Pasta met roodlof en spek

Snel-klaar
Pasta met roodlof en spek

Zó simpel, zó lekker, dit klassieke pastagerecht uit de Italiaanse keuken: pasta met radicchio en spek. Het ziet er misschien niet spectaculair uit, maar is echt de moeite waard. Komt oorspronkelijk uit de provincie Treviso in de regio Veneto. Daar groeit radicchio namelijk overvloedig en heet spadone

Foto workshop foodfotografieDeze foto’s heb ik gemaakt tijdens een fotografie-workshop en op die manier ontdekte ik dit recept. We gebruikten toen kropjes radicchio. Maar hier in Nederland hebben we ook roodlof. Deze groente is ontstaan uit een kruising tussen witlof en radicchio. Roodlof groeit als witlof, ziet er hetzelfde uit maar dan met rode randen en smaakt net iets pittiger en bitterder.

 

Maar in dit recept gebruik ik geen radicchio maar roodlof. Wel zo makkelijk en net zo lekker! Bovendien is het ook nog eens een voorjaarsgroente, want het is vooral nu te koop (ook bij Albert Heijn!).

Ingrediënten pasta met roodlof

Welke wijn bij pasta met roodlof en spek?

Heerlijke smeuïge pasta met een klein bittertje en wat knapperigheid van de roodlof. Smaakt licht gerookt. Vanwege het vetje van de spekjes past hier een chardonnay met een klein beetje houtlagering uitstekend bij.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • 350 gram roodlof, in reepjes
  • 100 ml witte wijn
  • zout, versgemalen peper
  • 400 gram verse tagliatelle
  • Parmezaanse kaas

Stap 1

Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui, spek en knoflook ca. 5 minuten tot de spek licht uitgebakken is. Voeg de roodlof, wijn en 50 ml water toe. Stoof de groente ca. 10 minuten op zacht vuur. Af en toe omscheppen.

Stap 2

Kook intussen de verse tagliatelle in ca. 4 minuten beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Schep door het roodlof-spekmengsel en roerbak nog ca. 3 minuten op middelhoog vuur. Verdeel over vier warme pastaborden. Bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas. Lekker met een salade met sjalotje, kerstomaatjes en feta.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Zin in een snelle pasta? Kies voor spaghetti alla Puttanesca. Betekent letterlijk ‘op de hoerenmanier’. Uiteraard past hier een Italiaanse Chianti perfect bij. Maar er zijn meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld deze rode wijn uit Zuid Afrika; de Groot Constantia Rood, afkomstig van het kwaliteitsdomein Groot Constantia in Stellenbosch (te koop Gall&Gall). Een sappige rode wijn die wordt gemaakt van maar liefst 6 verschillende druivenrassen: merlot, cabernet franc, shiraz, cabernet sauvignon, malbec en een vleugje pinotage. Die mix van druivenrassen proef je terug: rijpe bosbessen, aardbeien en pruimen, een vleugje peper en een hint van chocolade. Verrassend en avontuurlijk is de combinatie met deze pittige spaghetti. Want de wijn sluit goed aan op de tomatensaus en lichtzure kappertjes. Voor de broodnodige vitamientjes doen we wat extra spinazie door de saus.

Muziek:  Bij een Italiaans gerecht hoort Italiaanse muziek. Luister naar Oriana Civile met de Arie di  Sicilia. 

4 personenca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 grote teen knoflook, fijn gesneden,
  • 1 blikje ansjovisfilets à 30 g, uitgelekt
  • 1 rode Spaanse peper, fijngesneden
  • 1 blik tomatenblokjes, gepureerd
  • 100 g zwarte olijven zonder pit, in grove stukjes
  • 3 el kappertjes, afgespoeld
  • zout, versgemalen peper
  • 200 g spinazie
  • 300 g spaghetti

Stap 1

Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak de knoflook toe ca. ½ minuut tot het licht bruin is. Roer ansjovis en Spaanse peper toe en bak kort mee. Voeg de gepureerde tomaten, olijven en kappertjes toe. Laat de saus ca. 15 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Breng intussen ruim water met zout aan de kook. Voeg de spaghetti toe en kook gaar volgens gebruiksaanwijzing op het pak. Giet af in een vergiet en voeg toe aan de tomatensaus. Schep door elkaar en laat nog even doorwarmen. Roer op het laatste moment de spinazieblaadjes erdoor. Serveer direct op voorverwarmde pastaborden. Besprenkel met nog wat extra olijfolie.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in [email protected] 2013.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Pasta met paddenstoelen en walnoten & Brouilly

Cantharellen, oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitakes: prachtig om te zien, heerlijk in allerlei gerechten en nu volop verkrijgbaar in de herfst. Probeer maar eens dit simpele pastarecept met een mix van paddenstoelen en walnoten. Helemaal super in combinatie met een glas Brouilly Pierreux (te koop bij Gall&Gall); een cru uit de Beaujolais. De wijn smaakt sappig en stijlvol met een aangename stevigheid. De paddenstoelen geven de wijn meer diepgang. Verse peterselie en bosuitjes accentueren het frisse karakter. Walnoten geven bite en sluiten aan op de stevigheid van de wijn.

Muziek: Autumn Song, gespeeld door Nina (nee, niet mijn dochter!)

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 100 g magere spekreepjes
  • 2 bakjes paddenstoelenmix à 200 g, in reepjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 300 g vlinderpasta (farfalle)
  • 1 bekertje crème fraîche  (200 ml)
  • 3 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
  • 50 g walnoten, grofgehakt
  • 1 zakje biologische rucola à 40 g (AH)

Stap 1

Verhit olijfolie in een hapjespan. Bak de rode ui en spekreepjes ca. 3 minuten. Roer paddenstoelen, knoflook en bosui erdoor. Bak ca. 5 minuten mee.

Stap 2

Kook intussen de vlinderpasta gaar volgens gebruiksaanwijzing. Roer de crème fraîche, peterselie en een soeplepel pastakookvocht door het paddenstoelenmengsel. Giet pasta af en meng door de paddenstoelensaus. Schep de pasta in 4 pastaborden. Garneer met de walnoten en rucola.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&9 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Farfalle met ham, doperwten en munt

Voor het juni-nummer van Proef& van Gall & Gall bedacht ik dit pastarecept in combinatie met de zwierige Chardonnay uit ZO Australië van Wolf Blass Yellow. Die wijn smaakt vol, rijp en soepel. De aangename zachtheid past uitstekend bij dit smeuïge pastarecept met romige saus. De gerookte smaak van de hamreepjes komt overeen met de lichte smaak van hout in de wijn. En de frisse munt in het recept accentueren de frisse zuren.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram farfalle-pasta
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram tuinerwtjes extra fijn (diepvries) *
  • 250 gram Mascarpone
  • 1 dl witte wijn
  • versgemalen peper
  • 200 gram hamreepjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels munt, fijngeknipt

Stap 1

In pan farfalle in ruim kokend water en zout gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten.

Stap 2

Intussen in andere  pan olijfolie verhitten. Ui ca. 3  minuten fruiten. Bevroren doperwten toevoegen en ca. 2 minuten meebakken. Mascarpone en wijn erdoor roeren. Doperwten in ca. 6 minuten beetgaar koken. Hamreepjes toevoegen en 1 minuut meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper.

Stap 3

Pastaborden voorverwarmen. Schep de pasta door de saus. Verdeel over de borden. Strooi er Parmezaanse kaas en munt over.

* tip: De maand juni is de maand van de verse doperwten. Als je wat meer tijd heeft is het nog lekkerder om die te gebruiken. Koop dan de dubbele hoeveelheid (ca. 800 gram), want deze doperwten moeten nog gedopt worden. Kooktijd blijft hetzelfde.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Pasta met zalm

Pasta met zalm en kappertjes & Sauvignon Blanc L’élégante

Supersnel  en supersimpel, dit pastarecept met gerookte zalm. Het staat in een mum van tijd op tafel. De appelkappertjes geven dit gerecht net die speciale touch, want de zure kappertjes verfrissen de romige saus. Heerlijk met een glas ronde Sauvignon L’élégante van Pré Baron. Wil je het als hoofdgerecht serveren, geef er dan een salade bij met tomaat en geitenkaas.

3 personenca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 50 gram boter
  • 1 pakje gerookte zalm à 200 gram (euroshopper, AH)
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 pakje verse tagliatelle à 250 gram
  • versgemalen zwarte peper
  • appelkappertjes

Stap 1

Sjalotje fijnsnipperen. In kleine braadpan of steelpan boter smelten. Sjalotje fruiten. Intussen de zalm fijnsnijden. Helft van de zalm en de crème fraîche toevoegen. Op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes laten pruttelen. Van vuur af met een staafmixer tot een romige saus pureren.

Stap 2

In grote pan ruim water aan de kook brengen. Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten. Intussen de pastaborden voorverwarmen. Pasta op de bordenscheppen. Zalmsaus erover verdelen. Reepjes zalm erop leggen. Peper erboven fijnmalen. Garneren met de appelkappertjes.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.