Nieuw in Valkenswaard

Op weg naar het Paradijs!

Je laten verleiden in het Paradijs, wie wil dat niet? Dit keer niet alleen met een appel, maar met o.a. kreeft, krab, pastinaak en semifreddo. Dat kan, want sinds kort is de provincie Brabant een nieuwe culinaire hotspot rijker. Aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard openden het jonge ondernemersduo, Robin Groos en Herman Cooijmans, het restaurant van hun dromen met de prikkelende naam EDEN. Ik mocht voorproeven en dat was de reis naar het zuiden van Nederland zeker waard. Reis met mij mee naar dit Paradijs van het zuiden.

De uitnodiging van Chefsfriends om het allernieuwste restaurant van Valkenswaard te komen ontdekken was niet tegen dovemansoren gezegd. Uiteraard ben ik altijd benieuwd naar de nieuwste hotspots, maar deze keer extra geïnteresseerd omdat mijn hele familie in deze stad woont. Dus ik weet wat er te halen valt…

Interieur restaurant Eden
Sfeervol interieur geïnspireerd op het Paradijs

Van Vida Pura naar Eden

Iedereen kende restaurant Vida Pura in Valkenswaard, maar helaas ging dat failliet. Dat bleek een grote kans te zijn voor Robin Groos en Herman Cooijmans die allebei altijd al droomden over een eigen restaurant. Zo gezegd zo gedaan. Het wat kille witte interieur van Vida Pura werd omgetoverd tot een verleidelijk en sfeervol Hof van Eden. ‘Al sinds mijn 18e wist ik dat ik iets wilde gaan doen met het woord EDEN’, vertelt gastheer Robin enthousiast tijdens de inleiding. Geholpen door de interieur-architecten van KingKongs uit Eindhoven (gespecialiseerd in storytelling) is hun verhaal tot leven gebracht. Groene kleuren, grote planten, en slangen op de muur onderstrepen dit gevoel. Het is de bedoeling dat het concept nog wat verder zal worden uitgebouwd met bijvoorbeeld het gebruik van appels in het menu, alcoholvrije drankjes en andere paradijselijke verleidelijkheden.

Wie zijn Robin en Herman?

De eigenaars van restaurant Eden
Chefkok Herman (l) en gastheer Robin (r), de nieuwe eigenaars van Eden

Robin Groos en Herman Cooijmans kennen elkaar uit Heeze. Ze werkten een tijdje allebei bij Hostellerie Vangaelen in Heeze. Daarna zijn ze hun eigen weg gegaan. Herman gaf in 2017 leiding aan de keuken van restaurant Juliana in Valkenburg toen het door Michelin werd bekroond met een Bib gourmand en de laatste werkgever van Robin was restaurant Sabero in Roermond van Sonja en Nico Boreas (in de Michelin-gids voor 2019 opgenomen met (direct) twee sterren). Maar nu hebben ze besloten om samen hun ultieme horecadroom te verwezenlijken met de start van restaurant Eden!

‘We gaan voor de hoogste kwaliteit’

De eerste indruk bij binnenkomst is dus zeer positief! Momenteel serveren ze een openingsmenu met o.a. kreeft, krab, coquilles, Kempische hoender en entrecôte. De prijs voor drie gangen bedraagt 38 euro, het volledige menu van zeven gangen kost 75 euro. Het duo wil absoluut laagdrempelig zijn, maar gaat wel voor kwaliteit! Wat komt er dan zoal op ons bord deze middag?

amuse van restaurant Eden
Super-amuse van kreeft

We starten met een drietal mooie amuses: oester met Hollandaisesaus en frambozenazijn, een gevuld soesje en toast met paling en eendelevermousse. Daarna komt pas de ‘echte’ amuse volgens de menukaart: een fantastisch gerechtje van een stukje kreeft in panna cotta van kokosmelk met limoengras en krokante lotuswortel. Prachtig in balans met mooie Aziatische smaken.

 

Vervolgens een Krabsalade met hangop en een beurre blanc van jasmijn, en schotsen van limoen. Erbij een Hongaarse droge Tokaji van Chateau Derezsla, gemaakt van Furmint, Kabar en Muscat. Bijzonder om zo’n niet alledaaagse wijn te schenken. Hij is heerlijk met frisse zuren en hint van de muscat. Hij pastte uitstekend bij de krabsalade, maar we kregen de wijn al ingeschonken bij de kreeft met de romige panna cotta. Dat bleek een minder groot succes.

Krabsalade met hangop en een beurre blanc van jasmijn
Krabsalade met hangop en een beurre blanc van jasmijn

Daarna de visfilet (bot) met krokant gebakken coquille en worteljus, gepresenteerd op een bodem van artisjok. Mooi gebakken coquille met een lichte zoete garnituur van de wortel. Naturel gerechtje, maar spannend uitgevoerd. Erbij: witte blend uit het noorden van Italië (Veneto) van Sauvignon blanc, Chardonnay en Ribolla: Reguta Prediale 2017. Een wijn die in eerste instantie wat strak en fris overkomt, maar in combinatie met het gerecht mooier wordt. Goed gekozen Robin!

Vis met krokant gebakken coquille en worteljus
Vis met krokant gebakken coquille en worteljus smaakt naturel, maar spannend

Als hoofdgerecht krijgen we de Entrecôte met verschillende bereidingen van pastinaak. Misschien een wat klassieke combinatie, maar wel fantastisch uitgevoerd. Erbij: blend uit Portugal gemaakt van ca. 10 inheemse rassen: Aguia Moura Reserva 2015. Fris, kruidig en elegant met voldoende body en wat vanilletonen.

Semifreddo van groene kruiden met VermouthHet dessert is de klapper van de dag: Semifreddo van groene kruiden, karnemelkmousse en limoenijs. Klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het tegendeel is waar. De smaak is niet te zoet en de gedroogde groene kruiden maken het heel speciaal. Echt verrukkelijk en spannend is de wijn-spijscombinatie met een Vermouth uit Italië. Wat een vondst! Dit mag nu al op de klassiekerskaart.

We komen terug!

Corina, Myra, Debby en Jolande
Van l. naar r.: Corina, Myra, Debby en Jolande toasten op Eden!

Inmiddels zag ik op internet dat de kaart al wat verder is uitgebreid. Naast het menu is er nu ook al een kleine à la carte-kaart. De prijzen zijn misschien wat aan de hoge kant, maar vooralsnog is dit restaurant een aanwinst voor culinair Valkenswaard. Mijn familie krijgt alvast een positief advies!

 

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Met dank aan Corina van Manen van Food Love Stories voor de prachtige foto’s!