Klein maar fijn

De Nieuwe Polderkeuken

Middenin het Groene Hart, in het centrum van het piepkleine dorp Stolwijk, zit restaurant De Nieuwe Polderkeuken verstopt. Het is altijd leuk om weer eens een restaurant te ontdekken waar je even naar moet zoeken; vergelijk het het gevoel dat de reisorganisatie ‘Eliza was here’ oproept, alleen nu heb je het zelf ontdekt. En dat is hier zeker het geval. Boven het uitgebreide zalencentrum voor partijen en bruiloften (Polderkamer) zit het restaurant De Nieuwe Polderkeuken, gespecialiseerd in een keuken met Groene Hart-streekproducten.

Creatieve presentatie

Chefkok/eigenaar Frank Streefland kookt hier, samen met de voormalig chefkok van restaurant Paddle’s (Waddinxveen), de sterren van de hemel. Streekproducten als Oude Stolwijker, Bleu de Graven, Polderkalf en boerenkarnemelk of -yoghurt worden liefdevol ingezet. In 2009 werden ze beloond met de Gouden Pollepel. We starten onze lunch met drie bijzondere amuses, gepresenteerd op een klein mini-grasveldje: krokant koekje met Oude Stolwijker, hartige madeleine met crème van Bleu de Graven (blauwe kaas afkomstig uit het nabij gelegen dorp Bodegraven) en een glazen buisje met koude wortelsoep, verrijkt met sinaasappel en bovenop een laagje gemberolie. Het is de bedoeling dat je dit in een keer achterover giet waardoor de smaken zich vermengen. Heel grappig, en tegelijkertijd een goed begin. De gerechten die daarna volgen zijn allemaal plaatjes om te zien, creatief, goed van smaak met uitstekend bereid. Wat komt er zoal langs?

De Nieuwe Polderkeuken
Gevulde houtskool

Bijvoorbeeld de zwarte steentjes, gemaakt van zwarte kerrie met een crème van mais en een emulsie van snijboon. Het lijken levensechte houtskoolsteentjes die van binnen verrassend gevuld zijn met een smeu”ige emulsie van mais. Ingenieus gemaakt van zwarte kerrie en Parmezaanse kaas en prachtig krokant.

Daarna Langoustine & Meloen, Asperge & Bellota, Polderkalf & Cantharel, Lamsnek & Zwarte bonen, eindigend met Yoghurtijs met gecarameliseerde planeten en een espuma van karnemelk. Tot slot heerlijke espresso met een gestapelde glazen toren met diverse zelfgemaakte friandises.

Vrouw in de wijn

Behalve een goede kok heeft De Nieuwe Polderkeuken ook een leuke sommelier. Ze heet Laura Franke en werkte in het verleden o.a. bij Lemongrass in Scheveningen en bij LaTour in Noordwijk. Ze schenkt verrassende wijn uit o.a. de Languedoc, gemaakt van Marsanne. Maar er komt ook een uitstekende pinot blanc voorbij uit de Elzas (Michel Fonne) en een Gruner Veltliner uit Kamptal. Bij het lam komt er een Pinot Noir uit Nieuw Zeeland in het glas. Heerlijk! en goed gekozen.

Where everyone turns right, You turn left!

Sfeer en inrichting passen zeker bij de sfeer van het platteland. Enigszins nostalgisch en kneuterig met een grote tegelwand met koeien, vissen en grasland, verder een kleine bar en buffetkast. Er is gedekt met wit linnen. De tafels staan vrij dicht op elkaar. En mocht je slecht ter been zijn, dan is het restaurant enigszins moeilijk bereikbaar via de smalle trap.

Al met al: De Nieuwe Polderkeuken is een omweg waard. Dus doe, zoals Eliza zegt: ‘Where everyone turns right, You turn left!’

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *