Restaurant Bentinck_interieur
Culinair team Restaurant Bentinck
Zeeuwse oester met PX, watermeloen en zilte groenten
Restaurant Bentinck_chef
Macaron van kapucijners en sereh

Culinair Amerongen
Vanuit de moestuin zo de stal in!

Waar denk je aan bij 17e-eeuwse kassen, paardenstallen en een skybox? Een leuk nieuw restaurant is zeer waarschijnlijk niet het eerste (of tweede) dat bij je opkomt, maar restaurant Bentinck in Amerongen combineert wel degelijk al deze elementen. En dat doen ze nog goed ook. Hoe dat zit? I Love Food & Wine (Monique van Kruining) onderzocht het tijdens een perslunch in juni.

Restaurant Bentinck opende half februari zijn deuren in de voormalige paardenstallen van Kasteel Amerongen. Daarmee heeft dit restaurant niet alleen een unieke locatie, maar ook een uniek interieur te pakken. Een deel van de authentieke stalinrichting is namelijk behouden, waaronder de tussenschotten van de stallen. In combinatie met de moderne inrichting geeft dit een sfeervol geheel dat strak, stijlvol en speels tegelijk is. Ook de Chef’s Table op de vide is een originele vondst: hier kun je dineren in een privéruimte die dankzij een glazen wand van vloer tot plafond een grandioos uitzicht biedt op de keuken. Een soort skybox, zeg maar. Mocht het te mooi weer zijn om binnen te zitten, dan is het terras met perfect uitzicht op Kasteel Amerongen overigens ook geen vervelende plek om te moeten vertoeven.

Meet the chef

Goede looks zijn mooi meegenomen, maar in een restaurant moet natuurlijk vooral ook goed gegeten worden. Bij Bentinck ben je wat dat betreft in goede handen: de keukenbrigade wordt aangevoerd door chefs Tommy Janssen (voorheen sous-chef bij De Burgemeester * in Linschoten) en Simon Verkerk (voorheen Brass in Utrecht, ervaring in Azië en Zuid-Afrika). Zij willen betaalbaar topniveau leveren met dagverse, lokale producten. En lokaal betekent hier ook echt lokaal: Bentinck beschikt namelijk over een flinke eigen moestuin in de kasteeltuin, inclusief kassen uit de 17e eeuw.

Tijdens de perslunch ontmoeten we chef Tommy in deze prachtige moestuin, waar hij vol passie en met zichtbaar plezier vertelt over al het moois dat de tuin te bieden heeft. Elke dag opnieuw wordt hij uitgedaagd om zijn creativiteit los te laten op de verse oogst aan groenten, fruit, kruiden en bloemen. Deze vervullen dan ook een belangrijke rol in zijn gerechten. Zo’n enthousiast verhaal  maakt natuurlijk nieuwsgierig naar Tommy’s kookkunsten…

Mooie, smakelijke gerechten

We worden op onze wenken bediend met een mooie serie amuses. De kleine hapjes zijn een lust voor het oog en, nog belangrijker, ze smaken ook uitstekend. Bijvoorbeeld de platte Zeeuwse oester met PX, watermeloen en zilte groenten: heerlijk! Zowel het zoete als het zilte van de oester worden geaccentueerd, de smaken zijn mooi zacht en niks overheerst.

Alcoholvrije cocktail van Restaurant Bentinck

Ook de macaron van kapucijners en sereh smaakt erg goed; zacht en intens tegelijk. Als drankje bij de amuses wordt een lekkere alcoholvrije cocktail geserveerd van o.a. vlierbloesem, munt, limoen, bleekselderij en mineraalwater. Heerlijk verfrissend, iets bloemig en zacht kruidig van smaak. Deze cocktail staat als alcoholvrije optie op de wijnkaart, een aanrader!

Na deze smakelijke eerste kennismaking proeven we binnen in het restaurant een aantal mooie gerechtjes van de huidige kaart, met daarbij begeleidende wijnen. Persoonlijke favoriet hierbij was de zeeduivel met kokkels, venkel, grapefruit, een krokantje van satékruiden en een saus van saffraan en kamille, met daarbij de Santorini 2014 van Domaine Sigalas (100% Assyrtiko). Het zilte, het frisse en het bittertje dat deze wijn zo kenmerken pasten erg mooi bij de smaken van het gerecht en de net wat rijpere aroma’s die de wijn door enige oudering gekregen heeft, sloten goed aan bij de volle saus en het vlezige van de vis. Genieten!

Zeeduivel met kokkels, venkel, grapefruit

De overige wijn-spijscombinaties hadden misschien net een tikje spannender gekund, maar de heerlijke gerechten smaakten er niet minder om. Denk aan een fijne ceviche van zeebaars met rogge, oude jenever, yoghurtcrème en tarwegras. Daarbij een glas Riesling, de Dittelsheim Kalkstein van Weingut Winter uit 2014. Twee zeer malse bereidingen van zuiglam met knolselderij, zwarte knoflook, gerookte amandel en lavas, vergezeld van een Tinto Fino uit Ribeira del Duero (Montecastro, 2014). Als nagerecht een echte eyecatcher van kersen, zoetzure magnolia en karamelchocolade met een granité van vlierbloesem, vergezeld van een glas Beerenauslese (Velich Seewinkel, 2010).

Tot besluit

Alleen al om de prachtige locatie zou je hier eens moeten neerstrijken, maar Bentinck is meer dan dat. Het jonge, enthousiaste en gedreven team zet mooie, zeer smakelijke gerechten neer. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: 3 gangen kosten € 37,-, 4 gangen  € 45,- en 5 gangen € 52,-. Goede reden om dit restaurant gauw eens te gaan uitproberen!

 

Op de hoogte blijven van culinair nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

One thought on “Vanuit de moestuin zo de stal in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *