Wijnimporteur Cathy Moerdijk

8 vragen aan...
Cathy Moerdijk over Wijn&Spijs

Regelmatig vragen we Nederlandse sommeliers, wijn-spijsspecialisten of foodies het hemd van het lijf. Welke wijn-spijs combinatie laat hun hart sneller kloppen? Vandaag is er een bekend gezicht uit wijnland aan het woord: wijnimporteur Cathy Moerdijk.

Na jarenlang als hoofdinkoper te hebben gewerkt voor de hoog aangeschreven importeur Vinites is ze voor zichzelf begonnen. In 2014 start ze met haar eigen bedrijf Cathy’s Taste. Daarnaast is ze mede-eigenaar van het wijnimportbedrijf Well of Wine en runt ze samen met haar echtgenoot, de gerenommeerde chefkok Imko Binnerts, het villahotel/restaurant Villa De Klughte in Wijk aan Zee. Voor wijnimport Well of Wine, gespecialiseerd in biologische wijn, is zij altijd op zoek naar wijnen met een boodschap. Het liefst afkomstig uit nog onontdekte landen als Kroatië, Israël en Luxemburg. Tijdens de diners in het restaurant ondersteunt zij de zwarte brigade als sommelier/gastvrouw.

1.Waar is jouw passie/liefde begonnen? Bij food, wijn of wijn-spijs?

‘Mijn liefde voor wijn & spijs is begonnen in de jaren 80, tijdens de zogenaamde ‘vrienden-diners’. Wat een feest was dat. Je deed alles om zo goed mogelijk voor de dag te komen…, dus ook aandacht voor de combinaties wijn & spijs. Alleen was er in die tijd geen enkele echte ondergrond, verklaring of opleiding beschikbaar. We mochten ’t  allemaal zelf uitvlooien!

2. Bij wie (en van wie) heb je het vak geleerd? Bij wie zou je nog in de leer willen?

‘Ik ben een autodidact, maar met René Verkerk (wijnimporteur, wijnamateur en begenadigd thuiskok) als grote inspirator. Helaas is hij jong overleden (1991), maar hij blijft voor altijd mijn WIJNGOEROE! Vanaf 1994, is Imko Binnerts mijn inspirator (nu mijn echtgenoot);  wat heeft die man er een gevoel voor!’

We mochten ’t  allemaal zelf uitvlooien!

 

3. Wat is de beste wijn-spijs combinatie die je ooit hebt geproefd?

  •  – Schol met koriander – citrusdressing  en zalf van topinamboer met Enate chardonnay BF
  •  – Eendje met brindal-yoghurtsaus en  Costières de Nimes, Château Mourgues du Gres

4. Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

‘Glas heeerlijke champagne.’

5. Hoe ontstaan jouw wijn-spijscombinaties, hoe gaat dat in z’n werk bij jou?

‘Gevoel …!  Je ‘visualiseert’  het gerecht  en combineert dat  in gedachten met …

Alles uiteraard gebaseerd op kennis en ervaring. Je combineert de meest opvallende elementen van  het gerecht met die van een aanstaande wijn. Dan komt daar meestal zo een wijn bovendrijven.  Maar ja, je moet wel je wijnen kennen… Dus naproeven MOET!

6. Geef een aantal wijn-spijscombinaties die elke simpele ziel tot extase kunnen brengen. 

‘Extase; dat is zo persoonlijk.’

7. Welke wijn heb je altijd in huis? (Of welke wijn zou je altijd in huis willen hebben?). Vertel ook waarom.

‘Champagne is licht, vrolijk, feestelijk & opwekkend!’

8. Geef dé ultieme WIJN-SPIJSTIP voor de lezers van I Love Food & Wine?

 

Meer weten over Wijn&Spijs? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *