Meatless Monday

Bruine bonensoep met courgette

Deze Hollandse variant op de Franse uiensoep is een heerlijk maaltijdsoep die helemaal past in de herfst. De sneetjes stokbrood bestrooi je met geraspte Gruyère en gratineer je apart in de oven. Zo blijven ze lekker knapperig. Staat in 35 minuten op tafel! Hier in huis is deze bruine bonensoep elk seizoen opnieuw een terugkomende favoriet. Echt een aanrader!

Welke wijn bij gegratineerde bruine bonensoep?

Heerlijk gevulde bruine bonensoep met smeuïge bruine bonen en zoete uien. Drink hier een witte pinot blanc bij, of een Verdejo. Liever rood? Denk dan aan een Beaujolais Village of een lichte Zweigelt.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 uien, in halve ringen
  • 2 courgettes, in dikke halve plakken
  • 200 gram bleekselderij, in ringen
  • 1 pot bruine bonen à 680 gram, uitgelekt
  • 3 groentebouillontabletten
  • 2 pistoletjes, in plakjes
  • 100 gram geraspte Gruyère
  • Extra: staafmixer

Stap 1

Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olie en bak hierin op laag vuur de uienringen in ca. 30 minuten zacht en goudbruin tot ze licht karamelliseren.

Stap 2

Verhit intussen in een soeppan 2 eetlepels olie en bak hierin, op middelhoog vuur, de courgette en bleekselderij ca. 3 minuten. Schep de groenten uit de pan. Doe in de achtergebleven pan: bruine bonen, bouillontabletten en 1 liter water. Breng aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg dan het courgettemengsel en de gebakken uien toe. Breng opnieuw aan de kook.

Stap 3

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Beleg de sneetjes brood met de geraspte gruyère. Gratineer de kaas en het brood onder de grill. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel over 4 soepkommen. Garneer met het achtergehouden selderijblad. Leg in de soepkom de gegratineerde sneetjes stokbrood.

 

Meer ideeën nodig voor maaltijdsoep met bonen? Deze suggesties zijn ook overheerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *