Kippenragout met een deksel van goudbruin bladerdeeg: dat is een échte Britse pie (oftewel kippenpastei). Een klassieker uit de Britse keuken en ultiem comfortfood waarbij je je vingers aflikt. Je kunt hem maken als één grote pastei, of in kleine éénpersoons schaaltjes. Nog leuker: gebruik mini-pannetjes (zoals op de foto) voor een extra feestelijke presentatie.
De inspiratie voor dit (echt super!) recept komt uit het kookboek Jamie’s Dinners van Jamie Oliver, uit 2004. Al jarenlang een van mijn favorieten. Ik heb het recept een beetje aangepast en serveer het dan in mijn mooie Le Creuset-pannetjes. Een lust voor het oog én altijd spannend om te eten. Want wat schuilt er onder dat krokante bladerdeegdeksel? Elke hap is een ontdekking.
Wat is een Britse pie?
Een Britse pie is zoveel meer dan een hartige taart: het is een stukje Britse eetcultuur met een eeuwenlange geschiedenis. Oorspronkelijk gevuld met aardappels, vlees en groenten, is de pie inmiddels uitgegroeid tot ultiem comfortfood – warm, smeuïg en knapperig tegelijk.
De oorsprong van de pie gaat terug tot de Romeinen, die als eersten een deegkorst gebruikten om voedsel te bewaren. Die korst was toen nog oneetbaar en diende als een soort ouderwetse ‘Tupperware’, puur bedoeld om de vulling vers te houden. Pas in de middeleeuwen veranderde dat, toen koks er een culinair spektakel van maakten. Volgens oude verhalen kwamen er zelfs vogels of dwergen uit enorme pies tijdens feestelijke diners!
In die tijd waren vleesvullingen de norm; fruitpies kwamen pas later in beeld. De eerste fruittaart werd naar verluidt pas in de 16e eeuw aan koningin Elizabeth I geserveerd. Ook de bekende mince pies ,gevuld met gedroogd fruit en kruiden, hebben een bijzondere geschiedenis: in de 17e eeuw werden ze zelfs tijdelijk verboden door Oliver Cromwell, die ze te decadent vond voor Kerstmis.
Er bestaan talloze varianten van de Britse pie. Van de klassieke chicken and leek pie (zoals deze) of shepherd’s pie tot de bizarre Stargazy pie uit Cornwall, waarin sardines letterlijk met hun koppen uit het deeg steken. En wie ooit in Oost-Londen is geweest, weet dat pie met jellied eels (paling in gelei) nog steeds een traditioneel gerecht is bij de Cockneys.
Welke wijn bij Britse pie met kip en prei?
Een volle witte wijn met wat romigheid past hier perfect bij, bijvoorbeeld een Chardonnay met een vleugje houtlagering. Denk aan een Bourgogne, een Zuid-Afrikaanse Chardonnay of een Pays d’Oc Chardonnay. De boterige tonen en zachte zuren sluiten mooi aan bij de romige saus en het bladerdeeg. Of lees mijn verhaal over Welke wijn bij kip.

Britse pie met kip en prei in mini-formaat
Ingredienten
- 1 kilogram kipfilet in stukjes
- 2 wortelen geschrapt en grof gehakt (150 gram)
- 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes
- 3 champignons in plakjes
- 50 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 takjes tijm alleen de blaadjes
- 2 eetlepels bloem
- 100 ml witte wijn
- 300 ml volle melk
- Zout versgemalen peper
- 200 gram braadworst
- 6 plakjes bladerdeeg met roomboter
- 1 ei losgeklopt
Extra nodig
- grote braadpan, 6 mini-ovenschaaltjes of mini-pannetjes ø 13 cm
Bereiding
- Snijd de kip in stukjes en de groenten volgens ingrediëntenlijst. Verhit in een grote braadpan 50 gram boter en 2 eetlepels olijfolie. Doe de kip, prei, wortelen, bleekselderij en 4 takjes tijm in de pan en laat dit ca. 15 minuten op laag vuur bakken.
- Zet het vuur hoog, doe de 2 eetlepels bloem erbij en blijf een paar minuten roeren. Voeg vervolgens de 100 ml witte wijn en de 300 ml volle melk erbij. Roer tot er een licht gebonden kip-groente mengsel ontstaat. Leg de deksel op de pan en laat sudderen tot de kip lekker mals is. Roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbakt. De saus moet vloeibaar, maar wel vrij dik worden. Als de saus te dun is, haal je de deksel van de pan en laat je het mengsel inkoken tot hij de juiste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
- (Tot zover kun je dit gerecht voorbereiden.)
- Maak in de tussentijd de gehaktballetjes. Knijp het vlees uit de worstjes, rol er balletjes van ter grootte van soepballetjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in ca. 3 minuten even rondom bruin.
- Vul de eenpersoons ovenschaaltjes (ø 13 cm) met de kippenragout. Verdeel de gehaktballetjes erover.
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Bestrooi je werkvlak met wat bloem. Rol elk plakje bladerdeeg uit totdat het net iets groter (ca. 2 cm) is dan het schaaltje. Snijd rondom op maat, zodat je een mooi rondje krijgt.
- Kwast de bovenkant van de ovenschaaltjes, én 2 cm van de zijkant in met geklutst ei. Dit voorkomt dat het kapje loslaat. Dek de ovenschaaltjes af met het bladerdeeg en druk aan. Bestrijk met wat geklutst ei en prik een paar gaatjes in het kapje, zodat de stoom kan ontsnappen.
- Bak de pasteitjes in het midden van de oven in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Laat een beetje afkoelen. Lekker met aardappel-knolselderijpuree en een salade met kerstomaatjes en geitenkaas.
Meer comfortfood met een korstje
Fan van deze Britse pie met kip en prei? Dan zijn deze gerechten vast ook iets voor jou. Probeer eens de rundvleespastei met zoete aardappel en rozijnen, een rijke, kruidige pie met verrassend zoete accenten. Of maak pasteitjes met kippenragout, klassiek en onweerstaanbaar romig. En voor de wildliefhebber is er de hertenstoofpot met een dakje van bladerdeeg: pure winterse verwennerij.
Zin in nog meer comfortfood? Ontdek dan al mijn stoofgerechten met kip: stuk voor stuk warm, troostrijk en vol smaak.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!



