Het Nieuwe Kookboek

Basis-kookboek voor iedereen!

Ruim veertig jaar geleden leerde ik koken uit het ‘Het Nieuwe Kookboek’. Dit helemaal beduimelde boek (10e druk) (zie foto links) neemt nog steeds een vaste plek in op de planken van mijn kookboekenkast. Inmiddels is er een 41e druk uitgekomen en bestaat het boek maar liefst 70 jaar! En dat is heel begrijpelijk. Waarom? Lees mijn verhaal…

Op 17-jarige leeftijd begon ik met mijn studie Voeding & Diëtetiek in Den Haag. Tijdens deze opleiding leerde ik pas echt koken. We kregen dan ook elke week vijf  uur kookles en daarnaast ook nog een aantal uren receptenleer. Want koken behoort nou eenmaal tot de basisvaardigheden van een diëtist. Als je niet weet hoe je moet koken en welke ingrediënten er in een gerecht zitten, kun je mensen ook niet helpen met een dieet.

Met receptenleer

Tijdens deze kooklessen gebruikten we twee kookboeken. Eentje daarvan was Het Nieuwe Kookboek met bijbehorend receptenleerboek. Elk hoofdstuk van het kookboek begint dan ook met een stukje receptenleer; wat zijn de basisuitgangspunten voor bijvoorbeeld vis (hoeveelheid p.p, welke voorbewerking is noodzakelijk, welke bereidingswijzen kun je toepassen), of bijvoorbeeld zandgebak (wat is de structuur, welke ingrediëntenverhoudingen geven welk resultaat, welke baktemperatuur heb je nodig). Daarna volgen de betrouwbare recepten; van simpel basisrecept tot gerechtjes met meer variaties. Ook in de 41e druk is dit nog steeds zo.  De inleidingen zijn vernieuwd, aangepast aan deze tijd en de opbouw is iets gewijzigd . Ook worden er per recept meer variaties gegeven.

Geen foto’s

Nu ik opnieuw door beide kookboeken blader, merk ik pas echt hoe verouderd de 10e druk is. Natuurlijk niet de basisrecepten zelf, maar meer in de opzet van de hoofdstukken, de schrijfstijl en extra hoeveelheid recepten met variaties die zijn toegevoegd. Jammer genoeg zitten er helemaal geen foto’s in het (vernieuwde) kookboek, in tegenstelling tot de 10e druk. Ook vind ik het jammer dat het coverbeeld is gewijzigd. Vanaf de 38e druk en ter gelegenheid van de 60e verjaardag gebruikt de uitgever de omslag uit de beginperiode. Dat is jammer.  Zo’n ouderwets aandoend boek zonder watertandende foto’s  zal jongeren niet direct gaan inspireren, ben ik bang. Terwijl de noodzaak er wel is, want menigeen kan niet koken.

Conclusie

Ik pleit voor het idee dat iedereen zo’n basis-kookboek op de plank moet hebben staan. Het is namelijk een ideaal standaardboek voor iedereen die wil leren koken. Nog steeds gebruik ik dit kookboek regelmatig om basisprincipes op te zoeken. Bovendien is deze nieuwe uitgave aangevuld met veel nieuwe creatieve ideeën die passen in deze moderne tijd, denk aan bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘Roerbak(wok)gerechten’ en ´recepten afkomstig uit de wereldkeuken´. Ik denk dat ik het mijn kinderen dit kookboek maar cadeau ga doen!

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Het nieuwe kookboek cover.inddTitel:                     Het Nieuwe Kookboek
Auteur                 H.H.F. Henderson, H. Toors, IlJ. Ebbelink-Bosch & C. Thijssen
Uitgever             Kosmos Uitgevers
ISBN nummer   9789 021 535 159
Prijs                      € 20,-

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *