Meatless Monday

Aardappelkroketjes met spinazie en curry (vegan)

Spinaziestamppotje in kroketvorm; zo kun je dit vegetarische hoofdgerecht het best omschrijven. Een kleurrijk gerecht uit het derde kookboek van Jason Tjon Affo met als titel  Vegan Rainbow Food. Je hebt er even wat tijd voor nodig, maar het resultaat is héérlijk. De smaken van aardappel, spinazie en garam masala vormen een gouden trio.

Jason wilde eigenlijk een curry-bitterbal maken, maar op het laatste moment heeft hij zich bedacht en er een aardappelkroket van gemaakt. Hoewel Jason dit recept plaatst in het hoofdstuk ‘Rainbow Party’, vinden wij het meer geschikt als hoofdgerecht door de zware, wat kruimelige vulling. Het is een soort stamppotje met een knapperig korstje.

 

Welke wijn bij aardappelkroketjes met spinazie?

Krokante kroketjes met een goed gekruide vulling. Erbij komt een mangochutney of mosterd. Al met al redelijke complexiteit. Kies voor een witte wijn die verfrissend overkomt en kruidig is van smaak. Denk aan een Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw-Zeeland. Die blijft overeind en sluit mooi aan op de strakheid van de spinazie en de kruidigheid van de koriander.

VINA, de digitale sommelier van VinifyMaak kennis met Vina; de digitale sommelier
Ben je op zoek naar de juiste wijn bij een gerecht dat je wilt gaan eten of koken? Op de website van Vinify is sinds kort de eerste digitale sommelier van Nederland te vinden. Ze heet Vina. Deze, op kunstmatige intelligentie gebaseerde, tool helpt je bij het vinden van de juiste fles wijn die past bij jouw gerecht. Werkt heel simpel. Je vult de belangrijkste ingrediënten in, even wachten, en dan… geeft Vina je een uitgebreid antwoord. Proberen?
Maak hier kennis met Vina.
Aardappelkroketjes met spinazie uit het kookboek Vegan Rainbow Food van Jason Tjon Affo

Aardappelkroketjes met spinazie en curry

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 50 minuten
Totaal: 1 uur 50 minuten
Spinaziestamppot in een krokant jasje. Goed gekruid door de garam masala, gember en verse koriander. Verrassend vegan hoofdgerecht. Lekker met mangochutney.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 400 gram kruimige aardappels, geschild, in stukjes
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 tomaat in stukjes
  • 1 eetlepel verse gember fijngehakt
  • 7 tenen knoflook fijngehakt
  • 300 gram diepvries spinazie
  • 2 eetlepels garam masala
  • 15 gram verse koriander fijngehakt
  • 1 groentebouillontablet verkruimeld
  • 1 eetlepel maizena
  • 50 gram bloem
  • 150 ml havermelk
  • 50 gram panko broodkruim

Extra

  • zonnebloemolie om te frituren

Lekker met

  • Mango-chutney of mosterd

Bereiding
 

  • Kook de aardappelen in een pan met water en zout in 15 minuten gaar. Giet af en laat 10 minuten uitstomen. Doe ze in een kom en stamp met een aardappelstamper fijn.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Bak de sjalot, tomaat, gember en knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en bak 6 minuten mee, of tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de garam masala, koriander, groentebouillontablet en maizena toe. Roer 3 minuten goed door en haal van het vuur. Schep door de aardappelen. Doe het mengsel in een schaal en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Vorm 8-10 kroketten van het spinaziemengsel. Rol ze achtereenvolgens door de bloem, havermelk en de broodkruimels. Leg ze op een met bakpapier beklede schaal en zet ze nog 20 minuten in de koelkast.
  • Verhit 2 cm olie in een pan. Voeg wanneer de olie heet is (als het gaat bruisen als je de achterkant van een houten lepel erin steekt) de kroketten toe. Bak deze in 2-3 minuten goudbruin, keer ze halverwege. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Serveer de kroketten met mosterd en/of mangochutney.

Het kookboek Vegan Rainbow Food

Dit is het derde kookboek van de Surinaams-Nederlandse Jason Tjon Affo. Hierin laat hij zien dat plantaardig eten helemaal nooit saai hoeft te zijn. Zijn stijl van koken is altijd kleurrijk, en zo ziet ook dit boek eruit. Zijn stelling is: ‘Hoe meer kleur op je bord, hoe meer voedingsstoffen voor je lichaam.’

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Vegan Rainbow Food (1 van 1)Titel : Vegan Rainbow Food
Auteur : Jason Tjon Affo
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1697 7
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept