Aziatische tortilla met kip

Aziatische tortilla & Pinot Gris

Snel recept voor aziatische tortilla met o.a. kip, little gem sla, peultjes, gembersiroop, kokos, koriander en sesamzaadjes. Verrassend en eens iets anders. #tortilla

De volle pinot gris van Yealands uit Nieuw Zeeland (Gall&Gall) smaakt naar rijpe perzik en peer, ook een tikje kruidig met een heerlijk verfrissende afdronk. Zo’n wijn combineert als geen ander fantastisch met Aziatische gerechten. Zijn frisheid past goed bij de knapperige little gem-sla en peultjes. De ronde fruitaroma’s worden extra geaccentueerd door ingrediënten als gembersiroop, kokos en sesamzaadjes. In een mum van tijd op tafel. Ook altijd fijn!

Muziek: het nummer  ‘Septemberfield’ van de Canadese singer-songwriter Frazy Ford, afkomstig van haar dubuutalbum Obadiah uit 2010. Ze was ook de lead-zangeres van het trio Be Good Tanyas.

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 150 g broccoliroosjes
  • zout
  • ½ gegrilde kip (poelier)
  • 2 el olie
  • 3 bosuitjes, in schuine stukjes
  • 150 g peultjes
  • 1 rode peper, in halve ringetjes
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 1 sachet kokoscrème à 50 g
  • versgemalen peper
  • 2 el gembersiroop
  • 8 kleine zachte wraptortilla’s (Gordita)
  • 1 little gem, losse blaadjes in lengte gehalveerd
  • 2 el sesamzaadjes, geroosterd
  • 4 el korianderblaadjes

Stap 1

Kook de broccoli in weinig water en zout ca. 1 minuut. Laat uitlekken in vergiet. Haal het kippenvlees van het bot en verdeel het in mooie draderige stukjes. Verhit de olie in een wok. Bak lente-ui, peultjes, rode peper, knoflook en broccoli ca. 2 minuten. Voeg kip en kokos eraan toe en laat de kokos oplossen. Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.

Stap 2

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel achtereenvolgens op elke tortilla; slablaadjes, kipmengsel en sesamzaad. Bestrooi met korianderblaadjes. Rol ze op. Serveer met een yoghurtsausje met geraspte limoenschilletjes.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef@2 2013.
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar dit recept op Pinterest:

Snel recept voor aziatische tortilla met o.a. kip, little gem sla, peultjes, gembersiroop, kokos, koriander en sesamzaadjes. Verrassend en eens iets anders. #tortilla

Coq-au-vin blanc & Chardonnay

Bistro eten is hot! Deze trend is al een aantal jaren zichtbaar. Verschillende kookboeken rond dit thema zijn verschenen: zoals Chez Rachel (Franse klassiekers met een twist van de Britse (!) Rachel Khoo), Recettes pour bien Vivre (Franse klassiekers opgetekend vanuit een oud handgeschreven kookboekje van Manfred Meeuwig) en À propos Bistro van Stéphanie Renaud.


De komende dagen staat deze trend ook volop op mijn agenda. Morgen lunchen bij de net geopende Brasserie Bar de Zalm op de markt in Gouda, zaterdag hebben we een wijn-spijs diner met als thema Bistro-koken en nu  een recept van een Franse klassieker: Coq au vin. Traditioneel wordt dit kipgerecht gestoofd in rode Bourgogne. Maar voor vandaag met een kleine twist. We maken hem met een volle witte wijn; een Chardonnay, en noemen het dan een coq-au-vin-blanc. Een recept dat ik heb ontwikkeld voor Gall&Gall. Kijk maar in het nieuwste nummer van Proef& met als thema ‘witte wijn’.


Muziek: bij bistro-eten hoort een franse chanson. Een klassieker: Gilbert Bécaud met Nathalie.

4 personenca. 20 minuten + 70 minuten stoven

Ingrediënten

  • 1 biologische kip à 1400 gram
  • zout, versgemalen peper
  • 75 gram boter of margarine
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 el bloem
  • 350 ml witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes peterselie
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 250 g kleine champignons
  • 2 el verse dragon
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal uit de pan. Voeg ui en knoflook toe aan het bakvet en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de wijn en roer alle aanbaksels los. Leg de kip terug in de pan. Voeg nog ca. 3 dl water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar zonder deksel op de pan. Haal de kip en bouquet garni uit de pan, en dek af met aluminiumfolie. Kook het achtergebleven kookvocht in tot sausdikte.

Stap 2

Bak intussen in een grote koekenpan de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee.  Voeg dit mengsel, dragon, peterselie en de kipstukken toe aan de ingekookte saus en sudder, zonder deksel, nog ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met wilde rijst en kropsla.

*Je kunt in dit recept ook kiezen voor rode Bourgogne, laat dan de dragon achterwege.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2013
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Indiase tosti met kip en cashewnotenpesto

Creatief met kip; dat is de opdracht van het maandelijks foodblogevent voor januari 2013, dit keer georganiseerd door ‘Uit de keuken van Levine’. Deze tosti had ik al een half jaar geleden ontwikkeld, maar nog niet geplaatst op mijn weblog. Dat komt dus goed uit, want het past supergoed bij dit thema.

Welke wijn bij Indiase tosti met kip?

Het is een heerlijk lunchgerecht en daar past een glas Pinot Gris (bijvoorbeeld die van Yealands) fantastisch bij. Deze witte wijn smaakt heerlijk fris, maar ook vol en rond. Een mooie mix tussen een ronde Pinot Gris uit de Elzas en de frisfruitige Pinot Grigio uit Italië. Combineert geweldig met deze Indiase tosti. De tosti is lekker smeuïg met zachte ronde smaken. Diezelfde rondheid vind je terug in de wijn. De mango chutney maakt het geheel spannend: fris, pittig en exotisch. Hierdoor komen vooral de rijpe fruitaroma’s in de wijn naar voren.

Muziek: bijpassende Indiase muziek, afkomstig van de cd Buddha-bar: Sina Vodjani met het nummer Straight to the Heart.

4 personenca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 150 g cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook, in grove stukjes
  • 1 ½  el geraspte kokos
  • 2 eetlepels verse koriander, grofgehakt
  • 1 dl olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • 1 dikke kipfilet (200 g)
  • 1 el kerriepoeder
  • 25 g boter
  • 4 mini garlic&coriander naan-broodjes (Patak)
  • 4 plakjes jonge Goudse kaas
  • 4 el mangochutney
  • Extra: tosti-ijzer

Stap 1

Meng in de keukenmachine de cashewnoten, knoflook, kokos en koriander, met de pulseknop, tot een grove massa. Voeg, terwijl de machine nog draait, de olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Halveer de kipfilet overlangs tot dunnere plakken. Bestrooi de kipfilet met zout, peper en kerriepoeder. Verhit in een koekenpan de boter en bak de kipfilet in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Neem uit pan en snijd in dunne plakjes.

Stap 3

Verhit een tosti-ijzer. Halveer intussen de naanbroodjes overlangs. Besmeer de onderzijde ruim met de cashewnotenpesto en plakjes kip. Beleg met een plakje kaas en dek af met de andere broodhelften. Bak de broodjes krokant en bruin in het tosti-ijzer. Serveer met de mangochutney.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&4 2012
Credits: Fotografie Rob van der Vet, Food Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Kip met rode-paprikajam & Cal Y Canto rosé

Mijn Spaanse wijn-spijsproeverij in het IJsselhuis was een groot succes; supergezellig, een heerlijk menu (met dank aan Marleen), onderhoudende Spaanse livemuziek en natuurlijk mooie wijn-spijscombinaties. Voor het hoofdgerecht hadden we gekozen voor deze kip met rode-paprikajam. Die paste vooral uitstekend bij de Spaanse rosé van Cal y Canto (te koop bij mij!). Gemaakt van de Shirazdruif. Hij smaakt stevig met veel rijp zomers fruit: zoete kersen en frambozen. Maar ook kruidig met een licht zoetje. Deze smaakaroma’s sluiten helemaal aan op de pittige, licht-zoet/zure paprikajam. Maar bij elk gerecht schenk ik 2 verschillende wijnen. Ook de Rioja Ilision (zonder hout) van Vinoblesse combineerde prima.

Muziek: mijn favoriete trio van Primos Del Norte met een Fandangos de Huelva. Volgende week (8 september) geven ze in Delft een concert! En daar gaan we natuurlijk naar toe.

4 personen25 minuten + 2 uur sudderen

Ingrediënten

  • rode-paprikajam
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 1 grote rode paprika, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine rode Spaanse paper, fijngehakt
  • Snufje gerookt paprikapoeder
  • 125 g gezeefde tomaten (passata)
  • 1 ½ el sherry-azijn
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 tl gemalen komijn
  • zout, versgemalen peper

 

  • 4 enkele kipfilets, liefst biologisch
  • 1 el olijfolie

Stap 1

verhit voor de rode-paprikajam de olie in een pan op laag vuur. Laat de rode ui 10 minuten zachtjes bakken tot ze licht goudbruin zijn, schep af en toe om. Doe de paprika, knoflook, Spaanse peper en paprikapoeder erbij en laat die 10 minuten meebakken tot de paprika zacht is. Voeg toe: passata, sherryazijn, 1,25 dl water en suiker. Breng aan de kook. Laat de saus in ca. 2 uur heel zachtjes pruttelen, zonder deksel op de pan tot het ingedikt is (jamdikte).  Roer regelmatig. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de kipfilets overlangs tot dunnere filetjes. Leg tussen huishoudfolie en klop ze uit tot mooie dunne kipschnitzeltjes. Bestrooi met zout, peper en komijn. Verhit beetje olie in een koekenpan. Bak de kipfiletjes kort om en om. Leg op de bakplaat met keukenpapier. Laat in ca. 5 minuten gaar worden in de oven.

Leg de kipfilets op een bord en schep de rode paprikajam ernaast. Lekker met saffraanrijstkoekjes en gegrilde plakken aubergine.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* Recept is afkomstig uit het kookboek ‘Cucina Nueva’ van Jane Lawson

Gevulde scharrelkip & Arrogant Frog Red Wine

Recept gevulde kip met gehaktvulling (aangevuld met paddenstoelen, spekblokjes, ui en knoflook). Smaakt fantastisch met aardappel-knolselderijpuree en een glas rode wijn. #kip #recept

Vandaag een gevulde kip die past bij deze tijd van het jaar: de herfst! Denk aan ingrediënten als paddenstoelen, walnoten, spek en knolselderij.

Welke wijn bij Gevulde scharrelkip?

De Arrogant Frog biologisch rood (te koop bij Gall&Gall) is  een toegankelijke biologische rode wijn uit de Languedoc. Hij smaakt aromatisch en fruitig. Dat combineert dus  goed met deze gevulde kip. De kip is zacht, maar de gehaktvulling (aangevuld met paddenstoelen, spekblokjes, ui en knoflook) is vol en stevig. Beide elementen sluiten aan op de wijn. Smaakt fantastisch met aardappel-knolselderijpuree.

4 personen30 minuten + oventijd 1 ½ uur

Ingrediënten

  • 10 gram gedroogde paddenstoelen (funghi porcini)
  • 75 gram gerookte spekblokjes
  • 5 halve ongezouten walnoten,
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • zout, versgemalen peper
  • 1 biologische scharrelkip van 1,5 kg
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • extra: braadslede met rooster, keukentouw, cocktailprikkers

Stap 1

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje. Giet er 1 dl kokend water over en week ze ca. 20  minuten.

Stap 2

Bak de spekblokjes uit een koekenpan in ca. 5 minuten. Walnoten fijnhakken. Doe voor de vulling in een kom: gehakt, walnoten, uitgebakken spekblokjes en knoflook. Haal de paddenstoelen uit het weekwater, knijp ze goed uit en snijd ze in piepkleine stukjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel. Kneed alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Dep de kip van binnen en buiten droog met keukenpapier. Bestrooi de kip van binnen met wat zout en peper. Vul met het gehaktmengsel. Bovenzijde met een houten cocktailprikker dicht maken. Bind de poten dicht tegen het lijf aan elkaar met keukentouw. Wrijf de kip in met de olijfolie en vervolgens met zout en peper.

Stap 4

Leg de kip met de borst naar beneden in de grote braadslede. Braad de kip ca. 45 minuten in het midden van de oven. Haal de braadslede uit de oven, kip keren en de borst beleggen met plakjes ontbijtspek. Zet de kip terug in de oven en bak nog eens 45 minuten. ( de kip is gaar als het sap helder is als je in het vlees (dijbeen) prikt.

Stap 5

Neem de kip uit de oven. Laat even rusten onder aluminiumfolie. Snijd kip in stukken en geef iedereen een stuk van de gehaktvulling. Serveer de kip met knolselderij-aardappelpuree en een salade.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Pin dit recept van gevulde kip op Pinterest

Recept gevulde kip met gehaktvulling (aangevuld met paddenstoelen, spekblokjes, ui en knoflook). Smaakt fantastisch met aardappel-knolselderijpuree en een glas rode wijn. #kip #recept