Feest in Oosterhout

Wat maakt ‘Zout & Citroen’ bijzonder?

Voor het 5-jarige jubileum van restaurant Zout & Citroen in Oosterhout was er maandag 6 mei een speciale perslunch voor o.a. foodbloggers. Enerzijds om het nieuwe interieur te bewonderen, anderzijds om natuurlijk de smaakpapillen te prikkelen. En dat is zeker gelukt met de gerechten van chef-kok en eigenaar Bram Helleman. Namens I Love Food & Wine schoof Manon de Boer (Toost aan Tafel) aan.

Eigenaar & Chefkok Bram Helleman
Eigenaar & Chefkok Bram Helleman

Het regenachtige weer mag de pret niet drukken tijdens deze lunch, want waar chef-kok Bram verrast met het ene na het andere verfijnde gerecht, verblijdt sommelier Sjoerd Bergmans ons gelijk bij de ontvangst met een huiscocktail. Een virgin cocktail van Seedlip, koude jasmijnthee, limoensap, ahornsiroop en schuim van eiwit. Al snel komen de amuses de keuken uit: een maïsmadeleine met popcorn en ras el hanout, een caesarsalad in één hap, een bloody mary-amuse en tot slot een champignon-amuse.

Alweer twee jaar in ‘Lekker top 100’

“Onze keuken kent een Franse basis, met veel Aziatische en mediterraanse invloeden”, vat Bram kort samen. Jarenlang werkte hij bij Zout & Citroen voordat hij in 2014 halsoverkop het restaurant samen met zijn vrouw Patricia over kon nemen. Inmiddels staan ze alweer twee jaar in de top 100 van restaurantgids Lekker500. Tussen de gangen door krijg ik de kans om de twee uitgebreider te spreken.

Brams grootste inspiratiebron is streetfood. “De lekkerste dingen zijn eenpansgerechten. Alleen zien die er vaak niet heel mooi uit. Wij proberen ze juist in een modern jasje te steken. Soms puur en alleen qua presentatie, zoals onze rendang.” Helaas proef ik deze fabuleuze rendang niet omdat ik de lunch eerder moet verlaten. Achteraf hoor ik louter lovende woorden hierover. Bram: “Ik heb een Indonesische vriend en hij zegt ook dat onze rendang lekkerder is dan die van zijn moeder. Dat is pas een compliment.”

Wijn- én biercombinaties

Wel proef ik de voor- en tussengerechten die deze middag op het menu staan. Gillardeau-oester als amuse bij restaurant zout & CitroenNa een Gillardeau-oester met enoki en champagnesaus volgt een combinatie van rauwe zeebaars met Oosterscheldekreeft en groene kruidenolie. Daarbij drinken we de Silvaner 2014 van Weingut Winter uit Rheinessen.

Rioja Marques de Riscal bij Zout & CitroenAls tussengerechten krijgen we eerst heilbotfilet met kropsla geserveerd. Niet gecombineerd met wijn, maar met een speciaalbier. De New England White Ale van brouwerij Nevel in Nijmegen. Tot slot proef ik nog het Texels lam met asperges en mousseline met geitenboter. In het glas Marques de Riscal, Reserva 2013. Een vriendelijke wijn bij een heerlijk voorjaarsgerecht.

Restyling Zout & Citroen: authentiek met modern

Niet onbelangrijk is de hoofdreden van deze perslunch: de restyling van het restaurant. Zout & Citroen is vanwege het 5-jarige jubileum namelijk in een nieuw jasje gestoken. Het authentieke karakter van het pand (een oud koetshuys) is behouden, maar alle meubels zijn vernieuwd. Het gebruik van hout, koper, warme tinten en veel planten zorgt voor een modernere uitstraling. Patricia: “De kleuren waren limegroen en paars, maar dat is gewoon niet meer in. We zijn heel blij met hoe het geworden is.” “Nu het helemaal is ingericht naar onze smaak voelt het pas echt als ónze zaak”, vult Bram tot slot aan.

Nieuw interieur restaurant Zout & Citroen in Oosterhout met uitzicht op de tuin

 

*Deze tekst is geschreven door Manon de Boer. Zij is freelance journalist, tekstschrijver, videovrouw, en food- en wijnliefhebber. Meer over haar weten? Kijk op haar website manonmediaproductions.nl

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Eén reactie op “Wat maakt ‘Zout & Citroen’ bijzonder?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *