‘Eet meer’ én gezond met Karine Hoenderdos

In de hype rondom ‘gezond eten’ en dito (kook)boeken die verschijnen, valt dit boek van Karine Hoenderdos positief op. Met een titel als ‘Eet meer’ zet ze meteen iedereen op scherp!

Wie is Karine Hoenderdos?
Een jaar geleden had ik nog nooit van haar gehoord. Tijdens de presentatie van het eerder verschenen boek ‘Oergezond met Oerdis’ kwam ik haar voor het eerst tegen. Sindsdien voel ik mij verbonden met Karine. Waarom?  Evenals ik, is zij ook diëtist en journalist. Dat schept een band. Ik hou van haar down-to-earth-uitstraling. Ze bekijkt voeding op een simpele manier en heeft ook een hekel aan al die goeroe’s die de media beheersen. Denk aan Montignac, Sonja Bakker, dokter Frank of Kris Verburgh van de Voedselzandloper. Ze schreef al eerder twee andere boeken: ‘PuurGezond en slank in 8 stappen’ en ‘Oergezond met Oerdis’.

No nonsense uitstraling
Dit nieuwste boek ‘Eet meer’ is een praktisch (kook)boek met een no nonsense uitstraling. Karine vertelt hoe je juist door méér te eten gezond blijft, op gewicht blijft en je energieker voelt. Aan de hand van talloze tips, 70 basic-recepten en 20 dagmenu’s leert zij  je om te schakelen naar een eetpatroon dat puurder en natuurlijker is. Ze laat zien dat dit simpel toe te passen is in ieders manier van leven, met recepten die ook nog eens heerlijk smaken. De adviezen zijn simpel en de toon is prettig. Ze propageert geen dieet en kent geen verboden producten. Het is een manier van eten waar ik van hou, en die past in deze tijd: PuurGezond Eten.

Titel:      Eet meer
Auteur: Karine Hoenderdos
Prijs:      € 19,95, te bestellen op www.puurgezond.nl

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogberichten? Meld je aan en vul je emailadres in bij het vakje FOLLOW ME.

 


 

Ontdek het geheim van Rens Kroes: ‘Powerfood’!

Gewoon op de toonbank van mijn groenteboer ligt dit vrolijke kookboek mij uitnodigend aan te gapen. Niets vermoedend kijk ik het in. Verrast door de frisse uitstraling, mooie vormgeving en lekker gezonde recepten koop ik, in een opwelling, dit kookboek.
Eenmaal thuis kom ik tot de ontdekking dat dit kookboek is geschreven door de zus van Doutzen Kroes. Ze heet Rens en is bijna net zo mooi.

Gezond opgevoed
Een gezonde levensstijl is haar met de paplepel ingegeven: haar opa was de eerste biologisch boer , haar oma een kruidenvrouw en haar moeder is voedingsdeskundige. Met z’n allen zijn ze dé biologische familie uit het Friese dorpje Eastermar.  Ze ging studeren in The Big Apple en daar werd ze  aangestoken door de raw-foodbeweging. Eenmaal weer thuis in Nederland ging ze werken in een obesitaskliniek. En vanaf dat moment gooide ze het roer om: ze wilde mensen helpen met een gezond eet- en leefpatroon. Dit prachtige kookboek is het eindresultaat.

Healty life
Een jaar lang heeft Rens in de keuken doorgebracht om te proeven, te variëren en te testen. Het boek bevat 88 recepten; van ontbijtjes die je gelukkig maken, simpele salades, gezonde lunchgerechtjes en makkelijke hoofdmaaltijden. Een groot deel van het boek is ingeruimd voor gezonde snacks, lekkere spreads, energy-smoothies, sapjes en shakes. Alles in het kader voor  het bereiken van een healty life. En die energie spat er ook vanaf. De mooie, jonge Rens springt en danst door het boek heen.  Dat werkt aanstekelijk.

Recepten met flair
Met simpele recepten laat Rens zien dat gezond koken niet moeilijk is. Elk recept wordt ingeleid door aantrekkelijke tekstjes die recept/gerecht aanprijzen zodat je meteen naar de winkel wil rennen om de ingrediënten in huis te halen. Dat is overigens nog wel een klus. Voor veel dingen moet je naar de natuurwinkel. Maar tegenwoordig kom je ook bij de supermarkt al een heel eind. Want ook daar zijn de superfoods doorgedrongen in de schappen!

Tenslotte, de lijfspreuk van Rens Kroes is: wees lief voor je zelf en boven alles: ENJOY! En dat gaat zeker lukken wanneer je gaat kokkerellen uit dit boek. Vooral de Lasagnette (zonder pasta) is licht en smaakt heerlijk. Bovendien ook nog eens snel klaar. Recept volgt…

Powerfood
Rens Kroes
Uitgeverij Unieboek, Het Spectrum
Prijs: € 19,99

 

Favoriete kookboeken (1): ‘Wintergerechten’

Mijn huis puilt uit van de kookboeken (zeker ca. 500 stuks). Maar wat zijn mijn favorieten? Ik ga hier een kleine serie van maken om jullie deelgenoot te maken van mijn voorkeur, met elke keer een bewezen recept om te inspireren. Uiteraard mét wijnadvies.

Muziek: hoewel we verlangen naar de lente, toch nog een wintersong (Winter dies) van mijn favoriete band Midlake! Ook live geven ze prachtige concerten.

MIJN FAVORIETE KOOKBOEK VAN DELIA

Wintergerechten
Auteur: Delia Smith
Uitgever: Schuyt & Co Uitgevers. Vertaald in 1996 door Henk Noy
ISBN 90 6097428 X

Waarom?: Het zijn inspirerende recepten die helder beschreven zijn en altijd een goed resultaat opleveren. Traditionele indeling op menuvolgorde, maar ook hoofdstukken zoals de winterse vegetariër, een top-tien van eenpansgerechten of Sterren uit het Oosten. Extra toegevoegd een overzicht met menusuggesties en tijdschema’s voor zondagse maaltijden voor 8 personen. Mooi uitgegeven.
Favoriet recept: ‘Chili van zwarte bonen met avocadosalsa’.
Te koop: 2e hands via Bol.com vanaf € 34,95.

Recept uit het boek
Chili van zwarte bonen met avocadosalsa
Deze versie van Chili con carne is waarschijnlijk lekkerder dan het origineel. Er worden zwarte boontjes gebruikt en de subtiele smaakaccenten van limoen en koriander zijn er – samen met een koude salsa – aan toegevoegd.

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde zwarte boontjes (te koop bij de Marokkaanse winkel)
    30 g verse koriander (gebruik blaadjes voor salsa)
    2 eetl. olijfolie
    2 middelgrote uien, gesnipperd
    1 teentje knoflook, gesnipperd
    2 groene Spaanse pepers, fijngehakt zonder zaad
    500 g runderlappen, in kleine blokjes
    1 volle eetl. bloem
    2 blikken gehakte gepelde tomaten
    1 grote rode paprika
    sap van ½ limoen
    Zout
  • salsa
    2 grote, stevige tomaten
    1 rijpe, stevige avocado
    ½ kleine rode ui, gesnipperd
    achtergehouden korianderblaadjes
    sap van ½ limoen
    paar druppels tabasco
    zout, versgemalen peper
  • garnering
    4 eetl. crème fraîche

Stap 1

Week de boontjes een hele nacht of doe ze 3 uur voor er met het koken wordt begonnen in een grote pan, overgiet ze met koud water, breng ze aan de kook en laat ze 10 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat ze 3 uur weken. Verwarm de oven, als de boontjes zijn geweekt, op 150 °C.

Stap 2

Pluk de blaadjes van de koriander, doe ze in een kom en zet ze afgedekt met gladfolie in de koelkast. Hak de korianderstelen fijn. Verhit de helft van de olie in de stoofpan. Laat de ui, de knoflook, de korianderstelen en de pepers ca. 5 minuten zachtjes fruiten. Schep de inhoud van de pan op een bord, giet de rest van de olie in de pan, draai het vuur hoog en roerbak ca. 1/3 van de vleesblokjes tot ze rondom bruin gekleurd zijn. Schep ze uit de pan en bak de rest van het vlees in 2 porties bruin. Schep alle vlees in de stoofpan, bestrooi met de bloem, roer goed en voeg de uitgelekte boontjes en de tomaat toe. Roer goed en breng aan de kook. Voeg in dit stadium nog geen zout toe, zet het deksel op de pan en zet de pan ca. 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 3

Snijd tegen het einde van de oventijd de schoongemaakte paprika zonder de zaadjes in kleine blokjes. Roer de paprika aan het einde van de stooftijd door de boontjes met het vlees. Zet het deksel weer op de pan en laat nog 30 minuten stoven.

Stap 4

Maak intussen de salsa. Overgiet de tomaten met kokend water, laat ze 1 minuut staan, giet ze af, laat ze onder de koude kraan schrikken en ontvel ze. Halveer de tomaten en druk er met de volle hand voorzichtig de zaadjes uit. Hak het vruchtvlees klein. Halveer de avocado, verwijder de pit, snijd iedere helft in vier parten en trek er de schil af. Hak het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en snipper de ui. Schep de tomaat, de avocado, de ui en de helft van het korianderblad door elkaar en breng op smaak met de helft van het limoensap, tabasco en zout en peper.
Breng de chili voor het serveren op smaak met wat zout. Roer het resterende korianderblad en limoensap door de chili. Geef er gekookte zilvervlies-basmatirijst bij.

Welke wijn bij Chili met zwarte bonen?

Heerlijk met een glas Malbec van Tomero (was bij mij te koop € 9,95). Maar ook deze Malbec is heerlijk.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kookboek Vis & Vega: kijk op pagina 89!

Wat een verrassing! Mijn pastarecept met zalm staat in het kookboek Vis & Vega. Uitgeverij Snor wilde vorig jaar een kookboek maken met recepten zonder vlees. Hiervoor  werd een oproep gedaan. Want het zou een kookboek worden van vrienden voor vrienden. In navolging van hun kookboeken Soepkalender en Toetjes & Taartenkalender werd er opnieuw gebruik gemaakt van het concept om een kookboek te vullen met recepten van vrienden en kennissen. En zie daar…: mijn recept staat in ‘Vis & Vega’ op pagina 89.

Welke wijn bij Tagliatelle met gerookte zalm?

Supersnel  en supersimpel; deze tagliatelle met gerookte zalm. Het staat in een mum van tijd op tafel. De appelkappertjes geven dit gerecht net die speciale touch, want juist dat kleine zuurtje verfrist de romige saus. Heerlijk met een glas ronde Sauvignon Blanc l’elegante van Domaine Pré Baron. Maar ook een  Riesling d’Alsace of Pouilly Fuissé.

Muziek: hiep, hiep, hoera. Ik mag mee naar het concert van Alison Krauss. Mijn vriend Arjan heeft voor VIP-kaartjes gezorgd. Luister naar het mooie nummer Killing de blues.

3 personenca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 50 gram boter
  • 1 pakje gerookte zalm à 200 gram (euroshopper, AH)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 pakje verse lintmacaroni à 250 gram
  • versgemalen zwarte peper
  • appelkappertjes

Stap 1

Sjalotje fijnsnipperen. In kleine braadpan of steelpan boter smelten. Sjalotje fruiten. Intussen de zalm fijnsnijden. Helft van de zalm en de crème fraîche toevoegen. Op laag vuur ca. 5 minuten zachtjes laten pruttelen. Van vuur af met een staafmixer tot een romige saus pureren.

Stap 2

In grote pan ruim water aan de kook brengen. Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten. Intussen de pastaborden voorverwarmen. Pasta op de bordenscheppen. Zalmsaus erover verdelen. Reepjes zalm erop leggen. Peper erboven fijnmalen. Garneren met de appelkappertjes.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Elke dag Weekend: een zomers kookboek met wijnadviezen

Breng 4 maal een bezoek aan Gall&Gall, besteed hier minimaal € 2,50, verzamel de stickers en ontvang gratis het kookboek ‘Elke dag weekend’. Een mooi kleurrijk kookboek met 37 zomerse recepten, aantrekkelijke fotografie en interessante wijntips. Ieder gerecht is voorzien van 3 bijpassende wijnadviezen. Uiteraard uit het assortiment van Gall&Gall.

Mijn recepten van het afgelopen jaar zijn hierin verzameld; ze zijn eerder gepubliceerd in het blad ‘Proef&’.  In het boek vind je o.a. een zomerse salade met ham, verse perzik en romige kaas. Kies bijvoorbeeld de graskaas van dit moment. Die is heerlijk romig en zacht. In het boek staan bij dit recept 3 mooie wijnadviezen onder de noemer altijd goed, klassiek en avontuurlijk. Dat betekent kiezen uit: Franse grenache blanc (Chat. ‘O Souris Blanc), Elzasser Pinot Blanc of een Viognier uit de Pays d’Oc. Maar ook de Gavi La Battistina (zoals destijds in het tijdschrift werd aanbevolen) zal hier heerlijk bij smaken.

Helaas staat er een klein foutje in dit recept van het boek: in de dressing hoort een theelepel mosterd in plaats van een eetlepel. Even opletten dus als je het boek gebruikt.

Maar klik op de bovenstaande link, en je vind het recept hier op de website!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.