Gouwe Ouwe

Brabantse worstenbroodjes voor de Carnaval

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in. Ik deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Hierbij onvervalste Brabantse worstenbroodjes voor de carnavalsmaand februari.

Kijk, je haalt het meisje wel uit Brabant, maar Brabant nooit uit het meisje. Waar ik op doel? Juist: op carnaval! Een van de leukste volksfeesten staat weer voor de deur en vanaf zondag 23 februari gaan met name Brabant en Limburg drie dagen lang los. Ik heb nooit goed kunnen uitleggen aan vrienden van boven de rivieren, wat carnaval nou zo uniek maakt. Het is een combinatie van onbekommerd pret maken, lachen, zingen en dansen. Er wordt uitbundig muziek gemaakt, er zijn optredens en tonpraters. Door prins of prinses carnaval en hun aanhang (de Raad van 11) worden tal van bezoeken afgelegd. Aan zorginstellingen, bejaardenwoningen, scholen, sportverenigingen, vrije tijdclubs. Er is saamhorigheid en verbroedering. Jong en oud maken plezier met elkaar. Kon het wat dat betreft maar elke dag carnaval zijn.

‘Goei worstuhbrooikes’ maak je zelf

In de praktijk is daar geen beginnen aan natuurlijk. Want de biertjes vloeien rijkelijk en na drie dagen feesten is het weer mooi geweest. Om op de benen te kunnen blijven staan, is regelmatig stevig eten noodzakelijk. Stamppotten en maaltijdsoepen doen het goed, net als botermalse kippenpootjes met friet en mayonaise en ’s morgens koekenpannen vol gebakken eieren met spek. En! Brabantse worstenbroodjes. Die warme, knapperige met gekruid gehakt gevulde snacks doen het altijd goed. Er zijn veel bakkers die ‘goei worstuhbrooikes’ verkopen, maar zelfgemaakt zijn ze toch het lekkerst. Hierbij het recept.

Ennuh: niet alleen lekker om een hangover op te vangen, maar te nuttigen op elk moment van de dag. (Of nacht.) Alaaf!

Brabantse worstenbroodjes
Wa? Of je worstenbrood lust!, vragen ze in Eindhoven

RECEPT WORSTENBROODJES

10 stuks40 minuten, + 1 uur rijzen

Ingrediënten

deeg

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje instant gist (7 gram)
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 300 ml lauwwarm water
  • vulling
  • 500 gram saucijsjes
  • Extra: 2 eetlepels melk, bakpapier, deegrol

Stap 1

Maak een deeg van de bloem, gist, zout, boter en water en kneed het deeg minimaal ca. 10 minuten goed door tot het soepel en elastisch is. (in het begin is het heel plakkerig, maar dat verdwijnt door het kneden). Maak een bal van het deeg en leg het in een licht ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme (tochtvrije) plaats (ca. 35 °C) 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is. (zet de kom bijvoorbeeld bij de verwarming).

Stap 2

Verwarm (na ca. 3 kwartier) de oven voor op 220 graden. Haal het gehakt uit de saucijsjes en kneed even door. Verdeel het gehakt in porties van 50 gram. Vorm van het saucijzenvlees 10 worstjes van ca. 8 cm lengte.
Kneed het gerezen deeg nog even goed door, zodat er weer zuurstof bij komt. Verdeel het in 10 gelijke porties. Bestrooi je aanrecht met bloem en rol elk stukjes deeg uit tot een rechthoekig lapje, net iets groter dan de lengte van de worstjes.
Worstenbroodjes vouwen-Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw het deeg over de worstjes heen. Leg de broodjes met de naad naar beneden meteen op een met bakpapier beklede ovenplaat.

Stap 3

Bestrijk de bovenkant van de broodjes met een beetje melk en bak ze in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten goudbruin.

 

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.