Quiche Lorraine

Quiche Lorraine & Chardonnay

Recept voor echte klassieker: quiche Lorraine. Deze versie is minder zwaar, door de combinatie van spek en ham. Maar ook door de spekblokjes eerst te blancheren, waardoor ze wat minder vet en zout worden. Zo’n gerecht past eigenlijk op elk moment; als lunch, borrelhapje of op een buffettafel. Maar ook als hoofdgerecht, serveer er dan een frisse salade bij. #quiche

Hoewel een echte klassieker, een quiche Lorraine kun je toch op verschillende manieren maken. Deze versie smaakt wat minder zwaar, door de combinatie van spek en ham. Maar ook door de spekblokjes eerst te blancheren, waardoor ze wat minder vet en zout worden. Zo’n gerecht past eigenlijk op elk moment; als lunch, borrelhapje of op een buffettafel. Maar ook als hoofdgerecht echt superlekker, serveer er dan een frisse salade bij.

Welke wijn bij Quiche Lorraine?

Een glas Chardonnay smaakt er uitstekend bij. Probeer maar eens met de Zuid Afrikaanse Tokara of Lanzerac  van Gall&Gall. Ze smaken fris-sappig, maar tegelijkertijd romig en vol van smaak. Dat past uitstekend met deze smeuïge quiche Lorraine. De zachte rooksmaak van spek en ham accentueert de mooie houtlagering in de wijn. Het knapperige korstdeeg matcht prachtig met de frisse aroma’s van het fruit en de tonen van toast.

Muziek: Bij zo’n Frans streekgerecht luister ik graag naar de Franse chansonnier Francis Cabrel. Een ware ontdekking tijdens onze laatste wijnvakantie in de Rhône. Op elke markt kochten we er steeds weer een nieuwe cd bij. Een mooi nummer is Hors Saison van een cd uit 1999.

1 uur

Ingrediënten

  • 6 plakjes deeg voor hartige taart (Koopmans, diepvries)
  • 200 gram magere spekreepjes
  • 4 eieren
  • 4 dl slagroom
  • nootmuskaat
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram gekookte hamreepjes
  • 200 gram geraspte gruyère kaas
  • Extra: quichevorm of lage taartvorm (f 26 cm), ingevet

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Spreid de plakjes hartige taartdeeg uit  en laat in ca. 10 minuten ontdooien. Leg alle plakjes op elkaar en rol het uit met behulp van een deegroller tot een cirkel ca. 2 cm groter dan vorm. (Dit gaat heel makkelijk als je het deeg uitrolt tussen 2 ruime vellen huishoudfolie. Je hoeft het aanrecht dan niet te bestrooien met bloem.) Overdoen in de vorm en aandrukken. Overhangend deeg verwijderen. (Rol met een deegroller over de rand van de vorm en verwijder het overhangend deeg.)

Stap 2

Breng in een steelpan 2 dl water aan de kook. Blancheer de reepjes spek ca. 1 minuut in het water. Afgieten en uit laten lekken. Bak het spek vervolgens ca. 5 minuten op halfhoog vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag, geen vet toevoegen. Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 3

Klop de eieren los met de room. Breng op smaak met snufje nootmuskaat, zout en peper. Verdeel het spek en de hamreepjes over de deegbodem en giet daarna het eimengsel erover. Strooi de gruyère erover. Bak de quiche eerste 10 minuten op 200 °C.  Draai de oventemperatuur terug  naar 180 °C. Bak de quiche daarna in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin.

* Je kunt de quiche als hoofdgerecht (6 personen) serveren in combinatie met een frisse salade.  Als voorgerecht is de quiche voldoende voor 8 personen. Ook koud smaakt deze quiche heerlijk als borrelhapje, dan kun je de taart in 12 puntjes snijden.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Bewaar dit recept op Pinterest

Recept voor echte klassieker: quiche Lorraine. Deze versie is minder zwaar, door de combinatie van spek en ham. Maar ook door de spekblokjes eerst te blancheren, waardoor ze wat minder vet en zout worden. Zo’n gerecht past eigenlijk op elk moment; als lunch, borrelhapje of op een buffettafel. Maar ook als hoofdgerecht, serveer er dan een frisse salade bij. #quiche