Nederlandse wijn

Boekenweek
Nederlandse wijn in restaurants

Giele wâldbeantsjes, Stellendamse garnaaltjes, Boeren Goudse Oplegkaas of Lakenvelder Rund. Op de menukaarten van een groeiend aantal restaurants, en niet alleen streekrestaurants, staan gerechten met traditionele Nederlandse streekproducten. Maar sla je vervolgens de wijnkaart open, dan staan daar wijnen uit Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika op. Jammer dat we het niet vaker dichter bij huis zoeken in de wijnkeuze!

Gelukkig zijn er voldoende restaurants die dat wel doen In Wijn van eigen bodem presenteren Irene de Vette en ik een ruime selectie van restaurants die de gedurfde keuze maken om hun gerechten met Nederlandse wijn te combineren. De restaurants voeren één of meerdere Nederlandse wijnen vast op de wijnkaart, of schenken ze in het wijnarrangement.

Sommeliers enthousiast

Voor Wijn van eigen bodem vroegen we bovendien een aantal sommeliers naar hun ervaringen. En dan blijkt dat gasten vaak blij verrast reageren op de smaak van Nederlandse wijn: ‘Komt dit echt uit Nederland?’ is een veel gehoorde opmerking. Speciale aandacht in het boek is er voor interviews met Jacqueline van Liere van Schultenhues in Zutphen en met online sommelier Edwin Raben. Bij Restaurant Schultenhues staat de basiswijnkaart vol met Nederlandse wijnen. De mousserende wijn van De Achterhoekse Wijnbouwers is er het huisaperitief. Online sommelier Edwin Raben begon in 2009 zelfs met zijn eigen wijnlijn: de Edwines, in samenwerking met Wijngoed Montferland. De Edwines worden gemaakt in wit, rood, rosé en gebotteld in blanke halve literflesjes; er is ook een mousserende variant.

Nederlandse wijnen zijn echte eetwijnen, vindt Raben, doordat ze wat hogere zuren en tannines hebben dan gemiddeld. ‘Veel Nederlandse witte wijnen van johanniter en cabernet blanc zijn saladeachtige wijnen. Frisse wijnen die goed passen bij Hollandse groenten met bijvoorbeeld wat gestoomde vis erop. Een rode wijn met houtrijping kan goed bij Achterhoeks wild. De tannine en hardheid lost op door de gebraden bereiding van het wild met een krachtig smakende, gereduceerde saus. Heerlijk!’

Boek winnen?

 Wijn van eigen bodemSpeciaal voor de lente én voor de Boekenweek (12-20 maart) organiseren we voor de lezers van I Love Food & Wine een win-actie. Onder de goede inzenders van de volgende vraag verloten we één gratis exemplaar van Wijn van eigen bodem.

 

Beantwoord deze vraag:

Hoeveel hectare wijngaard kent Nederland? Is dat

  1. 100 hectare
  2. 150 hectare
  3. 250 hectare

 Stuur voor Pasen (sluiting inzending maandagavond 28 maart) het goede antwoord naar info@ilovefoodwine.nl, met vermelding van je naam en volledige adres. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Wij zullen de winnaar bekend maken via de Facebookpagina van I Love Food & Wine.

 

Het goede antwoord was 250 hectare. Onder de goede inzenders hebben we een winnares getrokken.

DE WINNARES VAN HET BOEK IS: INEKE VAN GREUNINGEN!

 

Wil je meer interessant nieuws over heerlijke gerechten met bijpassende wijnen ontvangen? Geef je hier op.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *