Vrijdag op NPO 3

Welke wereld schuilt achter goedkope wijn?

Ken je het tv-programma De Prijsknaller? Ik niet tot nu toe. Maar vandaag wil ik jullie attent maken op het dit informatieve programma van de KRO-NCRV. Want aanstaande vrijdag stellen de presentatoren Eva Cleven en Ersin Kiris de extreem lage prijs van goedkope wijn aan de kaak! Zij gaan zoek naar het hoe en waarom van wijn die nog geen 3 euro kost in de supermarkt.

Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, een bosje bloemen in de supermarkt voor 2,50 euro en koffie voor minder dan 4 euro per kilo. In het KRO-NCRV programma De prijsknaller op NPO 3 gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. In de aflevering van aanstaande vrijdag (18 februari 2022) staat goedkope wijn centraal.

De prijsknaller over goedkope wijn
Eva Cleven in gesprek met wijnproducent

Wat moet een fles wijn minimaal kosten?

Als je bedenkt dat alleen al de externe kosten van een fles wijn (fles, etiket, kurk, transport, importkosten) ca. € 2,49 is, dan begrijp je al snel dat hetgeen in de fles zit niet veel soeps kan zijn. Toch grijpen we in Nederland massaal naar de goedkoopste flessen wijn onderin het schap van de supermarkt. Gemiddeld geven we zo’n 3,50 euro uit aan een fles wijn. We drinken daarmee vooral goedkope bulkwijn. Wijn die op grote schaal onder enorme prijsdruk wordt geproduceerd en gebotteld. Daar komt weinig ambacht of romantiek bij kijken.
Hoe krijgen de boeren en producenten het eigenlijk voor elkaar om voor zo’n klein bedrag een fles te produceren? Eva Cleven en Ersin Kiris doen in de aflevering van aanstaande vrijdag (18 februari) onderzoek naar de grootschalige wijnproductie en komen tot de ontdekking dat de productie van goedkope wijn niet zonder grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen kan. En dat is niet zonder gevolgen…

Ga voor kwaliteit!

Mijn stellingname is dan ook, een lekkere fles moet minimaal zes euro kosten. Tenminste als je gaat voor wat kwaliteit. Maar Cees van Casteren (Master of Wine) gaat zelfs nog een stapje verder. Hij zegt in zijn boek ‘Proeven als een Pro’ (aanrader!; zie ook hier), dat je pas vanaf een tientje de meeste waar krijgt voor je geld. Cees: ‘Een wijn van € 8,99 is weliswaar drie keer zo duur als eentje van € 2,99, maar je koopt negen keer zoveel wijn voor je geld!’ Daar wil ik dus een lans voor breken. In mijn webshop vind je een doos met zes ‘model’-wijnen. Wil je weten wat dat is? Lees dan hier verder

 

De Prijsknaller
Met De prijsknaller wil KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er misschien eerlijkere en duurzamere alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onderaan de streep de uiteindelijke rekening?

 

De prijsknaller, vrijdag 18 februari bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3