Uit het prachtige Italiaanse kookboek Wilde vijg & venkel komt deze bleekselderijsalade met grapefruit. Een mooie combinatie van knapperige bleekselderij met het zoute van de feta en het bittertje van de grapefruit. Een heerlijke zonnige salade die perfect past in herfst en winter.
In Wilde vijg & venkel neemt schrijfster Letitia Clark je mee naar Sardinië. Zij verwerkt de lekkerste lokale ingrediënten in authentieke gerechten met een eigentijdse twist. In dit recept gebruikt zij eigenlijk een stuk ‘ricotta salata’.
Wat is ricotta salata?
Ricotta salata (zie foto) is een Italiaanse kaas die je hier in Nederland niet kunt kopen. Hij begint als verse ricotta maar daarna wordt gezouten en gerijpt. Hierdoor heeft hij een wat steviger textuur en een meer uitgesproken, hartige smaak. Waar verse ricotta zacht en romig is, is ricotta salata droger en kan hij gemakkelijk worden geraspt of verkruimeld. De kaas heeft een witte kleur en een milde, licht zoute smaak, die goed past in allerlei gerechten. Je kunt deze kaas heel goed vervangen door feta.
Welke wijn bij bleekselderijsalade met feta?
Bij deze maaltijdsalade schenk je een Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan op de frisse munt, het bittertje van de grapefruit en het lichtzure van de feta.
Bleekselderijsalade met grapefruit en feta
Ingredienten
- 2 grapefruits
- 1 stronk bleekselderij buitenste harde stengels verwijderd
- 15 gram munt heel grof gehakt
- sap van 1 citroen
- snuf zout
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie plus extra voor erbij
- 150 gram feta
- handvol gezouten noten mixed roasted, grof gehakt
Bereiding
- Snijd de schil en het witte vlies van de grapefruits en snijd ze dan in stukjes. Probeer het sap op te vangen voor de dressing (ik snijd de vruchten boven een kom).
- Snijd de bleekselderij in kleine stukjes (snijd ook het loof, want dat is heerlijk). Hussel ze met de grapefruit en voeg de munt toe.
- Maak een dressing van het grapefruitsap, citroensap, zout en olijfolie. Proef of alles goed op
- smaak is en voeg zo nodig iets toe. Schep door het bleekselderijmengsel.
- Verkruimel de feta erover. Bestrooi met de noten. Serveer de salade besprenkeld met extra olijfolie. Lekker met stevig geroosterd brood.
Het kookboek Wilde Vijg & Venkel
Prachtig kookboek met authentieke recepten van het eiland Sardinië. Geschreven door Letitia Clark. Al eerder verscheen de titel La vita e dolce van haar hand. Dit nieuwe kookboek in ingedeeld per seizoen. Sfeervol vormgegeven met zonnige fotografie.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Wilde Vijg & Venkel
Auteur : Letitia Clark
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1732 5
Prijs : € 29,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!