Metamorfose

Nieuw elan bij restaurant Fred**

Wanneer je een uitnodiging in je mailbox ontvangt met de vraag of je wilt komen lunchen bij restaurant Fred**  in Rotterdam, dan hoef je niet lang na te denken, toch?! Aanleiding is het tienjarig jubileum dat gepaard is gegaan met een grootscheepse restyling. Zijn weelderige en extravagante interieur heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Tijdens een waardig zes-gangenlunch kon de pers de nieuwe inrichting urenlang bewonderen. Wat viel er op?

Portret Fred MustertVoor menigeen in Rotterdam is het twee Michelinsterren restaurant Fred een begrip. Maar wie is Fred eigenlijk? Even in een notendop. Eigenaar van het restaurant en tevens chefkok  is de lichtgrijzende Fred Mustert (53), een man die je kunt typeren als ruwe bolster blanke pit-type, recht toe recht aan, iemand zonder kapsones. Hij kookte voorheen bij De Zwethheul (Schipluiden) en daarna bij La Vilette (Rotterdam). Na verloop van tijd ruilde hij La Vilette in voor Fred en kookte het in een paar jaar naar de top. Werd vervolgens uitgeroepen tot het beste, het mooiste restaurant, en daarna als restaurant met de mooiste wijn-spijskaart van Nederland. Misschien minder van belang, maar ze wonnen ook nog de prijs voor de beste toiletgroep.

En als klap op de vuurpijl kreeg restaurant Fred** op 30 januari  de award van ‘Beste fromager van Nederland’ uitgereikt. Bovendien zijn ze ook nog eens dé Ambasseur van Billecart Salmon Champagne geworden (importeur Residence). Waarom? Gekozen vanwege hun vele bijzondere wijn-spijs combinaties met de champagnes van dit toonaangevende huis.

Wat is er veranderd?

Van een weelderig, over the top, bling bling interieur stapt Fred over naar een harmonieus en stijlvolle sfeer. Samen met interieurontwerper Jeroen Smeele van Smeele/Ruimte voor Ontwerp tekende hij het nieuwe ontwerp.  Fred verwoordt dit als volgt: “Na tien jaar was het tijd voor iets nieuws. Niet hip en trendgevoelig, maar ik wilde een bijzonder en stijlvol interieur met een exclusieve uitstraling. Daar zijn we in geslaagd, het resultaat is geweldig mooi geworden.”

Nieuw interieur van restaurant Fred
Stijlvol met een exclusieve uitstraling

Wat valt op? Mooie rustige kleuren met achterin een zeer opvallend 4,5 meter breed kunstobject van leer met 24 karaats bladgoud. De verlichting is zacht en eigentijds met een meterslang slangachtig armatuur aan het plafond in de vorm van een handtekening. Ook de akoestiek is verbeterd door een mooie ruime glazen doorkijk naar de open keuken. Klassieke wijnkasten zijn vervangen door een op maat gemaakte geklimatiseerde winedome. De prijswinnende kaaswagen is verplaatst naar de hal. Daar liggen de kazen te stralen in een prachtig verlichte en gekoelde vitrine; een lust voor het oog.

Maar wat is gebleven: uiteraard de prijswinnende toiletgroep met de bijzondere gouden kranen.

Wat staat er op het menu?

Wat kun je verwachten als je bij Fred gaat eten? Op de website van het restaurant staat het volgende: “Mijn kookstijl is gebaseerd op de klassieke Franse cuisine, maar ik geef mijn eigen draai aan de gerechten. Herkenbaarheid staat op één. Moesjes of poeders kom je bij ons nauwelijks tegen op je bord. Of, zoals je nu vaak ziet: gel. Hét product laten zoals het is, dáár hou ik van.” En dat kunnen we alleen maar bevestigen. We genieten volop van de volgende ‘signature’-gerechten met prachtige bijpassende wijnen:

SIMPLY FRED-MENU

  • PALING IN HET GROEN 2.0 & 2016 Masseria Le Veli Verdeca IGT
  • ZEEBAARS/TRUFFEL/PARMEZAAN & Billecart Salmon Brut Sous Bois
  • COQUILLE/WALDORF /IBERICO & 2015, Château Fuissé Mâcon Villages
  • TARBOT/OSSENSTAART/MORILLE & 2015, Shelter Winery Spätburgunder
  • RIBSTUK/BUIKSPEK/SJALOT & 2015, Famille Perrin Châteauneuf-du-Pape “Les Sinards”
  • RIJST/SINAASAPPEL/BASILICUM & 2015 Baumard Carte d’Or Coteaux du Layon
De wijnen bij Fred-lunch
Mooie wijn-spijscombinaties !

De meeste mensen (97% verklapt Fred) kiezen voor een menu. Bijna niemand eet a-la-carte. En voor € 47,- is er al een heerlijk 3-gangen lunchmenu.

 

Meer informatie en reserveren kan via de website van Fred.

 

Op de hoogte blijven van de beste culinaire adressen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Met dank aan Carina van Manen van FoodLoveStories voor de foto’s!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.