Meatless Monday

Bladgroente met oestersaus: bijgerecht dat altijd past

Bij een Aziatische maaltijd mis ik heel vaak wat extra groente. Meestal krijg je alleen rijst bij je gerechten als babi ketjap, saté met pindasaus of pittige Indische eieren. Wat kun je daaraan doen? Eenvoudig en effectief: even wat bladgroente wokken is dan een snelle oplossing. Toch is alleen wokken niet voldoende. Extra smaakmakers maken het helemaal af. Dus voeg knoflook, oestersaus en gebakken uitjes toe, zoals Mandy Lin doet. Snel en makkelijk. Recept om te onthouden!

Dit idee komt uit het Maleisische kookboek Sambal Shiok Maleisie van Mandy Yin. Zij gebruikt in haar recept een krop romainesla, maar je kunt eigenlijk elke bladgroente kiezen die je lekker vindt. Denk aan gewone sla, Chinese kool, savooiekool, choi sum, paksoi of waterspinazie. Of net wat je toevallig nog in je groentela hebt liggen. Of nog eenvoudiger: koop gewoon een zak wokgroente in de supermarkt. En breng op smaak met de ingrediënten in dit recept.

Romainesla blijft enorm krokant

In het intro vertelt zij het volgende:

Portret Mandy Yin

De is een van de eenvoudigste groentegerechten, maar de smaak is fenomenaal. Door de blaadjes eerst te bakken dan te stomen zijn ze geslonken, maar toch enorm krokant. Het wordt van oudsher geserveerd bij kruidensoep met varkensvlees.
Mijn Britse echtgenoot zei dat het nooit in hem was opgekomen om sla voor iets anders dan salade te gebruiken voordat hij mij ontmoette. Hij is nu absoluut dol op dit gerecht en heeft geleerd om het zelf te maken
.’

Bladgroente uit de wok uit het kookboek Sambal Shiok Maleïsie van Mandy Lin

Wokgroente op z'n Aziatisch

Bereiding: 8 minuten
Totaal: 8 minuten
Extra groente op tafel tijdens de Aziatische maaltijd? Dit is de oplossing van Mandy Yin. Romainesla wokken en dan simpel op smaak brengen met deze 3 ingrediënten.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

 • 1 krop romainesla
 • 2 eetlepels olie
 • 2 teentjes knoflook fijngehakt
 • 2 eetlepels vegetarische oestersaus
 • ½ theelepel versgemalen witte peper
 • 2 eetlepels gebakken uitjes kant-en-klaar

Bereiding
 

 • Snijd de sla in grote hapklare stukken.
 • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan. (Zorg dat de olie niet té heet wordt, anders verbrand je knoflook!) Roerbak de knoflook ca. 20 seconden.
 • Voeg de sla toe en roer door de knoflook. Voeg een scheutje water (ca. 50 ml) toe en plaats snel een deksel op de pan. Laat ca. 3 minuten stomen.
 • Haal van het vuur en verwijder de deksel. Voeg de oestersaus en de witte peper toe en roer snel door elkaar.
 • Bestrooi met de gebakken uitjes. Serveer direct.

Het kookboek Sambal Shiok

Sambal Shiok neemt je mee naar Maleïsie. Hier tref je inwoners aan uit verschillende Aziatische landen: China, India en Indonesië. Deze keukens zie je terug in de receptuur van dit kookboek. Van fantastisch streetfood als deze kipsaté en gado gado, tot een Chinese klassieke voorspoedsalade of eerbetoon aan een Indiase linzencurry. Als bonus krijg je de leukste en lekkerste adresjes van Penang, Kuala Lumpur en Malakka.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Sambal Shiok MaleïsieTitel : Sambal Shiok, het Maleisische kookboek
Auteur : Mandy Yin
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 268 1
Prijs : € 27,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.