Wist je dat je brownies ook zonder bloem kunt bakken? Met de speciale glutenvrije meelmix van culinair journalist Janneke Vreugdenhil wordt dat een ongeëvenaard succes! Probeer deze brownies met pecannoten, want ze zijn echt super lekker!
Het recept is afkomstig uit de duimendikke Glutenvrije bijbel geschreven door Janneke Vreugdenhil, vooral bekend als columnist van het NRC Handelsblad. Zij is haar leven lang al glutensensitief (coeliakie) en heeft voor dit boek al haar recepten verzameld, want een leven zonder gebak, croissantjes of quiches was voor haar ondenkbaar.
Glutenvrije meelmix
Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in de kiem van bepaalde granen. Voor mensen met glutenovergevoeligheid betekent dit dat producten met meel of bloem vaak taboe zijn. Dit kan een uitdaging vormen, vooral als je houdt van brood, koekjes of gebak.
Gelukkig heeft Janneke daar een slimme oplossing voor: in haar boek deelt ze het recept van haar glutenvrije meelmix. Met deze mix kun je bloem eenvoudig vervangen en alsnog genieten van heerlijke baksels. Het enige nadeel? Je moet misschien langs meerdere speciaalzaken, zoals de natuurwinkel, Holland & Barrett of Ekoplaza, om alle ingrediënten in huis te halen.
Wat is xanthaangom?
Een van de producten in de meelmix is het zogenaamde xanthaangom (o.a. te koop bij Holland & Barrett). Het is een bindmiddel dat via fermentatie wordt gewonnen uit suiker en melasse. Je zou het bijna de gouden graal van glutenvrij bakken noemen, want deze gom doet in brood en gebak hetzelfde als wat gluten doet, namelijk de boel aan elkaar lijmen.
Aan de slag voor de Brownies met pecannoten
In het intro van het brownies met pecannoten-recept vertelt Janneke het volgende:
‘Het geheim van deze klassieke brownies zit hem in de timing. Haal ze te vroeg uit de oven en je brownies blijven ongaar. Bak je ze te lang, worden ze droog en verliezen daarmee het grootste deel van hun charme. Blijf daarom aan het einde van de baktijd in de buurt van de oven. Zodra de bovenkant van de brownies begint te craqueleren, mogen ze eruit.
Brownies met pecannoten zonder bloem
Ingredienten
- 100 gram pecannoten
- 220 gram boter
- 250 gram pure chocolade 70% cacao, grof gehakt
- 4 eieren
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 150 gram witte basterdsuiker
- 125 gram glutenvrije meelmix zie hieronder
Extra nodig
- Vierkant of rechthoekig bakblik (ca. 25 x 30 cm) of ronde vorm (⏀ 26 cm), ingevet met boter of bekleed met bakpapier.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 ℃. Strooi de pecannoten uit over een bakplaat (houd er enkele achter voor de garnering) en rooster ze 8-12 minuten in de opwarmende oven. Hak de noten grof.
- Doe de boter en de gehakte chocolade in een steelpan en laat deze op heel laag vuur smelten.
- Breek de eieren boven een grote kom en klop ze met de mixer schuimig. Voeg het zout en de suiker toe en blijf kloppen tot er een dikke vla ontstaat. Spatel de chocoladeboter en de gehakte pecannoten erdoor. Zeef de glutenvrije meelmix erboven en spatel het zo luchtig mogelijk door.
- Schenk het beslag in het bakblik en bestrooi met de achtergehouden pecannoten. Bak de brownies in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar. Zodra de bovenkant begint te craqueleren mag de cake eruit. Laat de browniecake afkoelen in de vorm en snijd hem in vierkante stukken.
Zo maak je de Glutenvrije meelmix van Janneke
Dit is de meelmix die we in dit boek het meest gebruiken. Zie het als een soort ‘all purpose’-meel. Hij is geschikt voor bijna elk soort gebak, van koekjes tot cakes, van bladerdeeg tot croissants en van oliebollen tot zoet brood.
- 250 gram volkoren rijstmeel
- 250 gram rijstbloem
250 gram ketanrijstmeel - 250 gram tapiocazetmeel
- 2 theelepels xanthaangom
Doe alles in de mengkom van de standmixer en mix een paar minuten op de laagste stand, zodat alle meelsoorten goed vermengd worden. Of doe alles in een mengkom en meng met een garde. Schep de meelmix over in een glazen pot of plastic voorraaddoos.
Het kookboek Glutenvrije bijbel
Duimendik kookboek uit de serie kookbijbels. Geschreven door kookboekauteur en (culinair) journalist Janneke Vreugdenhil. Al eerder publiceerden we op I Love Food & Wine recepten uit haar kookboek We love Groente, De bijbel van de Nederlandse keuken en Tapas. Dit boek bevat meer dan 230 verrukkelijke, goed maakbare glutenvrije recepten die van eten weer een feest maken: van bagels tot havertortilla’s en hartige taart. En van kerststol, croissants tot pain de campagne. Alles komt aan bod.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Glutenvrije bijbel
Auteur : Janneke Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 62580
Prijs : € 34,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!