Culinaire toppers

Turijn: gastronomische hotspot in Piëmont

Piëmont is de ‘slow food’ regio in Italië en alleen daarom al de moeite van het bezoeken waard. Ben je op zoek naar een leuke stad voor jouw volgende stedentrip? Denk dan zeker eens aan Turijn, oftewel Torino op z’n Italiaans. Als hoofdstad van deze prachtige – en heerlijke – regio, ben je hier in dé gastronomische hotspot van Piëmont. Een ding is zeker, na het lezen van dit artikel wil je vanavond nog op het vliegtuig stappen. Aan de hand van de lekkerste gerechten en wijnen nemen we je mee naar Turijn. 

Wanneer is de beste tijd om Turijn te bezoeken?

Het beste moment om Turijn te bezoeken is het najaar. De herfst in Piëmont draait om de wijn. De oogst is namelijk in het najaar en o.a. in het welbekende gebied ‘de Langhe worden er rondom die periode veel wijnfestivals georganiseerd. Daarnaast begint het witte truffelseizoen rond oktober. In die tijd worden de heerlijkste pasta’s met pompoen bereid en kun je genieten van de ‘funghi porcini’. Uiteraard kleurt deze regio van Italië ook prachtig oranje in de herfst en met de besneeuwde Alpentoppen op de achtergrond zie je Turijn dan op z’n mooist. 

Bagna Cauda: Italiaanse warme dipsaus

agna Cauda; Italiaanse warme dipsaus, tijdens de persreis met Moscato
Bagna Cauda: warme dipsaus

Bagna Cauda is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij gerechten uit Italië, want hier in Nederland is het een stuk minder populair. Wellicht komt dat omdat Bagna Cauda een typisch gerecht is dat alleen in het najaar wordt gegeten in Italië. Juist omdat het niet standaard gegeten wordt, kunnen de Italianen het des te meer waarderen. Er is zelfs een ‘Bagna Cauda dag’ eind november. Als een soort fondue wordt de Bagna Cauda – gemaakt van ansjovis en knoflook – gebruikt om groente en brood in te dippen. Loopt het water je al in de mond? 

Waar Bagna Cauda eten in Turijn?
Trattoria Sotto La Luna
Via Caprera, 54, 10136 Torino TO, Italia

Barolo en Barbaresco wijn 

Dat Italië bekend staat om misschien wel de beste wijnen ter wereld is geen geheim. Maar dat een groot deel van de bekende wijnen uit Piëmont komt wist je wellicht nog niet. Onder andere de ‘Barolo’ en ‘Barbaresco’ wijn zijn razend populair. Wil je je tijdens een stedentrip naar Turijn nog verder verdiepen in de wijn, breng dan zeker een bezoek aan de plaatsjes ‘Bra’, ‘Alba’ en ‘Barolo’, waar je talloze wijnhuizen zult vinden die deze wijnen produceren. Maar blijf je in Turijn, dan kun je uiteraard in de meeste restaurants deze heerlijke wijnen proeven. 

Waar wijn drinken in Turijn?
L’Enoteca – Ristorante e Vineria a Torino
Via Giovanni Amendola, 8, 10121 Torino TO, Italië

Witte truffel 

Salade met witte truffel
Salade met witte truffel

Het witte goud van Piëmont ‘witte truffel’ moet uiteraard geproefd worden! Ook hierbij geldt, wil je het écht goed doen, dan zou je naar de zogenaamde ‘truffel hoofdstad’ Alba af moeten reizen (1uur en 15 min vanaf Turijn), maar uiteraard kun je ook hiervoor in de ‘slow food hoofdstad’ Turijn terecht. Uiteraard is het heerlijk om een authentieke pasta met witte truffel te proeven, maar voor wat extra euro’s kun je de truffel op de meeste gerechten extra bestellen. Smullen maar! 

Waar pasta met truffel eten in Turijn?
Tabui: Ristorante di Tartufi
Via Carlo Alberto, 14, 10123 Torino TO, Italië

Boek een kaasproeverij!

Toma Piemontese is een kaassoort gemaakt van koemelk en komt, hoe verrassend, uit de regio Piëmont. Uiteraard is dit niet de enige kaassoort uit de regio, dus wat kun je nu beter doen tijdens je stedentrip in Turijn dan?

Kaasproeverij in Turijn - Reisstel.nl
Kaasproeverij in Turijn

Een kaasproeverij! Laten we daar nu net de ideale locatie voor gevonden hebben: een van de oudste kaaswinkels uit Italië (sinds 1918). Wellicht heb je tijdens een roadtrip door Toscane of een vakantie naar een ander deel van Italië een andere favoriet, uiteraard is dat geen probleem. Eigenaar Chiara heeft de lekkerste kazen – en meer! – in haar prachtige winkel tot jouw beschikking.

 

Waar kaas eten in Turijn?
Latteria Bera
Via S. Tommaso, 13, 10122 Torino TO, Italië

Hazelnoten & chocolade

Nog zo’n heerlijk product dat uit Piëmont komt, de hazelnoot! Heerlijk om zo te eten, maar dit product wordt ook verwerkt in de lekkerste koekjes: Baci di Dama. Wil je deze proeven dan kan dat o.a. op de boerenmarkt van Turijn die -behalve in januari, juli en augustus – elke eerste zondag en vierde zaterdag van de maand te vinden is. Uiteraard zijn hier nog veel meer lekkere producten uit de regio te vinden. 

Boerenmarkt in Turijn
Boerenmarkt in Turijn

En wist je dat de Nutella/Ferrero fabriek – uiteraard vol met hazelnoten – ook dichtbij Turijn te vinden is? Wil je hier een bezoek aan brengen zul je wederom af moeten reizen naar het plaatsje ‘Alba’. Maar misschien wel het lekkerste product met hazelnoten: chocolade. Een leuk adresje om chocolade te proeven vind je hieronder. 

Waar eten in Turijn?
La Bottega, Guido Gobino
Via Giuseppe Luigi Lagrange, 1, 10123 Torino TO, Italië

Maak je stedentrip Turijn compleet

Erik & Lisa

Dit artikel is geschreven door Erik & Lisa van Reisstel.nl. Wij zouden nog wel uren door kunnen gaan met het beschrijven van onze favoriete gerechten uit Piëmont, maar het beste is natuurlijk om zelf op onderzoek uit te gaan. Het is tijd voor Turijn! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *