Ik was al overtuigd van de kwaliteit van restaurant In den Rustwat (IDRW) en gecharmeerd van de talenten van de bescheiden chefkok/eigenaar Marcel van Zomeren. Mijn conclusie werd ook nog eens bevestigd door het enthousiasme van recensist/restaurantbeoordelaar Carla van Schelven die IDRW een van haar favorieten noemt in de top-lijstjes van 2016 + 2017 op I Love Food & Wine. Dus toen ik werd uitgenodigd om ‘het beste bewaarde geheim van Rotterdam’ te komen ontrafelen, hoefde ik niet lang na te denken.
‘Een oase van rust’, zo kan ik dit idyllische restaurant in kosmopolitisch Rotterdam het best omschrijven. Bijna onwerkelijk zoals het historische pand is gesitueerd, pal naast het stadion van voetbalvereniging Excelsior onder de rook van de Maasboulevard met z’n wereldse uitzicht op de skyline van Rotterdam. Je arriveert in ‘een wereld van contrasten’ met een ruim parkeerterrein voor de deur. Hoe gastvrij is dat ;-).
Sinds 1988 is Marcel van Zomeren verbonden aan deze parel aan de Honingerdijk. In 2018 is dat dus 30 jaar. En dat mag gevierd worden. Ik en mijn lief worden verwend met een 5 gangen verrassingsmenu. We vallen met ons neus in de boter en starten met een alcoholvrij aperitief (Crodino met ijs), begeleid door een drietal ingenieus uitziende appetizers: gepofte maiskorrels met ras-el-hanout, prachtig hapje van gele biet met koffieparels en een zwart kroepoekje met groene appel en twee verschillende crème’s. Geweldig fingerfood met een mooie afwisseling.
Vervolgens komt de amuse op tafel: een glaasje met een schuimige Parmezaanse kaasmousse met onderin een gepoft kerstomaatje. Gegarneerd met aardappelkaantjes en wat basilicumolie. Echt heerlijk. Ook om ons heen horen we andere gasten enthousiast reageren op deze smeuïge start.
Wat komt verder zoal op tafel?
Als voorgerecht beginnen we met Kalfstartaar met een miso-crème, hazelnoten, zeekraal, radijs en gepofte wilde rijst. Garnering komt uit eigen tuin: mooie gele bloemblaadjes van het Afrikaantje. Een uitnodigende ‘zachte’ start met verschillende knapperige elementjes als filodeeg, zeekraal en radijs. Aantrekkelijk en verfijnd. Wijn: bijzondere witte wijn uit het noorden van Italië, gemaakt van de Turbiana-druif. Onlangs schreef ik over deze druif, zie hier. De wijn combineert perfect bij het gerecht door zijn zachte mondgevoel, voldoende body en verfrissende zuren.
Coquilles als signature dish
‘Zeg je Marcel, dan zeg je vis, schaal- en schelpdieren!’, dat staat op z’n website. En ja, dat wist ik natuurlijk al. In 2015 interviewde ik Marcel (magazine lekker) over zijn Signature Dish: de gevulde coquilleschelp. Deze schelp wordt opgebonden met een touwtje en springt aan tafel pas open. Wat een vondst en hoe bijzonder is dat. Alleen daarvoor ga je al naar IDRW.
Maar ons volgende visgerecht kan hier absoluut mee wedijveren. Tarbot & Langoustines met een lepeltje (Nederlandse!) AnnaDutch kaviaar en een taartje van aardappelmousseline met algenpoeder en hazelnoten. Aan tafel schenken ze er nog een prachtig groene snijbonensaus bij. Geweldig mooie cuisson van zowel tarbot als langoustines. Prachtig gerecht om te zien, heerlijk verfijnd en in balans. Wijn: mousserende rosé uit Italië. Heeft body door de pinot noir, is rijp en licht zoetig met een klein bittertje. Past perfect.
Voor het volgende gerecht blijven we nog even op de vistoer: Zeebaars met octopus ligt op een bedje roergebakte veldsla en een antiboise van tomaat en mooie mosseltjes. Ernaast (heel bijzonder) een glaasje krabcocktail met een poffertje met algenpoeder. Mooie combinatie van fris zoetzuur, mooi gebakken vis en het knapperige van de veldsla. Ook de cocktail mag er wezen; licht ziltig met een zalvige blini. Prachtig krabvlees. Wijn: sappige Pinot Noir uit Oostenrijk (Kolkman). Aards, mooie zuren, kruidig, zacht en rond. Een feest in combinatie met het visgerecht waarin je dezelfde aroma’s terugvindt.
Lam in de hoofdrol
We stappen over van het vis naar het vlees: Lam in drie versies (boutje, koteletje, haasje). Ernaast bulgursalade met gepofte knoflookcrème, olijven, hazelnoot en tomaat. Erbij een lepeltje sterke vleesjus. Perfect lamsvlees, met name het lamskoteletje is super, supermals. Om bij weg te zwijmelen. Heel attent komt er nog een glazen bowl met warm water naast je bord om je vingers mee schoon te spoelen. Niet nodig, want het vlees valt gewoon van het bot. Wijn: Italiaanse (biologische) Primitivo uit de Abruzzen. Een heerlijke stevige zwoele rode wijn. Maar die past (mijn inziens) minder goed bij dit subtiele vleesgerecht.
Het einde nadert; we krijgen de keus tussen kaas en zoet. Mijn lief kiest voor kaas, ik voor zoet. Heel traditioneel komen ze bij IDRW nog met een kaaswagen aan tafel. Je kunt dus zelf kiezen en dat is prettig. Alle kazen zijn afkomstig van twee gespecialiseerde kaasleveranciers (Bourgondisch Lifestyle en Van Tricht uit Antwerpen), en dat is te proeven.
Heel toevallig komt mijn lievelingstaart op tafel: Lemon Meringue Pie. Het ziet er schattig uit. Mooi krokant deeg in ‘bowl’-vorm, gevuld met smeuïge friszoete lemoncurd. Gegarneerd met precies goede zalvige meringue die even lichtbruin gebrand is. Was niet van plan dit helemaal op te eten (beetje op de lijn letten), maar hij is zo lekker dat ie toch helemaal op gaat.
Conclusie
Bij de met een BIB Gourmand bekroonde ‘In den Rustwat’ is het plezierig toeven. Je waant je op het platteland vanwege de uitstraling van het historische pand met omringende groentetuin en schaduwrijk terras. De sfeer is rustig en professioneel, inrichting bescheiden elegant en het personeel super attent. Extra aanrader: ook voor de lunch zijn ze open. Voor de komende zomerse dagen een welkom idee zou ik zeggen. Doen dus!
Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen