Carla’s Restaurantsrecensies

Top 11 beste restaurants

Carla’s Restaurantsrecensies Top 11 beste restaurants in volgorde van bezoek.

Wekelijks schrijft Carla van Schelven mooie (onafhankelijke) restaurantrecensies op haar website. Vorig jaar beschreef ze voor ons haar Top 3. Dit jaar een uitgebreider verslag: wat is haar top 10 van 2017? Maar het zijn 11 restaurants geworden, omdat ze niet kon kiezen wie er moest afvallen. Kortom: speciaal voor I Love Food & Wine haar keus op een rij.

Bewaar de Top 11 beste restaurants op Pinterest

“Dit jaar heb ik in totaal 56 restaurants bezocht, waarvan een aantal zelfs twee of drie keer. Ik heb ervoor gekozen de *** en ** restaurants buiten de top 10 te houden. In dit lijstje noem ik alleen Nederlandse restaurants. Op mijn website vind je de rest die ik dit jaar heb bezocht.”, vertelt Carla van Schelven.

Opnieuw, evenals vorig jaar, in willekeurige volgorde mijn favorieten van 2017. In feite gewoon op volgorde van bezoek. Wel zo makkelijk.

Het Gouden Kalf in Scheveningen

Het Gouden Kalf ravioli
Ravioli met rivierkreeft

Maar liefst driemaal bezocht en dat komt voor een deel door de geweldige prijs-kwaliteitverhouding die ze hebben. Ik at er telkens 7 gangen voor max. € 33. Ik noem drie gerechtjes. Allereerst in januari de ravioli met rivierkreeft. In maart een eclair met Valencay, pomodori en krokante pecannoot en tot slot in oktober een beignet met roquefort met compote van vijgen, fijngesneden venkel met limoenolie en komijncress.

De Fuik in Aalst

Tweemaal bezocht, in februari en in december. In februari enorm genoten van de gebakken eendenlever met jus van gebrande kaneel. December komt in het overzicht van 2018.

Bolenius in Amsterdam

Ook dit restaurant in februari een bezoek gebracht. Zeer verrassend en moeilijk te kiezen, maar ik vond het gerecht met oester, scheermes, kabeljauw, stokvis en zilte groenten geweldig lekker.

 

Ertepeller gerecht Carla van Schelven
Noorse handgedoken coquilles met pastinaak en cantharellen

De Ertepeller in Papendrecht

Tweemaal bezocht. In maart vond ik de Noorse coquille met pastinaak en cantharellen geweldig. In november was ik zeer weg van de Ertesoep & paling.

De Leuf in Ubachsberg

In april was ik bij De Leuf. Mijn favoriete gerecht van chefkok Bas van Kranen, die per 1 januari start bij restaurant Bord’eau (Amsterdam) , was de Anna Dutch kaviaar met tomaat, watermeloen en verse kaas. Robin van der Bunt neemt het stokje over in het Limburgse, veel succes allebei!

De Burgemeester in Linschoten

Ook in april lunchte ik bij De Burgemeester in Linschoten. Altijd fijn daar, ze stonden in 2016 niet voor niets in mijn top 3 tenslotte. Heerlijk vond ik deze keer de hamachi met gootpaddenstoelen en djeruk perut.

Vista in Willemstad

In mei bezocht ik Vista en dat was een grote, zeer positieve verrassing! Niet in de laatste plaats door de zeer charmante sommelier. Hun crispy zwezerik met zwarte bonen, rendang, chorizo en Oloroso kon me toen zeer bekoren.  Tijdens mijn tweede bezoek, twee dagen nadat ze hun eerste ster hadden gekregen, was ik er weer en toen was ik onder de indruk van de kreeft met tong.

Meliefste in Wolphaertsdijk

Ook in mei mijn tweede bezoek aan Meliefste in Wolphaertsdijk. Bijzonder inventief en smakelijk vond ik het gerechtje met snoekbaars, gefermenteerde tomaat, wei en rucola.

O & O in St. Willebrord

O&O gamba
Calamaris met wilde gamba van O&O

In juni bezocht ik voor de eerste keer restaurant O & O in St.Willebrord. Een pareltje! Heerlijk vond ik daar de calamaris met wilde gamba. In november was ik er weer en toen heb ik genoten van de carabinero met orzo, saus van kreeft en langoustine en lemongrass.

De Loohoeve in Schoonloo

De Loohoeve, vorig jaar in mijn top 3, heb ik ook in juni bezocht. Ook deze keer weer tot groot genoegen. Bijzonder smakelijk vond ik de pittige ossenstaart – rendang met erbij Drentse asperges, een langzaam op 64º gegaarde eidooier, bloemen van sugarsnaps, oesterblad en een jus van garam masala.

Aan de Zweth in Schipluiden

Nog een favoriet restaurant van mij is Aan de Zweth in Schipluiden.  Daar genoot ik opnieuw (want ik at het er al eerder) enorm van de tartaar van zeebaars met schuim van avocado en grapefruit met beurre noisette.

 

Er zijn nog enkele restaurants die ik graag wil noemen omdat ik in 2017 niet in de gelegenheid was – helaas – om ze te bezoeken:

Allereerst natuurlijk Inter Scaldes in Kruiningen, eindelijk hebben ze hun zeer terechte derde ster! Ook hier van harte gefeliciteerd.

Dan IDRW in Rotterdam, vorig jaar in mijn top 3, dit jaar helaas niet bezocht.

Ook niet bezocht dit jaar De Bokkedoorns in Overveen, Fred in Rotterdam en De Dukdalf in Woerden, maar dat komt helemaal goed in 2018.

 

Voor iedereen een gezond en culinair 2018 gewenst.

 

Op de hoogte blijven van het laatste restaurantnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

2 reacties op “Top 11 beste restaurants”

  1. Hoi Carla,
    ga in 2018 vooral naar Restaurant 6&24, van Rik & Saskia in Den Haag. Zij zijn allebei jarenlang werkzaam geweest bij De Librije en beginnen per 4 jan 2018 hun droom.
    Dat beloofd wat!!

    groetjes en fijne jaarwisseling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *