Duurzame wijnwijzer

Milieubewust wijn drinken

Drink jij bij voorkeur een glas Franse Chablis of toch liever een Chileense Chardonnay? Je proeft misschien weinig verschil, maar voor het milieu maakt een wijnkeuze toch heel wat uit. Daarom introduceert Questionmark: de duurzame Wijnwijzer.

Questionmark is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met duurzaamheid en consumenten wil helpen bewust boodschappen te doen. Hiervoor doen ze onafhankelijk onderzoek naar consumentenproducten. Ze hebben o.a. een gratis app ontwikkeld waarmee je producten uit de supermarkt kunt scannen. Je weet dan in een paar seconden hoe gezond en duurzaam iets is.

Wat is de Duurzame Wijnwijzer?

Afgelopen tijd onderzocht Questionmark de impact van de productie van wijn op het milieu en op de arbeidsomstandigheden van de mensen die hierbij betrokken zijn. En om het kiezen van een duurzame wijn een stukje gemakkelijker te maken hebben ze de Duurzame Wijnwijzer samengesteld. Het is een handig overzicht geworden dat per herkomstland en keurmerk de best en slechtst scorende wijnen op een rijtje zet. Ook laat het zien hoe groot het risico van de wijn is op sociale en milieuproblematiek.

Wel of geen waterschaarste?

Hoe komt het nou dat een witte wijn uit Duitsland zoveel beter scoort dan een witte wijn uit Argentinië? Dat komt door de hoeveelheid water die druiven nodig hebben om optimaal te groeien in relatie tot de beschikbaarheid van water in dat gebied. De teelt van de druiven in waterschaarse gebieden zorgt voor grote druk op de watervoorraden. Deze ‘waterdruk’ is het duidelijkst zichtbaar in de populaire wijnstreken in Argentinië, op de voet gevolgd door Spanje en Australië.

De wijnen uit koelere en nattere regio’s, zoals Oostenrijk en Duitsland, geven logischerwijs minder druk op de watervoorraden. In Europa worden wijnvelden weinig geïrrigeerd en wordt er om deze reden weinig water verbruikt. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, door de afwezigheid van irrigatie scoort deze wijn goed op waterimpact, ondanks dat water hier zomers ook schaarser is.

Kies biologisch!

Naast waterschaarste zijn er ook nog andere oorzaken die verklaren waarom de ene wijn minder impact heeft op mens en milieu, dan de andere wijn. Zo toont de Wijnwijzer dat biologische wijnen beter zijn voor het milieu. Dat komt vanzelfsprekend omdat bij de productie van deze wijn minder chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals. Ook laat de Wijnwijzer zien dat er bij sommige wijnen een risico is op slechte arbeidsomstandigheden, zoals lage lonen en te lange werkdagen, bij wijnen uit Zuid Amerika en Afrika. Uiteraard is dit risico bij Europese wijnen een stuk lager. Maar ook land van herkomst, het aantal kilometers dat een product vervoerd moet worden, speelt een rol.

Dus ben je milieubewust? Pak dan de Duurzame Wijnwijzer erbij, of check je wijn op de website en gratis app van Questionmark.

 

Voor meer informatie over Questionmark: www.thequestionmark.org.

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Eén reactie op “Milieubewust wijn drinken”

  1. Wat jammer dat hier met geen woord gerept wordt over de exacte criteria waarmee wijnen op vermeende ‘duurzaamheid’ beoordeeld worden. Er bestaat immers een gerede kans dat vervoer van wijn per gigantisch containerschip uit bijvoorbeeld Chili of Nieuw-Zeeland laat per fles een minder zware ecologische voetdruk achter dan per vrachtwagen uit Frankrijk. En wordt bij zaken als mensenrechten en toxiciteit niet gevaarlijk gegeneraliseerd? Ook aan statistische verantwoording van het onderzoek wordt geen woord besteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *