De nieuwste hype?

Wat je altijd al wilde weten over Periodiek Vasten

Januari: de vastenmaand is weer aangebroken. Meedoen aan dry-january lijkt voor velen een uitdaging. Maar behalve minder drinken moet er ook minder (én gezonder!) gegeten worden. Dat kan met INTERMITTENT FASTING, oftewel periodiek vasten. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk?

Als voedingsdeskundige (van oorsprong ben ik diëtiste) neemt gezond eten altijd al een belangrijke plaats in in mijn dagelijkse eetpatroon. Uiteraard houd ik ook (buitensporig veel zelfs) van een ‘lekker leven’ zoals je ook kunt zien op mijn website I Love Food & Wine. Niet voor niets is daar de ondertitel ‘Zo lekker kan jouw leven zijn’. Maar gezond eten, gezond gewicht en fit voelen is wel altijd de basis.

Op gewicht blijven

Om je gewicht op peil te houden moet je wel bewust leven. Sinds jaren gebruik ik hiervoor regelmatig het Montignac-systeem; een afvalmethode waarbij de zogenaamde glycemische index van koolhydraten belangrijk is. Dit lijkt in grote lijnen wel wat op het koolhydraat-arme dieet. Maar het volgen van het Montignac-dieet kost wat meer inzicht en kennis van koolhydraten, vetten en eiwitten: welke energieleveranciers zitten waar in, en wat eet je dan wanneer. En daarnaast is natuurlijk voldoende sport en beweging een must. Heel belangrijk voor mij is ook afwisseling, geen overdaad en balans houden.

Dokters van morgen zet de toon

Sinds de uitzending van ‘Dokters van Morgen’ over Vasten op 8 oktober 2019 ben ik mij wat meer gaan verdiepen in het periodiek vasten. Tot dat moment had ik hier eigenlijk nog weinig over gelezen of gehoord. Maar die uitzending van Antoinette Hersenberg heeft veel losgemaakt. En niet alleen bij mij. De resultaten waren verbluffend. Ook riep het de nodige discussie op.

Direct daarop volgend kwamen er ook een aantal kookboeken uit die helpen bij snel en verantwoord afvallen volgens de methode periodiek vasten:

Cover Intermittent fastingKoolhydraatarm periodiek vasten van Marie Gründel (Veltman Uitgevers)

Intermittent Fasting van Nanneke Schreurs & José van Riele (Kosmos Uitgevers)

 

Dit was de aanleiding voor mij om in de maand december mijzelf eens te onderwerpen aan deze nieuwe methode van bewust eten. Aan den lijve te ondervinden hoe deze manier van leven mij zou bevallen en wat het zou kunnen opleveren. Zo gezegd, zo gedaan!

 

Wat is periodiek vasten?

Bij periodiek vasten gaat het om langere pauzes inlassen in je voedingspatroon waarbij je helemaal niets eet. Eigenlijk doet iedereen dit al min of meer tijdens zijn slaap, want dat is ook een periode waarin je feitelijk aan het vasten bent. Maar nu ga je dit nog bewuster, ook overdag, toepassen. En eigenlijk boots je hiermee de situatie na uit de oertijd waarin de mens ook moest kampen met tijden van schaarste, tijden waarop er geen voedsel beschikbaar was. Op zo’n moment gaat het lichaam namelijk zijn vetreserves aanspreken. Normaal gesproken leven we eigenlijk voornamelijk op onze koolhydraatstofwisseling. Pas als er geen koolhydraten meer beschikbaar zijn, stapt het lichaam over op de vetbrandingsmodus. En op dat moment ga je kilo’s verliezen.

Dieet foto

Voor het periodiek vasten zijn heel veel verschillende manieren en methodes bedacht. Ik zet er een aantal op een rijtje.

  1. 5:2 schema. Dit is het meest bekende schema. Je eet 5 dagen van de week (verantwoord!) alles waar je zin in hebt. Op de overige 2 dagen (die je zelf kiest) eet je maar 25% van je dagelijkse calorieën behoefte. Dus als je normale dagelijkse behoefte 2000 calorieën bedraagt, dan mag je op de vasten-dagen maar 500 calorieën eten.

 

  1. Alternate day fasting. Bij dit schema vast je om de dag. Is voor sommige mensen makkelijker om vol te houden vanwege het consistente ritme.

 

  1. 16:8 schema. Bij dit schema verleng je eigenlijk de nachtelijke vasten-periode. Dat doe je bijvoorbeeld door het ontbijt over te slaan, en pas bij de lunch te beginnen met eten. Het doel is dat je 16 uur achter elkaar helemaal niet eet. Tijdens de resterende 8 uur mag je eten wat je wilt. Je noemt dit een zogenaamde ‘eating window’. Dit doe je dus elke dag en je kunt je dag naar eigen behoefte indelen; je kunt namelijk schuiven met je ‘eating window’. Uiteraard moet je de hele dag wel calorie-loze drankjes (water, thee of koffie zonder suiker) blijven drinken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je dan minder kans hebt om dik te worden, beter slaapt en meer energie hebt.

 

  1. 24 uur Fasting. Hierbij is het de bedoeling dat je één dag per week 24 uur niet eet. Alle overige dagen zijn er geen restricties.

 

Vervolgens is het dus ook nog mogelijk om verschillende varianten met elkaar te combineren.

 

Wat zijn de positieve effecten?

Behalve dat het periodiek vasten een methode is om af te vallen, dus om gewicht te verliezen, helpt dit eetpatroon ook om je fitter te voelen. Tevens blijkt uit onderzoek dat de insuline resistentie afneemt en dat dit de kans op diabetes vermindert.

In het tv-programma van Antoinette werden 3 personen gevolgd tijdens hun 6-weekse vastenperiode. Met verbluffende resultaten (mocht je het programma niet gezien  hebben, kijk dan even terug!). Vooral hun bloedwaarden en conditie verbeterden zeer aanzienlijk, daarnaast vielen ze allemaal kilo’s af. Een eye-opener.

Ook zorgt het vasten voor een betere darmflora en verjongt het de cellen. Op die manier probeert het lichaam het verouderingsproces tegen te gaan.

Wat is mijn conclusie?

In de maand december ging ik ook de uitdaging aan. Na mijn Argentijnse rondreis van 3 ½ week was mijn gewicht en lijf niet meer zoals ik wilde dat het was. Mijn buik te dik, gewicht te hoog.

Sportschool attributen
Meer naar de sportschool

Ik ging aan de slag met het boek Intermittent Fasting van Nanneke Schreurs & José van Riele. Met name omdat deze twee dames een 4 weken-programma propageren waarin je de methode makkelijk eigen kunt maken. Ze combineren eigenlijk twee methoden: 16:8 met een ‘eating window’ met daarnaast 2 vastendagen. Bovendien maken ze het makkelijker omdat je zelf je vastendagen kunt kiezen. En als de kers op de taart:  er één dag waarop je alles mag eten, de zogenaamde ‘Alles-Mag-Dag’.

Daarnaast ging ik in plaats van 1 à 2 keer per week sporten, nu 2 à 3 keer per week naar de sportschool. Plus doordeweeks alcohol nuttigen werd even afgeschaft.

Het resultaat mag er zijn: in deze bijna vier weken (kerstdagen kwamen eraan) viel ik 2.7 kilo af. Mijn buik was zichtbaar geslonken. Ik voelde mij echt tevreden over het resultaat. De kerstdagen + Oud & Nieuw gooiden natuurlijk wel weer wat roet in het eten. Maar ik heb mijn eigen ‘regime’ weer opgepakt. En in januari ga ik gewoon weer verder. Overigens moet ik er wel aan toevoegen dat ik alle eisen van deze methode wel wat flexibel inpas in mijn leven. Dus ik haal bijvoorbeeld niet altijd 16:8, maar meestal wel 14:10. Ik ontbijt later, en ga in de ochtend eerst naar de sportschool.

 

Op de twee eerder genoemde kookboeken kom ik de komende dagen terug. Morgen publiceer ik een gerecht uit ‘Koolhydraatarm periodiek vasten’: savooiekoolsoep met bonen. En uit ‘Intermittent Fasting’ komt binnenkort een gerecht voor 2 personen: ziltige parel-venkelcouscous. Stay tuned!

Savooiekoolsoep met bonen

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Fotocredit:

Image by Messan Edoh from Pixabay (vrouw op strand)

Image by Steve Buissinne from Pixabay (sporten)

Image by Steve Buissinne from Pixabay  (boterham)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *