Mieke in de keuken

Mieke van Laarhoven

Food I love

Zet je schrap! Kruimige aardappels in ganzenvet gebakken, oesters, zee-egels, bijna alle vis en dan bedoel ik echte vis en geen geïmporteerde diepgevroren tilapiafilet of dat soort narigheid, boerenroomboter, sappige ribeye van de Green Egg (door mijn echtgenoot geroosterd), spruitjes, nieuwe haring (zonder uitjes), kombucha, krentenwegge (uit Twente),  Brabantse worstenbroodjes, ‘kouwe schotel’ zoals mijn moeder die maakte, pasta met bolognesesaus, vers gebrande noten (niet aan te slepen) en ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Want wat eigenlijk niet? Nou twee dingen: mosselen omdat ik daar ziek van word. En pens. Jek.

Wine I love

Champagne. Liefst van Krug want intens van smaak. Maar die is niet te betalen, dus ik stel me tevreden met Louis Roederer, ook heus niet verkeerd. En verder is het maar net hoe de pet staat en waar ik zin in heb. Ik kan erg genieten van een mooie Franse Condrieu en ben ook te porren voor een volle rode Tempranillo uit Rioja.

Wie is Mieke van Laarhoven?

Ik ben Mieke van Laarhoven en woon met man Arno en af en toe een aanloopkat of wat leuke logeerhondjes in een fijn oud huis aan de rand van Leidschendam. Van oorsprong ben ik Brabantse en trots op mijn roots. Het werk van mijn echtgenoot deed ons jaren geleden naar de Randstad verhuizen.

Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt want koken en lekker eten en drinken zijn mij met de Brabantse paplepel ingegoten. Na een aantal jaar als voedingsassistent in een ziekenhuis te hebben gewerkt werd mij de mogelijkheid geboden aan de slag te gaan als culinair redacteur bij het magazine Allerhande. Ja, dat tijdschrift over eten en drinken van Albert Heijn. Toen durfde ik niet te bevroeden dat ik 10 jaar later hoofdredacteur van Allerhande zou worden.

Na 6 jaar aan het roer van Allerhande te hebben gestaan ben ik in 2007 een eigen bedrijfje gestart. En als er iets is waar ik nooit één seconde spijt van gehad heb, is dat het.

Ik heb in de loop der jaren fijne opdrachtgevers verworven. Uitgeverij Pijper Media in Groningen onder andere, voor wie ik (mede) restaurantgids Lekker invulling geef en de specials ExtraLekker heb ontwikkeld die 4x per jaar uitkomen, met veel interviews en artikelen van mijn hand. Daarnaast ontwikkel ik het jaar rond recepturen voor Verse Oogst, de website van The Greenery, schrijf voor verschillende (culinaire) magazines, recenseer kookboeken en maak die in opdracht ook zelf. Never a dull moment dus. En ik word er nog steeds blij van.

En nu schrijf ik met enige regelmaat over eten en drinken op de website I Love Food&Wine van Jolande. En weet je dat Jolande ooit mijn collega op de redactie van Allerhande was? Nou dan. Lees lekker!