Voor het weekend

Appeltaart uit Galicië

Uit het kookboek ‘Mijn keuken van Galicië’ komt deze kunstige appeltaart die eigenlijk heel gemakkelijk is om te maken. Een taart waar iedereen van onder de indruk raakt! Hoe kan het ook anders, want de schrijfster Isabel Meniño is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie voor beeldende kunst in Amsterdam. Zij werkte jarenlang als culinair stylist en art director voor de culinaire media. En dan weet je natuurlijk hoe je je gasten kunt imponeren.

In het intro van het recept vertelt Isabel iets meer over dit recept: “Mijn tante Isabel is de dessertexpert in de familie en wordt, maar zeker niet alleen daarom, door mij ‘La Dulce’ genoemd. Ze bakte deze appeltaart altijd zonder deksel, zoals de klassieke Franse appeltaart, maar toen ze mijn Hollandse appeltaart zag werd ook haar bladerdeegtaart voorzien van een – nog kunstiger – deksel. Het is een werkje, maar zie hoe mooi, en dus de moeite waard!”

Onze conclusie: het is niet heel veel werk, alleen moet je een klein beetje priegelen met het deeg om het mooi over de appels heen te leggen. Dus zeker het proberen waard.

Welke wijn bij Appeltaart uit Galicië?

Bij een appeltaart passen diverse dessertwijnen. Behalve dat de wijn zoet moet zijn, is het ook belangrijk dat ie voldoende zuren heeft om te kunnen aansluiten bij de frisheid van de appel. Kies voor bijvoorbeeld een Sauternes, Monbazillac of Tokaj Late Harvest. Allebei wijnen met een mooi zoet/zuur balans en een tikkeltje botrytis dat weer aansluiting heeft bij de gemberjam. Maar ook Cream Sherry past goed, evenals een zoete Juraçon uit het Zuidwesten van Frankrijk.

Muziek: om in sfeer te blijven, luister naar Po’Girl met Green Apples.

8 personen1 uur

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling (AH)
  • 4 friszure appels, geschild en in parten
  • rasp en sap van ½ citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 ml crème fraîche of mascarpone
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 eetlepels gemberjam of marmelade
  • Extra: bakpapier

Stap 1

Beleg de bakplaat met bakpapier. Haal het bladerdeeg uit de verpakking, rol uit en leg op het bakpapier. Snijd de appelparten in dunne plakjes. Doe ze in een kom met het citroensap, -rasp en vanillesuiker.

Stap 2

Klop de crème fraîche met de suiker en het grootste deel van het ei tot een gladde massa. Schep door het appelmengsel. Schep met een schuimspaan de appelvulling in het midden van het deeg, waarbij je aan beide zijkanten de helft van de deegvellen vrij laat. Snijd deze zijkanten om de 2 cm in, zodat er allemaal reepjes ontstaan aan de beide zijden. Vouw de reepjes deeg om en om over de appel, zodat je een visgraatachtig patroon krijgt.

Stap 3

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bestrijk het deeg met het resterende ei en bak laag in de oven in ongeveer ca. 30 minuten goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat iets afkoelen.

Stap 4

Verwarm in een steelpan de gemberjam (of marmelade) op zacht vuur tot deze vloeibaar is en bestrijk hiermee het knapperige bladerdeeg.

 

Het kookboek

Cover Kookboek GaliciëPrachtig kookboek over de keuken van Galicië, een provincie in het Noordwesten van Spanje. Hier is de Nederlandstalige schrijfster Isabel geboren en getogen. De recepten zijn gebaseerd op de traditionele familierecepten van haar vader Manolo. Door de eigentijdse interpretatie van Isabel zijn de recepten heel toegankelijk, maar ook een lust voor het oog. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Titel : Mijn keuken van Galicië
Auteur : Isabel Meniño
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 898 735 0
Prijs : € 34,99

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *