Bladerdeegstengels met kaas; die ken je vast wel. Een klassiek borrelhapje! Maar wist je dat je ze supersnel zelf kunt maken met een rol koelvers bladerdeeg. Geef er een verrassende twist aan door gewone kaas te vervangen door pittige blauwe kaas en een lik zoete chili-jam. Wat een combinatie!
Het recept bladerdeegstengels is afkomstig uit het kookboek Last Minute Dinners; een kookboek met eenvoudige maar toch spectaculaire recepten voor onverwacht bezoek. Inclusief met handige menuplanners waarmee je altijd iets lekkers achter de hand hebt.
Zoete chili-jam: kopen of zelf maken
Zoete chili-jam koop je bij Oil & Vinegar. Geen winkel in de buurt? Dan kun je het ook zelf maken. Jamie Oliver laat in dit YouTube-filmpje precies zien hoe. Of gebruik – net als ik – gewoon Aziatische zoete chilisaus. Dat werkt ook prima, al is die iets dunner. Gebruik dus een beetje minder.
Welke wijn bij bladerdeegstengels?
Bij deze pittige bladerdeegstengels met blauwe kaas past een wijn die het krachtige karakter van de kaas aankan én mooi aansluit bij het zoetje van de chili-jam. Denk aan een frisse Sauvignon Blanc met genoeg zuren, bijvoorbeeld uit de Loire of Marlborough. Of aan een glas bubbels, dat doet het altijd goed. Liever rood? Ga dan voor een soepele Pinot Noir met lichte tannines – heerlijk in balans. En voor wie durft: een glaasje Port of zoete dessertwijn (zoals Sauternes) zorgt voor een spannend contrast. Een feestelijke combi!

Bladerdeegstengels met blauwe kaas en chili-jam
Ingredienten
- 1 rol koelvers bladerdeeg van ca. 270 g
- 4 eetlepels chili-jam of zoete chilisaus
- 100 gram blauwe kaas verkruimeld
- 1 ei losgeklopt
Extra nodig
- bakplaat met bakpapier, pizzasnijder
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Haal het bladerdeeg 5 minuten voor gebruik uit de koelkast.
- Rol het deeg uit het meegerolde bakpapier. Halveer het deeg in de breedte. Besmeer de helft van het deeg met de chili-jam (of zoete chilisaus), Strooi de blauwe kaas eroverheen en druk de kaas heel licht aan (met een vork) zodat het goed blijft plakken. Leg vervolgens het onbesmeerde deel van het deeg erop. Snij het deeg (met een pizzasnijder of scherp mes) in stroken van ca, 2 cm, zodat er 10 stroken worden gevormd.
- Draai elke reep, (met 2 handen tegengesteld draaien) tot een spiraal. Leg ze op de bakplaat met bakpapier, en houd 2,5 tot 5 cm ruimte tussen de kaasstengels. Bestrijk de spiralen met het losgeklopt ei.
- Bak de kaasstengels ca. 15 tot 20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat de kaasstengels iets afkoelen voordat je ze warm serveert.
Het kookboek Last Minute Dinners
Handzaam kookboek met eenvoudige gerechten die er spectaculair uitzien. In een handomdraai tover je geweldige gerechten op tafel. Dus koken zonder stress voor vrienden en familie. Al eerder publiceerde ik het vijgen met Gorgonzola.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Last minute Dinners
Auteur : Frankie Unsworth
Uitgever : Uitgeverij GoodCook
ISBN : 978 94 6143 324 4
Prijs : € 27,50
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!