Sommelier/columnist Niek Beute

Niek Beute

 

Food I Love

Mijn ideale dag begint met een fluweel-zacht roerei, (met witte truffel). De meest spannende smaken komen voor mij uit de zee, zee-egel blijft een kippenvel moment. Charme en warmte vind ik terug in het wilde-gevogelte, zoals patrijs of fazant. Mijn favoriete seizoen is dan ook het najaar, het gastronomische hoogtepunt van het jaar.

Wine I Love

Ik ben gefascineerd door de oneindige beweging in wijn: van klassiek tot eigenwijs, van piepjong tot gelouterd, van lente tot nazomer. Mijn wijnsmaak is divers. Deze reikt van Madera tot Champagne

 

Wie is Niek Beute?

Voor mij is wijn pure kunst; zoals een gedicht dat gebotteld moet worden of een schilderij dat raakt. Wijn gaat niet over het stillen van de dorst, het is een van de meest intieme kunstvormen. Levend en vol in beweging wordt het deel van onze lichaam en geest.

Ik ben niet op zoek naar lekker of leuk, nee het is de wrijving en het ongemak dat mij boeit. Wijnen die je niet zeggen wat je wilt horen, maar een ongepolijste uiting zijn van Natuur Cultuur en Moment: mijn formule tot klasse.

 

Met vijftien jaar ervaring in de topgastronomie beschik ik over een schat aan kennis en ervaring en de creatieve drang heeft mij gedwongen freelancer te worden. Ik vul mijn dagen met het delen van de liefde voor wijn, op allerlei manieren, als sommelier, vlogger, columnist, consultant en als initiatiefnemer van Liquid art. Tot twee jaar geleden was ik maître d’hôtel/sommelier bij Vermeer in Amsterdam, waar ik acht jaar lang hebt gewerkt. Hieraan voorafgaand vertoefde ik drie mooie jaren in de moederschoot van de hedendaagse eetkunst: Frankrijk. Als sommelier was ik in dienst bij het Parijse driesterrenrestaurant Guy Savoy en in deze Franse periode woonde en werkte ik ook een jaar lang tussen de wijnranken in de Bourgogne. Hier bloeide mijn liefde voor wijn verder op.

Kijk voor meer informatie op www.vinoniek.nl & www.liquid-art.nl

 

Credit: fotograaf Frank Dorren
Locatie: restaurant Amarone in Rotterdam