Witte saus maken uit een pakje? Dat is echt niet nodig. Een bechamelsaus kun je heel makkelijk zelf maken. De basis bestaat uit een zogenaamde ROUX; een mengsel van gelijke delen boter en bloem.
Sauce Béchamel is een van de vijf moedersauzen volgens de Franse kok Auguste Escoffier. Maar hij heeft hem niet uitgevonden. Dat was Pierre de la Varenne, toenmalig chef van Louis XIV en grondlegger van de Franse keuken. De saus is overigens vernoemd naar de Markies van Nointel, Louis De Béchamel.
Wat is een roux?
Het geheim van een rouxsaus is de combinatie van koud en heet. Gebruik dus altijd koude melk bij een hete roux. Je kunt ook bouillon gebruiken in plaats van melk. Dan noem je het een Veloutésaus.
Bechamelsaus maken
Ingredienten
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml koude melk
- zout en peper
- nootmuskaat
Bereiding
- Laat de boter smelten (maar niet bruin worden) in een steelpan.
- Giet in één keer alle bloem erbij en klop met een garde tot een dik papje.
- Laat dit al roerende op laag vuur een paar minuten zachtjes garen.
- Voeg in scheutjes de (koude) melk toe. Roer (kloppend met de garde) de melk door het bloempapje. Zorg ervoor dat het mengsel steeds weer helemaal glad wordt voordat je opnieuw een scheut melk toevoegt. Blijf steeds roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
- Laat de saus even sudderen om de bloem te garen, anders blijft de saus naar bloem smaken. Breng de saus op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Saus te dik of te dun?
Is je saus te dik, voeg dan extra melk toe. Is je saus te dun. Laat dan de saus iets langer doorkoken.
Variaties?
- Kaassaus: laat er gerapte (harde) kaas of blokjes zachte kaas in smelten.
- Kruidensaus: roer er fijngehakte kruiden door.
- Mosterdsaus: roer er pittige mosterd door. Of fruit eens een sjalotje of wat knoflook in de gesmolten boter
Het kookboek: Sausbijbel
Duimendik kookboek met meer dan 250 sausrecepten. Van BBQ- tot botersauzen en van dressings, olies en vinaigrettes tot aan sauzen met of voor bij groente, vlees, vis en schaal- en schelpdieren.
Bestellen kun je hier:
Titel : Sausbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 596 96
Prijs : € 33,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!