Meatless Monday

Aziatische zoetzure komkommer: snel en makkelijk bijgerecht

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Eet je Aziatisch? Dan mag een fris groentegerecht niet ontbreken, vind ik! Deze zoetzure komkommer pickles zijn daarvoor ideaal. Razendsnel gemaakt en na een uurtje marineren helemaal op smaak.

Dit simpele recept voor zoetzure komkommer salade komt uit het kookboek Bill’s Asian Basics (2011). In de introductie vertelt Bill Granger:

Het is grappig dat we allemaal graag kookboeken kopen, terwijl we er vaak maar één of twee recepten echt uit maken. Begin jaren negentig was ik enorme fan van wijlen Barbara Tropp, de eigenaresse van China Moon in San Francisco. Maar eerlijk is eerlijk: het enige recept dat ik meer dan eens uit haar boek maakte, zijn deze supergemakkelijke komkommer-pickles.”

Kookboek uitverkocht…

Ik ben zelf groot fan van Bill Grangers no-nonsense kookstijl. Inmiddels prijken maar liefst tien van zijn kookboeken in mijn kast! Zijn eerste boek, Man in de Keuken, kocht ik destijds eigenlijk voor mijn partner, om hem te leren koken. Maar al snel was ikzelf verslaafd aan Bills snelle en lichte recepten. Let op: Bill’s Asian Basics is tegenwoordig alleen nog tweedehands verkrijgbaar (vanaf €49,-)!

Helaas is Bill Granger niet zo lang geleden overleden aan kanker. Op 26 december 2023 maakte zijn familie bekend dat hij op eerste kerstdag in een ziekenhuis in Londen was gestorven, slechts 54 jaar oud.

Zoetzure komkommer

Aziatische zoetzure komkommer

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur 10 minuten
Snel te maken komkommer pickles. Recept van wijlen Barbara Tropp, de eigenaresse van China Moon in San Francisco.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 komkommer
  • 1 rode peper
  • 3 eetlepels Japanse rijstazijn
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie

Bereiding
 

  • Snijd de ongeschilde komkommer in de lengte in kwarten, en vervolgens in stukjes. Snijd de rode peper in de lengte. Verwijder (met een theelepeltje) de zaadjes en snipper de peper fijn.
  • Meng de rest van de ingrediënten in kommetje door elkaar. Voeg de komkommer en rode peper toe. Schep alles goed door elkaar. Lat de komkommer afgedekt ca. 1 uur in de koelkast marineren. Schep regelmatig om.

Meer recepten van Bill Granger

Ben jij ook fan van Bill Granger, of gewoon benieuwd naar meer recepten? Kijk dan eens naar dit weekmenu Bill Granger met 5 signature dishes van zijn hand. 

Weekmenu 22 Bill Granger
5x Bill Grangers favorieten

Kookboek: Bill’s Asian Basics


Kleurrijk kookboek van de Australiër Bill Granger, dit keer met klassieke Aziatische gerechten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Behalve deze snelle zoetzure komkommer, vind je talloze andere inspirerende recepten in dit boek.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bill's Asian BasicsTitel: Bill’s Asian Basics. Ruim 100 favoriete recepten voor iedere dag.
Auteur: Bill Granger
Uitgever: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 411 4
Prijs: € 18,95 (alleen nog 2e hands te koop)

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!