NK blindproefwedstrijd
Grand hotel Amrâth Kurhaus
Melazane Parmigiana
Team NWH winnaar blindproeven 2018

NK blindproeven
Wie zijn de beste wijn-proevers van Nederland?

Afgelopen zondag deed ik mee aan de eerste editie van het Nederlands Kampioenschap blindproeven van wijn. Georganiseerd door Fred Nijhuis ism Philippe de Cantenac van La Revue du Vin de France (RVF). Maar liefst 18 Nederlandse teams (bestaande uit vier personen) hadden zich ingeschreven. Inmiddels is de winnaar bekend: team NWH gaat er met de prijs van € 1000,- én een prachtige wisseltrofee van door. Hoe ging dit in z’n werk? 

Elke keer weer is zo’n wedstrijd blindproeven van wijn een grote uitdaging. Zo ook deze keer. In het verleden deed ik al diverse malen mee aan een andere prestigieuze (team)wedstrijd blindproeven: Grand Prix Saint Hubert met als resultaat een eerste plaats in 2015 en een derde plaats in 2016. Daarnaast staat ook de wedstrijd ‘Vinoloog van het jaar’ jaarlijks op mijn planning.

Twaalf minuten voor elke wijn

Voor dit Nederlandse Kampioenschap hebben we een nieuw team samengesteld onder de naam Wine Lovers. Ons team bestaat verder uit Yvonne Zohar, Jeroen Dorenstouter en Theo Snijder. Allemaal zijn we dagelijks met wijn bezig en dat helpt.  Hoe ging deze wedstrijd in z’n werk? Grand hotel Amrâth KurhausOp zondagochtend om 10 uur gaat de wedstrijd van start. In het majestueuze Grand hotel Amrâth Kurhaus in Scheveningen staan de proeftafels klaar en in 2 ½ uur tijd moeten er 5 witte wijnen, 6 rode wijnen en 1 zoete wijn geproefd, beoordeeld en bediscussieerd worden. Eerst voor jezelf proeven en dan gezamenlijk tot een eindoordeel komen over druivenras, herkomstgebied, producent en oogstjaar. We krijgen, per wijn,  12 minuten de tijd. En de wijnen worden één voor één ingeschonken. Per onderdeel kun je punten scoren.

Dit zijn de winnaars!

  • De bronzen medailles waren voor het team ‘De Brabantse Wijnsociëteit’ met de proevers Noël Geisen, Berry Marinussen, Peter van den Besselaar en Diederick Swagemakers en coach Martijn de Groot.
  • Zilver was er voor ‘Le Bouchon’ het team met Danny van Lamoen, Lonneke de Bruijn, Coen Pollaert en Michael de Rooij. Hun score was indrukwekkend, maar werd toch overtroffen.
  • De gouden medailles, de Nijhuis wisseltrofee en de hoofdprijs van € 1000 (beschikbaar gesteld door de Wijnacademie) werden gewonnen door team NWH met Guus Schuijt, Hans Meijs, David van Steenderen en Karin Muires. Dat ze over uitstekende proefkwaliteiten beschikken was bij diverse mensen al langer bekend, maar met hun overwinning tijdens de eerste editie van het NK blindproeven krijgen ze nu ook de bijbehorende landelijke waardering.
Team NWH winnaar blindproeven 2018
Winnaars: Team NWH

Helaas voor ons ditmaal geen eerste plek, maar een zevende plaats is zeker niet slecht. Want het klinkt misschien moeilijk, maar dat is het ook.

Nijhuis: Als iedereen zo enthousiast is en de winnaars zulke goede scores behalen, dan weet je dat je in je opzet bent geslaagd

Complimenten!

Tot slot nog een aantal complimenten. Ten eerste voor de Fred Nijhuis-familie (Fred, Natascha en zoon Nicky) voor de perfecte organisatie!

Melazane Parmigiana
Melazane Parmigiana

Daarnaast ook een welverdiende pluim voor wijnbar/restaurant Solo Vino/La Galleria. Eigenaar Damiano d’Alba (tevens importeur Italiaanse en Zuid-Afrikaanse wijn) trakteerde alle proevers op een perfecte Italiaanse wijn&spijslunch. Vooraf een heerlijke Vitello Tonnato (met witte Pecorino),

gevolgd door een heerlijke Melazane Parmigiana (Aubergines met Parmezaanse kaas begeleid door een Nocero Rosso uit Sicilië). Absoluut een aanrader en een bezoek waard.

Wij hebben als team in alle opzichten genoten van deze dag. Graag doen we volgend jaar opnieuw mee. Ook wensen we het Team NWH heel veel succes op het WK op 12 en 13 oktober in de Langudoc!

 

DE WIJNACADEMIE PROEFCOMPETITIE, het NK blindproeven is een initiatief van Fred F.A. Nijhuis namens Nijhuis Consultancy & Services.

Voor meer informatie over de blindproefwedstrijd: [email protected]www.fred-nijhuis.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *