Meatless Monday

Bloemkool met kikkererwten uit de oven

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

‘Bloemkool uit de oven is zó lekker, en de specerijen in dit gerecht passen perfect bij de tahindressing’: zo kondigt Rukmini Iyer dit gerecht aan in haar kookboek ‘De groene bakplaat’. En ja, dat is niets te veel gezegd. Wij vinden dit ook een heel SPANNEND gerecht: smaakvol, aards en verrassend. Bovendien maar 15 minuten werk, want de oven doet vervolgens het werk.

Welke wijn bij bloemkool met kikkererwten uit de oven?

Kruidig door de specerijen, krokant door de geroosterde kikkererwten en bloemkool en verrassend door de topping van koriander met de tahindressing. Wij dronken hier een Chenin blanc bij uit Zuid-Afrika. Wel eentje met een klein beetje houtlagering, zoals de Chenin blanc van KloofStreet (Winematters). Deze wijn heeft voldoende body om het complexiteit van het gerecht goed aan te kunnen. De mooie zuren verfrissen, en in combinatie met het gerecht wordt de wijn zelfs wat exotischer van smaak.

Bloemkool uit de oven met kikkererwten uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer
Bloemkool met kikkererwten uit de oven
Voorbereiding: 15 min
Oventijd 30 min
Totaal: 45 min
Met een minimum aan inspanning krijg je een maximaal resultaat. Dit bloemkool uit de oven-recept is een heerlijk vegetarisch eenpansgerecht.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 1 grote bloemkool in roosjes
  • 1 blik kikkererwten 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 4 kleine rode uien in vieren
  • 200 gram boerenkool kan ook met diepvries
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen korianderpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder mild
  • 2 theelepels zeezout

Tahindressing

  • 60 gram tahin ongeroosterd
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 ml water
  • 1 theelepel zeezout
  • versgemalen peper

topping

  • 25 gram verse koriander grof gesneden
  • 40 gram geroosterde pompoenpitten
  • warm platbrood

Extra nodig

  • bakplaat, bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe in een grote kom: bloemkoolroosjes, kikkererwten, rode ui en boerenkool. Voeg de olie, specerijen en zout toe en schep om. Verdeel over een met bakpapier belegde bakplaat. Schuif in de oven en bak ca. 25 tot 30 minuten tot de bloemkool net gaar is.
  • Maak intussen de tahindressing. Roer alle ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel nog wat extra water toe, zodat de dressing eenvoudig te verdelen is. Rooster in een droge koekenpan de pompoenpitten voor de topping lichtbruin en krokant.
  • Sprenkel de tahindressing over de hete bloemkool. Bestrooi met koriander en pompoenpitten. Lekker met warm platbrood.

 

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Titel : De groene bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1600 7
Prijs : € 19,99 (Tijdelijk: van 1 maart t/m 31 mei in prijs verlaagd. Het boek is dan maar 15 euro. Dit is vanwege de nationale week zonder vlees.)

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept