Food I love
Mijn voorkeur gaat uit naar vers, lokaal en het liefst gezond. Ik ben een alleseter. Ik heb niet één favoriete keuken of gerecht. Wel staat mijn kast vol met diverse variaties aan sambal. En alle smaken van de Rotterdamse sojasaus Tomasu worden gebruikt. Misschien dan toch een lichte voorkeur voor de Aziatische keuken? De seizoenen zijn de leidraad in mijn keuken en ik houd van puur met veel variatie. Zo eten wij minimaal één keer per week vegetarisch, een beetje vlees, het liefst meer vis en veel groente. Kijk ook naar mijn weekmenu uit het receptenarchief van I Love Food & Wine.
Wine I love
Bubbels: Daar doe je mij geen plezier mee, geef mij maar een glas witte wijn.
Wit: Bourgogne-wijnen en ik ben een beetje verliefd op de Bouzeron.
Rood: Rioja-wijnen van Marqués de Riscal omdat ik warme herinneringen bewaar aan een verblijf op dit wijndomein waar architect Frank Gehry een prachtig hotel heeft ontworpen. Een droomplek.
Rosé: Reuilly is een rosé gemaakt van pinot gris die mij kan bekoren. Verder voor mij het liefst geen rosé.
Wie is Janneke Vrij?
Eten en drinken is mijn passie. In 2018 heb ik mezelf een koks- en wijnopleiding cadeau gedaan bij de Academie voor Gastronomie. Een leerzaam jaar dat volledig in het teken stond van koken & wijn. Al deze kennis pas ik dagelijks toe in mijn eigen keuken. Ik geniet van een volle tafel en verras iedereen graag met mijn gerechten en bijpassende wijnen.
We wonen afwisselend in het centrum van Rotterdam of in Catalonië. Ook daar staat een lange tafel die vaak is gevuld met lokale gerechten. Mar y Muntanya (zee en bergen) beschrijft in twee woorden de Catalaanse keuken, een combinatie van al het moois uit de zee (vis) en de bergen (vlees). Met de visafslag om de hoek, staat er bijna dagelijks vis op het menu. En daarbij drinken we lokale wijnen uit de omgeving (Empordà).
Wie bij ons in de buurt is, weet dat je spontaan aan kunt schuiven. Gastvrijheid is mijn tweede natuur. De Spaanse keuken is zoveel meer dan tapas en paella. Wat mij betreft een van de beste keukens van de wereld.
Als het straks eindelijk weer mag, bezoek ik snel weer een restaurant. Niets zo fijn om geïnspireerd te worden door professionele chefs. Verrast te worden door spannende smaken en nieuwe plekken te ontdekken. Het verlangen is inmiddels groot.
Ik lees en leer veel over food & wine. Zo kwam ook Jolande Vos op mijn pad na een oproep onder cursisten van de opleiding Food Journalistiek. Om het geleerde in praktijk te brengen, schrijf ik af en toe een kookboekrecensie, deel ik binnenkort mijn tips over Rotterdamse restaurants en wie weet volgt er nog meer. Het smaakt in ieder geval goed!
