Wekelijks schrijft Carla van Schelven mooie (onafhankelijke) restaurantrecensies op haar website. Voorgaande jaren publiceerden we haar top 3 van 2016 en een top 11 in 2017. Maar welke restaurants zijn het afgelopen jaar favoriet? Speciaal voor I Love Food & Wine zet zij haar keus op een rij.
Carla: ‘In 2018 bezocht ik in totaal 74 restaurants, waarvan 13 twee- en drie-sterren restaurants. Evenals voorgaande jaren heb ik ervoor gekozen die toprestaurants buiten de top 10 te houden. In dit lijstje noem ik alleen Nederlandse restaurants. Op mijn website vind je de rest die ik dit jaar heb bezocht. Opnieuw, evenals vorig jaar, in willekeurige volgorde mijn favorieten van 2018.
Sabero in Roermond
Bij Sabero was het een feest van herkenning, prachtige gerechten! Geen wonder dat ze direct ** hebben gekregen.
Aan de Zweth in Schipluiden
De terrine van eendenlever met truffel en tartaar van petoncles, een truffelvinaigrette, schuim van tomaat en krokantjes van zuurdesem vielen mij hier op.
De Burgemeester in Linschoten
We aten tweemaal in Linschoten dit jaar. In maart is het gerecht van gebakken skrei met oester, bereidingen van prei, zilte groenten, aardappelmousseline met saffraan, een olie van zeekraal en een beurre blancsaus extra opgevallen. In juni waren wij er opnieuw: ze hadden weer allemaal nieuwe gerechten. Extra leuk was het bijzondere hapje wat de chef speciaal voor ons maakte omdat onze tafelgenoten niet van inktvis zeiden te houden.
Joelia in Rotterdam
Bij Joelia genoten we van 8 heerlijke gangen, waarvan de langoustine met kokos en kerrie er bovenuit sprong.
Bord’eau in Amsterdam
Bij Bord’eau viel mij de heerlijk lichte manier van koken op en genoot ik extra van het gerecht met kreeft, aardbeien, verbena en tomaat.
Pieters in Bergambacht
Hier zijn we enorm verwend en met name de risotto met milde geitenkaas, truffel en parmezaan was geweldig.
De Loohoeve in Schoonloo
Bij De Loohoeve was ik weg van de groene asperge uit Zuid-Frankrijk met morilles, biest, sjalotjes en crème van eidooier, afgedekt met schuim van eekhoorntjesbrood en olie van bosui.
Ron Gastrobar Indonesia in Amstelveen
Met name de soft shell crab, kruidige pandansaus, babyspinazie en tuinbonen zijn hier top.
IDRW in Rotterdam
Favoriet gerecht bij In Den Rustwat: coquille met belugalinzen, lomo en yuzu.
Fitzgerald in Rotterdam
Het signatuurgerecht van de chef; de kalfszwezerik/amandel/abrikoos/flespompoen is geweldig.
Tot slot wil ik de restaurants Jaimie van Heije (Ouderkerk a/d Amstel), Het Gebaar (Antwerpen)en ook de Ertepeller (Papendrecht) toch nog even noemen.
Overigens is het grote nadeel van lijstjes dat je niet kunt aangeven dat de verschillen zeer gradueel zijn. Ik geef nooit cijfers, ik heb daar een hekel aan zelfs en ook voor deze top 10 geldt dat elk restaurant op zijn manier voor mij erg goed is.
Voor iedereen de allerbeste wensen voor 2019 met veel culinair genot.
Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie