Meatless Monday

Bloemkoolroosjes met limoenmayonaise

Uit het kookboek ‘Vega Hapjes Easy’ komt dit recept van geroosterde bloemkool met limoenmayonaise. Ze noemen het bloemkoolpiripiri, omdat de bloemkool wordt geroosterd met piripiri-kruiden. Dit is een Portugese kruidenmix om de klassieke kip piri piri te maken. Helaas kon ik dat kruidenmengsel niet zo snel in de supermarkt krijgen (Jumbo of AH), maar online is het in ieder geval goed verkrijgbaar bij Natural Spices, Kruidenkaravaan of De Kruidenbaron. Maar je kunt het ook heel goed vervangen door de kruidenmixen van Jonnie Boer (bv Picadillo of Andaluz). Dit groentegerechtje kun je als salade (voldoende voor 2 personen) of als borrelhapje serveren. Supermakkelijk, en in 20 minuten klaar.

Welke wijn bij bloemkoolroosjes met limoenmayonaise?

Hier schenk je een witte wijn bij. Liefst een verfrissende witte wijn die ook een wat rond mondgevoel heeft, zoals de Rivaner, Gaillac of Verdejo. Maar een Vermentino of de Italiaanse Gamballara of Bianco di Custoza zijn prima begeleiders.

bianco di Custoza 2017 Monterei
Bianco di Custoza
4 personen20 minuten

Ingrediënten

Ingrediënten bloemkoolhapje (1 van 1)

  • 4 eetlepels olie
  • ¼ theelepel zout
  • 2 theelepels piripirikruiden, (of Andaluz of Picadillo)
  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes (400 gram)
  • 3 eetlepels (vegan)mayonaise
  • fijngeraspte schil van 1 limoen
  • 1 eetlepel limoensap
  • 5 gram verse korianderblaadjes

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de olie met het zout en de kruidenmix. Schep de bloemkoolroosjes (ɸ 3cm) erdoor. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen.

Stap 2

Roer intussen de mayonaise met de limoenrasp en –sap door elkaar. Schep de bloemkoolroosjes in een schaal. Garneer met koriander. Geef de limoenmayonaise er apart bij.

 

Het kookboek

Leuk kookboek voor vegetariërs  uit de serie ‘Easy’ (Zie ook Pasta Easy). Boordevol prachtige hapjes voor een borrel of een feestje, of gewoon om samen te delen tijdens de lunch of diner.  Basic vormgeving en cleane fotografie. Allemaal echt simpele gerechtjes die er stuk voor stuk fantastisch uitzien.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega hapjes easyTitel : Vega Hapjes Easy
Auteur : Jessica Oldfield
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1582 6
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *