Verhuizing

Restaurant Fred** in Rotterdam krijgt internationale allure

Wanneer je een uitnodiging in je mailbox ontvangt met de vraag of je aanwezig wilt zijn om de opening van tweesterren restaurant Fred** in Rotterdam wilt komen vieren, dan hoef je niet lang na te denken, toch?! Niet alleen zijn geweldige manier van koken is een feest, maar natuurlijk ben ik ook reuze benieuwd naar de nieuwe locatie van zijn prestigieuze restaurant. Want in 2018 was het interieur in het oude pand nog weergaloos mooi verbouwd. Wat is er nu anders?

Begin van dit jaar (2023) opende tweesterren restaurant Fred zijn deuren aan de Boompjes 41 in Rotterdam. De vorige locatie aan de Honingerdijk was eigenlijk nog gloednieuw, want die was in 2018 nog prachtig gerenoveerd. Hiervoor ontving hij zelfs een award als ‘meest spraakmakend interieur van 2018’.  Inmiddels zit Fred in het gloednieuwe Terraced Tower aan de voet van de Willemsburg; een prachtig pand met aan de ene kant een uitzicht op de Maasboulevard, en aan de andere zijde kijk je op de historische binnenhaven van Rotterdam.

Wie is Fred?

Patron cuisinier
Patron cuisinier Fred Mustert

Voor menigeen in Rotterdam is het twee Michelinsterren restaurant Fred een begrip. Maar wie is Fred eigenlijk? Even in een notendop. Eigenaar van het restaurant en tevens chefkok  is de lichtgrijzende Fred Mustert (57), een man die je kunt typeren als ruwe bolster blanke pit-type, recht toe recht aan, iemand zonder kapsones. Hij kookte voorheen bij De Zwethheul (Schipluiden) en daarna bij La Vilette (Rotterdam). Na verloop van tijd ruilde hij La Vilette in voor Fred en kookte het in een paar jaar naar de top. Werd vervolgens uitgeroepen tot het beste, het mooiste restaurant, en daarna als restaurant met de mooiste wijn-spijskaart van Nederland. Misschien minder van belang, maar ze wonnen ook nog de prijs voor de beste toiletgroep.

Maar hij viel nog vaker in de prijzen: in 2018 kreeg restaurant Fred** de award van ‘Beste fromager van Nederland’ uitgereikt. Bovendien zijn ze ook nog eens dé Ambasseur van Billecart Salmon Champagne geworden (importeur Residence). Waarom? Gekozen vanwege hun vele bijzondere wijn-spijs combinaties met de champagnes van dit toonaangevende huis.

Twee maal zo groot

Opnieuw werkt Fred Mustert samen met interieurontwerper Jeroen Smeele van Smeel Design die ook verantwoordelijk was voor de modernisering aan de Honingerweg. Maar de inrichting van dit nieuwe pand was veel moeilijker, omdat de ruimte nog helemaal ‘kaal’ was. Bovendien is het hier tweemaal zo groot. Het telt maar liefst 600 vierkante meter vloeroppervlakte, terwijl het aantal couverts ongeveer gelijk blijft. Maar daarmee creëert Fred meer flexibileit voor last minute reserveringen.

Restaurant Fred Rotterdam - © Pieter D'Hoop-30
Mooi licht interieur van wereld klasse

Internationale allure

De nieuwe inrichting is er eentje van internationale allure. Ik noem dit ‘ingetogen chique’. Ondanks dat het een nieuwbouw pand is voelt het heel licht, ruimtelijk en warm. Er is gekozen voor natuurlijke kleuren en veel ronde tafels met ronde bankjes en kussens om een intiem effect te creëren. Bijzonder is de inpandige kaaskamer en winedome. Maar het hart van het restaurant is natuurlijk de grote open keuken waar vele koks bedrijvig rondlopen. Hier wordt nu elektrisch gekookt in plaats van op gas. En dat was wel even wennen, vertelt Fred openhartig.

Wagyu rund van restaurant Fred**
Wagyu rund met de uiencompote en een sublieme dashi bouillon

Wat staat er op het menu?

Wat kun je verwachten als je bij Fred gaat eten? Op de website van het restaurant staat het volgende:

Mijn kookstijl is gebaseerd op de klassieke Franse cuisine, maar ik geef mijn eigen draai aan de gerechten. Herkenbaarheid staat op één. Hét product laten zoals het is, dáár hou ik van.” En dat kunnen we alleen maar bevestigen. We genieten volop van de volgende ‘signature’-gerechten met prachtige bijpassende wijnen:

  • FOIE/COQUILLE/PÉRIGORD/TRUFFEL met een Pinot Gris, Mission Estate uit Nieuw-Zeeland
  • KINGKRAB/KAVIAAR/POMPOEN met een witte blend uit België van Domaine Beau Marais
  • TARBOT/OSSENWORST/PETERSELIEWORTEL met Pinot Noir van Weingut Sturm
  • WAGYU/UIENCOMPOTE/BOUILLON met een Rioja Reserva van Sierra Cantabria
  • WITTE CHOCOLADE/TOPINAMBOER/APPEL met een Muscat uit Canada

Vooral de Wagyu rund met de uiencompote en een sublieme dashi bouillon blijft in je geheugen gegrifd. Qua eten verandert er dus niets. Het team van restaurant Fred** staat als een huis en kookt gewoon verder alsof helemaal niets is gebeurd. De meeste mensen (97% verklapt Fred) kiezen voor een menu. Bijna niemand eet a-la-carte. En voor € 79,- is er al een heerlijk 3-gangen lunchmenu. Kortom: een waanzinnige beleving van begin tot het eind.

Restaurant Fred het overzicht
Alle zintuigen worden geprikkeld

Op de hoogte blijven van de beste culinaire adressen? Meld e aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *