Jeunes Restaurateurs

Zó lekker is Zeeland (1)!

Dit jaar bestaat JRE Nederland 25 jaar. JRE (Jeunes Restaurateurs) is een vereniging van jonge restaurateurs. Wereldwijd zijn er meer dan 350 restaurant en 160 hotels aangesloten verspreid over 16 landen. In Nederland zijn er momenteel 37 restaurants aangesloten bij JRE, allemaal jonge chefs (je kunt je aansluiten wanneer je jonger dan 42 jaar bent) die hun passie voor het koken combineren met het gebruik van lokale producten met behoud van traditie. Naast de gepassioneerde kookkunst is ook het perfecte gastheerschap belangrijk en het bieden van een sfeervolle ambiance voor de gasten.

Om hun 25ste verjaardag te vieren zijn er diverse activiteiten. Zo wordt er o.a. een aantal blogreizen georganiseerd. Ik mocht deelnemen aan de eerste blogreis die naar Zeeland voerde, het thuisland van o.a. de Oosterschelde kreeft die centraal stond in de uitnodiging. Wat direct voor een probleem zorgde, want de jaarlijkse opening van het Oosterschelde kreeftseizoen op 1 april blijkt bijna ieder jaar niet te halen te zijn. En met de extreme kou van afgelopen maart is het dit jaar helemaal mis: er zijn nauwelijks kreeften beschikbaar.

Oesters en Oesterboorders

Oesterputten
De oesterputten in Yerseke

De eerste stop van onze tour is bij De Oesterij in Yerseke . Een familiebedrijf dat al ruim 100 jaar actief is in de kweek van schaal- en schelpdieren. Na een bezoek aan de diverse historische oesterputten op het terrein is het tijd om de kweekgronden in de Oosterschelde van nabij te bekijken.

 

Per boot gaan we het water op. De vissers van De Oesterij laten ons van alles zien: de grote plastic kratten vol met oesters die in de Oosterschelde worden bewaard, wat er zoal op de bodem te vinden is en welke soorten oesters er zijn.

Maar ook het grote probleem waar de gehele oestervisserij momenteel mee te maken heeft: de oesterboorders.

Oesterboorders
Oesterboorders

De oesterboorder is een Japans en Amerikaans slakkensoort dat leeft van schelpdieren (niet alleen oesters, maar ook mosselen). De oesterboorder boort zich letterlijk door de schaal van de oester heen en eet hem leeg of tast hem aan. Hoeveel er momenteel in de Oosterschelde leven is niet bekend, maar het vormt zeker een grote bedreiging voor de oesteropbrengst. Er wordt inmiddels gesproken van een vermindering van de opbrengst van 80%!

 

Culinaire verwennerij

De chef-koks van enkele bij JRE Nederland aangesloten restaurants reizen met ons mee, en verzorgen de heerlijkste hapjes. Wat komt er allemaal langs?

Na een ‘gewone’ verse oester trakteert Laurent Smallegange van Restaurant Spetters uit Breskens ons op een heerlijke oester met o.a. duindoornbes, gekonfijte citroenschil, ponzu (sojasaus met een verfijnde citrussmaak) en gepofte rijst. Werkelijk zalig.

Oesters van Spetters
Oesters à la Restaurant Spetters

En omdat het koud is op de boot, smaakt een kopje kreeftensoep extra lekker.

Tim Schimmel van Restaurant Hemingway uit Bergen op Zoom geeft een leuke twist aan de overbekende fish ’n chips. Een heerlijk hapje dat bestaat uit o.a. aardappel, kabeljauw, augurk en gerookte eidooier.

Restaurant Hemingway
Fish ’n chips volgens Restaurant Hemingway

Eric van Bochove van het Zeeuw-Vlaamse Restaurant ’t Vlasbloemeken uit Koewacht presenteert een stukje Oosterschelde kreeft met Vlasbloemekeno.a. granny smith, geitenkaas en romanesco. Aangevuld met stukjes asperge die smaken naar het zuur van Amsterdamse uien, wat een vondst! Een schitterend en lekker gerechtje.

 

 Omdat vis moet zwemmen (mooie uitspraak in dit verband), worden de gerechtjes begeleid door een heerlijk frisse Rías Baixas van Bodegas Terras Gauda uit Galicië (Spanje). Rias Baixas, Albarino van Terras GaudaHans Vianen van Résidence Wijnen vertelt intussen over dit mooie gebied waar de lekkerste wijnen vandaan komen.

 

Over twee weken vertel ik verder over deze verwenreis naar Zeeland met o.a. een verhaal over het bedrijf Kingfish Zeeland, waar met succes de pure pacific yellowtail fish wordt gekweekt.

 

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *