‘Butter pepper garlic crab’ is een beroemd gerecht in de Indiase stad Bombay. In het favoriete visrestaurant Trishna, in de levende wijk Kala Ghoda, staat dit al eeuwenlang op de kaart. Zo’n beroemd gerecht hoort dan natuurlijk ook thuis op de kaart van restaurant Dishoom, een succesvolle Londense restaurantketen waar de Indiase keuken de hoofdrol speelt. Dagelijks staan hier enorme rijen voor de deur om te smullen van het allerbeste wat de moderne Indiase keuken te bieden heeft. Maar gelukkig er is nu ook een kookboek met de gelijknamige titel Dishoom!
Vorig jaar verscheen dit kookboek ‘Dishoom’ ook in het Nederlands. Het is deels kookboek, deels foodie-reisboek naar het oude Bombay. Helaas zit het reizen er momenteel nog even niet in vanwege Covid. Maar vanaf nu kun je dus ook thuis genieten van al deze heerlijkheden uit de Indiase keuken.
Een van die gerechten uit het boek is dus deze boter-knoflookkrab (al eerder publiceerden we de Indiase uitsmijter). Het wordt geserveerd op een wit (Europees of Hollands) broodje. Aangezien verse krab bijna onbetaalbaar is, maakte ik dit gerecht met krabsticks. Wellicht iets minder verfijnd, maar toch heerlijk! En oh ja, en schrik niet van de grote hoeveelheid knoflook. Door het bakken verliest die z’n scherpte en wordt lekker zoet gekonfijt.
Welke wijn bij een broodje krab van Dishoom?
Het krabmengsel smaakt smeuïg, sappig en licht gekruid. We dronken er een riesling kabinett bij. Dat is een uitstekende combinatie, want door de mooie zoet-zuur balans haakt hij lekker aan bij de zoetheid van het krabvlees.
Broodje krab van Dishoom
Ingredienten
- 300 gram krabsticks
- 10 gram verse gemberwortel fijngehakt
- 25 gram knoflook 6- 7 teentjes
- 2 groene pepers fijngehakt zonder zaadlijsten
- 5 lente-uitjes fijngehakt
- 75 gram gezouten roomboter
- 5 gram verse dille fijngehakt
- 1 eetlepel koriander fijngehakt
- 1 eetlepel limoensap
- zout versgemalen peper
- 4 witte zachte broodjes
Bereiding
- Krabsticks-vlees uit elkaar trekken. Gember, knoflook, groene peper, lente-uitjes en kruiden fijnsnijden. Houd een deel van de lente-uitjes apart voor garnering.
- Zet een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de roomboter erin en laat smelten. Voeg de gehakte knoflook toe en bak hem in ca. 4 minuten, op laag vuur, tot hij lichtbruin is.
- Voeg toe: zwarte peper, gemberwortel, chilipeper en lente-uitjes. Zet het vuur hoog en bak het mengsel 1 minuut.
- Voeg het krabvlees toe en 2 eetlepels water. Bak ca. 2 à 3 minuten. Voeg toe: dille, koriander, limoensap en bak ca. 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en peper.
- Rooster intussen de witte broodjes. Snijd de broodjes open. Beleg met het krabmengsel. Garneer met korianderblaadjes en de achtergehouden lente-uitjes. Serveer meteen.
Bestellen kun je hier:
Titel : Dishoom
Auteur : shamil Thakrar, Kavi Thakrar
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 722 7
Prijs : € 34,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen