Landgoed Carlshaven

Nieuw gastronomisch elan in Twente!

De  afgelopen weken werden de geruchten steeds luider en informatiever. En vandaag was het dan eindelijk zo ver. De deuren gingen (opnieuw) open van Landgoed Carelshaven; een bijzonder hotel en restaurant in het pittoreske  stadje Delden in Twente. Bij aankomst stond het  Hotel te glimmen van trots in een waterig ochtendzonnetje.  Na vijf jaar noeste arbeid, waarbij geen hoekje werd overgeslagen, was het tijd om het prachtige pand  aan de Nederlandse gastronomie en Pers te tonen.

Portret Janna Rijpma, initiatiefnemer Nacht van de Wijn
Janna Rijpma

Wijndiva Janna Rijpma schoof aan voor I Love Food & Wine…

Er was namelijk veel te vieren. Aanleiding was het totaal gerenoveerd restaurant en de 21 luxe hotelkamers. Daarnaast de  toetreding tot de JRE (Jeunes Restaurateurs)  die nu 40 leden in Nederland heeft en wereldwijd maar liefst 380. Daarnaast is het hotel onderdeel geworden van QL hotels een collectie van onafhankelijke kleinschalige kwaliteitshotels in Europa. Een extra primeur was de lancering van de cuvée Carelshaven, een witte wijn gemaakt van de Johanniter druif en geblend door sommelier van Carelshaven Debbie Kupers in samenwerking met wijngaard Hof van Twente.

Historisch Carlshaven, onderdeel van landgoed Twickel

Onder de luifel van het overdekte terras stonden de kersverse eigenaren Alco en Evelyn van Berkel Klaar om de gasten te ontvangen. Uit heel Nederland kwamen de genodigden om deze speciale dag mee te maken. Het bleek voor velen dat Delden dichterbij de Randstad ligt dan van te voren gedacht J

Bij de eerste aanblik op dit historische pand  zie je onmiddellijk dat het om een historische plek gaat. De naam van het landgoed prikkelt de fantasie. Het uithangbord toont een boot maar er is geen water in de buurt laat staan een haven. Eigenaar Alco lacht de verwondering weg en steekt direct van wal om te verhalen over de bijzondere geschiedenis van het pand.

Hotel Carelshaven is onderdeel van landgoed Twickel, een van de mooiste landgoederen van Nederland. In 1772 was Carel George van Wassenaer Obdam eigenaar van Kasteel Twickel en tevens eigenaar van het huidige hotel (wat destijds een herberg was) en daarom zijn naam draagt. Hij liet de Twickelervaart graven tussen 1771 en 1775 waardoor het achterland van Twente verbinding kreeg met de rest van Nederland. Bij de herberg maakte hij een haventje waardoor reizigers in de herberg konden overnachten.

Eigenaars van restaurant Carelshaven in Twente: Alco en Evelyn van Berkel
Eigenaars: Alco en Evelyn van Berkel

De haven is verdwenen maar de keitjes op de parkeerplaats zijn de stille getuigen van een rumoerige tijd waar in de gelagkamer werd gegeten en gedronken. Hier komt de uitdrukking je gelag betalen vandaan (je onkosten betalen).

Daarna waren zes generaties lang de familie Kluvers eigenaar van Carelshaven. Het restaurant had destijds als enige in het oosten van het land een Michelin Ster (van 1973 tot 1986). Op deze  plek werd in 1967 ook de Aliance Gastronomique Neerlandaise opgericht. Omdat de familie Kluvers geen opvolging had kwam het landgoed in handen van de Stichting Twickel en kregen Alco en Evelyn van Berkel in 2014 de mogelijkheid tot exploitatie. In 2016 kwam daar ook nog de orangerie van kasteel Ruurlo bij.

De Chef volgt op de fiets

Landgoed Carelshaven exterieur in Delden (Twente)Na een rondleiding door het hotel en een bezoek aan de wijnkelder (200 wijnen waarvan 20 permanent per glas op de wijnkaart) ging het gezelschap met gepast vervoer naar de moestuin van het landgoed de Twickel. Er stond een prachtige witte Rolls Royce klaar om de 800 meter te overbruggen. Een prima manier om je als gast even te wanen als kasteelvrouwe. In de zijspiegel zag ik de Chef  ons volgen op de fiets! That’s the spirit.

De moestuin was helemaal opnieuw ingericht nadat het verwaarloosd was achtergelaten. Er waren zelfs plannen om er een parkeerplaats van te maken. Gelukkig wint af en toe het hart van het (commerciële) verstand en blijkt de tuin in alle opzichten een aanwinst !

Klassieke keuken met een eigenwijs tintje

Bij terugkomst was de tafel voor de lunch gedekt. Het restaurant heeft prachtige een metamorfose ondergaan. Een mooie mix van verleden en heden. De verantwoordelijke architect is Kaja uit Rijssen, tegenwoordig onderdeel van de Hanos groep.

Landgoed Carelshaven restaurant in Twente
Het interieur heeft een metamorfose ondergaan!

Als entree vier amuses waarbij de champagne en de koriander (zie menu) een zeldzaam mooi ensemble bleken. Daarna zacht gerookte zalm (gerookt door gebruik te maken van het zaagsel bij de houtzagerij die naast het hotel staat). Hierbij werd de primeur geschonken: de Johanniter 2018. Een bijzonder rijp jaar waarbij zelfs zuren moesten worden toegevoegd. De 24 uur schilweking geeft de wijn extra aroma en dikte.

Zacht gerookte zalm bij restaurant Carlshaven
De zacht gerookte zalm met asperges vormde een prima combinatie met de Johanniter 2018

De wijn was zoals door sommelier Debbie al aangekondigd nog  een beetje in bottle schock. De 800 flessen waren namelijk speciaal vorige week gebotteld om vandaag te kunnen schenken waardoor de wijn nog geen tijd had om zich optimaal te presenteren. Desalniettemin proefde je de veelzijdigheid van de wjjn, mooie frisse licht aromatische neus. Vol rond in de mond en een heerlijke droge afdronk. Bravo ! Weer een bewijs dat we in Nederland prachtige wijnen kunnen maken!

Het tussengerecht was asperges met ei gekookt op 64 graden. Daarbij een pinot grigio uit alto adige van kellerei kaltern uit 2017.

Asperges met passievruchten en ei op 64 graden gegaard. Restaurant Carlshaven in Twente
Asperges met passievruchten en ei op 64 graden gegaard.

 

Het hoofdgerecht was lam met aubergine en gerookte knoflook met groene kruiden natuurlijk afkomstig uit de eigen moestuin. Daarbij een klassieke wijncombinatie. Medoc chateau Ramafort cru bourgeois 2010

De lunch werd afgesloten met een rabarber ook afkomstig uit eigen moestuin met bubblegum en perzik. Het bleek een spannende succesvolle combinatie met de Tokaj aszu 2014.

Chef Daniel Nijkamp kookt voornamelijk met producten uit  eigen moestuin. De lunch was een prachtige afspiegeling van zijn talent en liet heel goed zien hoe hij kookt met de seizoenen mee.  

“De  natuur bepaalt mijn menu. Ik kook graag klassiek maar met een hedendaags en eigenwijs tintje

De bijzondere bijeenkomst werd afgesloten met wellicht het mooiste nieuws van dag. De aankondiging dat er bij de familie van Berkel gezinsuitbreiding komt. Gelukkig is er voor opvolging dus ook al gezorgd.

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Deze tekst is geschreven door Janna Rijpma. Ze is vinoloog, wijnschrijver, wijnconsultant en gastro-entertainer. Zij schrijft mooie wijnverhalen en columns, geeft workshops en masterclasses. Vorig jaar verscheen haar boek: Wijngids alleen voor vrouwen’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *