8 vragen aan...

Wijnconsultant Birthe van Meegeren

Regelmatig vragen we Nederlandse sommeliers, wijn-spijsspecialisten of foodies het hemd van het lijf. Welke wijn-spijs combinatie laat hun hart sneller kloppen? Vandaag is Birthe van Meegeren aan het woord. Ruim 10 jaar was zij de wijnspecialiste van Gall & Gall. Sinds september werkt ze voor zichzelf als wijnconsultant waarbij ze wijnadvies en trainingen voor retail en horeca verzorgt. 

1. Na 10 jaar ben je gestopt bij Gall&Gall en voor jezelf begonnen met ‘Message in a bottle’. Wat doe je precies? Waar kunnen we je zoal voor inhuren?

‘Ik bied mijn kennis en ervaring in de breedste zin des woord aan. Op dit moment maak ik voor de ene partij kennisitems voor medewerkers, voor de andere partij zet ik m’n kennis in om de leuke verhalen over wijn aan klanten over te brengen. Ook word ik benaderd voor assortimentsopbouw in de retail en het uitwerken van nieuwe wijnconcepten. Daarnaast verkoop ik aan bedrijven relatiegeschenken met een verhaal en geef ik proeverijen en cursussen. Zeer gevarieerd dus. Erg leuk!’

2. Waar is jouw passie/liefde begonnen? Bij food, wijn of wijn-spijs?

‘Bij beide eigenlijk. Maar wijn blijft zo fascinerend en je raakt er nooit over uitgeleerd. Het is zo interessant. En het leuke van wijn & spijs vind ik dat de juiste combinatie de wijn kan maken of breken. Nog steeds geloven veel mensen dit niet, maar als ik ze het laat proeven, vallen ze vaak van hun stoel.’

3. Bij wie (en van wie) heb je het vak geleerd? Bij wie zou je nog in de leer willen?

‘Mijn eerste leermeester was mijn vader, die veel mooie wijnen had en een indrukwekkend proefgeheugen. Door hem is mijn enthousiasme voor wijn aangewakkerd. Daarna heb ik Hogere Hotelschool, opleidingen bij Gerard Horstink en de Diploma Course van de Wine Spirit & Education Trust gedaan. Uiteraard heb ik ook de theorie van Peter Klosse uitgebreid bestudeerd. Ik vind het geweldig hoe hij wijn/spijs naar objectieve, bruikbare inzichten heeft weten te brengen. Inzichten waar iedereen iets mee kan doen. Uiteindelijk zou ik natuurlijk nog graag de Master of Wine opleiding gaan doen, maar pas als ik daar alle rust voor heb. Dat kan nog wel een jaar of 5 duren, schat ik zo in.’

4. Je geeft wijn-spijstraining aan consumenten. Hoe ontstaan jouw wijn-spijs combinaties?

‘Bij trainingen leg ik altijd de basiselementen van wijn en de theorie van Peter Klosse uit. Dan kun je al snel connecties maken. Daarnaast laat ik de cursisten steeds twee hele verschillende wijnen met twee hele verschillende gerechten proeven. En dat vervolgens kruislings. Ervaren is weten. Dus probeer op een avond verschillende wijnen bij hetzelfde gerecht uit, dan leer je snel.

Voor m’n eigen wijn/spijscombinaties maak ik me altijd een voorstelling van de smaak van het gerecht en vervolgens ga ik op zoek in ‘m’n register’ van wijnen die ik ken en zoek welke er het beste bij past. Dat gaat meestal goed, maar natuurlijk ook wel eens mis. Binnen één gebied kunnen natuurlijk heel veel verschillende stijlen wijn worden gemaakt. Inmiddels weet ik wel wat echte ‘wijnverpesters’ zijn: wakame/sesamolie, artisjokken, eieren (vaak), mierikswortel en zoute sojasaus.’

Natuurlijk zou ik nog graag de Master of Wine opleiding gaan doen!

5. Wat is de beste wijn-spijs combinatie die je ooit hebt geproefd?

‘De lekkerste combinatie was een verse pasta met boter en truffel met daarbij een gerijpte Vosne-Romanée. Echt subliem! Maar wat ik ook verrassend lekker vind is vis in een kruidige tomatensaus (evt. gegratineerd met feta en lenteuitjes) met daarbij een mooie lichtzoete Duitse Riesling.’

6. Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

‘Voor mooie witte Bourgogne. Graag met wat gebakken tijgergarnalen en coquilles erbij.’

7. Welke wijn heb je altijd in huis? Vertel waarom.

‘Ik heb altijd de Chenin Blanc les Secateurs van Adi Badenhorst in huis. Adi is zo’n uitgesproken persoonlijkheid en mijn bezoek bij hem zal ik nooit vergeten. Ik was onder de indruk van alles: zijn kennis, zijn attitude, de boerderij waar hij woont en natuurlijk vind ik zijn wijnen boeiend. De Secateurs Chenin Blanc verveelt mij nooit. Daar kan ik soms ineens ontzettende zin in krijgen. Bovendien is het wijn die veel smaak heeft en veel frisse tonen waardoor hij gastronomisch breed inzetbaar is.’

8. Geef dé ultieme WIJN-SPIJSTIP voor de lezers van I Love Food & Wine?

‘Verdiep je in de theorie erachter, steek er echt wat moeite in en proef zoveel mogelijk!’

 

Meer info? Kijk op: Birthe van Meegeren, wijnadvies & training.

Meer weten over Wijn&Spijs? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

3 reacties op “Wijnconsultant Birthe van Meegeren”

  1. War een leuk intervieuw, Birthe. Wat knap dat je zo veel van (goede) wijn weet.
    Succes met je nieuwe eigen bedrijf.
    Groetjes Angela

  2. Birthe, was je de enige wijnconsulente bij Gall en Gall? En volg je (buiten Adi Badenhorst – (probeer ‘ns Luddite “les Saboteurs” Beaumont en Hamilton Russell ) nog steeds de ontwikkelingen IN ZA?
    Wat is jouw interpretatie van ‘n mooie witte Bourgogne (bij tijgergarnalen en coquilles)?Macon? of Pouilly?
    Denk je echt serieus over de Master of Wine-opleiding en wat houdt je tegen?

  3. Wauw, leuk Birthe!! Vast elke avond feest bij jullie;) Klinkt heerlijk! Veel succes met je nieuwe stap!! En vooral veel plezier!
    xx Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *