Meatless Monday

Aardappel rösti met uien: zo krijg je hem knapperig

Aardappel rösti, aardappel latkes of aardappel tortilla; het lijkt allemaal een beetje op elkaar. In feite is het driemaal een knapperige koek waarin de aardappel de hoofdrol speelt. Niet moeilijk om te maken, maar om hem goed knapperig te krijgen zijn er een aantal cruciale punten waarop je kunt letten. Alice Zaslavsky vertelt de kneepjes van het vak.

portret Alice ZaslavskyIn het nieuwe kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’ van Alice Zaslavsky staat het recept van de ‘overvolle aardappellatkes’. Uitgebreid geeft zij aanwijzingen hoe je zo’n overheerlijke aardappelkoek het beste kunt bakken. Ik laat ze hier de revue passeren.

 

Wat is het verschil tussen latke, tortilla en rösti?

Een traditionele Zwitserse rösti is groter dan een traditionele Joodse latke. Rösti bevat niets anders dan alleen geraspte aardappel, terwijl de Joodse latke eigenlijk meer een aardappelkoek is waar ook eieren aan worden toegevoegd (2 eieren op 1 kg aardappel). Een Spaanse tortilla is ook een aardappelkoek, maar daar wordt altijd ui aan toegevoegd. Dit recept is dus een soort fusion latke-rösti. De geraspte ui zorgt beslist voor een zoetere smaak.

 

Hoe krijg je rösti  knapperig?

Ten eerste gebruik altijd kruimige aardappelen. Bedenk dat hoe kleveriger de pieper is, hoe knapperiger de aardappelkorst zal zijn. Dus ga op zoek naar een zetmeelrijke aardappel die geschikt is om te pureren. Je kunt eventueel ook nog extra aardappelzetmeel of kant-en-klare aardappelpuree in poedervorm toevoegen om de kleefkracht te vergroten.

Echt goed koken van Alice Zaslavsky
Extra zetmeel uit de aardappel opnieuw toevoegen

Alice Zaslavsky heeft ook nog een andere tip: knijp eerst alle vloeistof uit het aardappelmengsel en meng het achtergebleven kleverige zetmeelmengsel opnieuw door de aardappelen. Bij het testen bleef er bij ons weinig zetmeel achter, dus dat had niet het gewenste effect.

 

Sneller klaar

Heb je minder tijd, maak dan kleinere aardappelkoekjes (latke of rösti). Bak ze net als fritters; verwarm een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak ze met vier of vijf tegelijk.

 

Omkeren met een deksel

Aardappel rösti of latkes uit het kookboek Echt goed eten van Alice Zaslavsky
Rösti keren op een bord of met een deksel

Deze techniek van omkeren met een deksel leerde ik van mijn moeder bij het bakken van pannenkoeken. Dit is een foefje die je ook kunt gebruiken bij het keren van deze aardappelkoek. Gebruik een groot plat bord, snijplank of een grote deksel van een pan zonder opstaande randjes. Schuif de aardappelkoek vanuit de pan op de deksel en keer de koek terug in de pan. Alice doet dit net omgekeerd. Zij keert eerst op de deksel en schuift dan de ongebakken kant terug in de pan. (zie foto).

Echt goed koken van Alice Zaslavsky
Beleg je koekenpan met bakpapier

Extra tip: geef je koekenpan een antiaanbaklaag met een vel bakpapier.

 

 

 

 

Aardappel rösti of latkes uit het kookboek Echt goed eten van Alice Zaslavsky

Aardappel rösti met uien

Totaal: 1 uur 30 minuten
Heerlijk knapperige aardappelkoek met uien. Geschikt als bijgerecht of voorgerecht. Beleg je hem met een topping van avocado, crème fraïche en rode zuurkool, dan heb je een vegetarisch eenpansgerecht. Maar ook gebakken champignons en/of groene kruiden als topping is super lekker.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1, 2 kg kruimige aardappelen schoongeboend
  • 1 gele ui gepeld
  • 1-2 theelepels zout vlokken
  • 160 ml olijfolie
  • versgemalen peper

Erbij:

  • beleg naar keuze:
  • bijvoorbeeld plakjes avocado salade, zuurkool of roomkaas

Extra nodig

  • Koekenpan met anti-aanbaklaag van 28 cm doorsnee

Bereiding
 

  • Gebruik een blokrasp of keukenmachine om de aardappels en ui grof te raspen.
  • Bekleed een grote kom met een schone theedoek. Schep het aardappelmengsel in de theedoek en bestrooi met zout. Knijp en wrijf het zout met je vingertoppen in het aardappelmengsel. Draai de theedoek tot een bundel en knijp uit alle macht zodat de vloeistof in de kom sijpelt. Schud het aardappelmengsel uit de theedoek in een andere kom. Laat beide kommen 10 minuten staan.
  • Schenk voorzichtig de vloeistof uit de eerste kom maar laat het kleverige zetmeel op de bodem achter. Kneed met je handen het aardappelmengsel erdoor.
  • Verhit een kwart van de olie in de koekenpan. Strooi de helft van het aardappelmengsel losjes in de pan. Draai het vuur iets lager en zet de kookwekker op 15 minuten. Zet het intussen beleg klaar of maak bijvoorbeeld een salade. Maak na 15 minuten de zijkanten van de aardappelkoek los en leg er een groot bord op. Keer de koek. Pas op voor lekkende olie. Schenk nog een kwart van de oliën de pan. Schuif de latje voorzichtig, met behulp van een spatel, met de gebakken kant boven terug in de pan. Bak nog 10 minuten.
  • Laat de gebakken koek op een serveerschaal op een serveerschaal of snijplank glijden en laat hem vol met topping naar keuze. maak het af met flink wat versgemalen zwarte peper.
  • Schenk de helft van de overige olie in de koekenpan en bak de tweede aardappelkoek op dezelfde manier. Tegen de tijd dat de eerste al vrijwel verslonden zal zijn, zal het tijd zijn om de tweede te keren.

Het Kookboek: Echt goed koken

Opnieuw een prachtig kookboek van Alice Zaslavsky; winnaar van de MasterChef in Australië. Al eerder schreef ze Ode aan groenten (2021). In dit nieuwe kookboek laat ze zien hoe je elke dag opnieuw met de juiste technieken geweldig eten op tafel kunt zetten. Een boek boordevol praktische tips.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Het plezier van écht goed koken
Auteur : Alice Zaslavsky
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 284 1
Prijs : € 35

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept