Utrecht of Rotterdam

Wie is de echte wijnbar van het jaar?

Ga je naar Utrecht, of naar Rotterdam voor een bezoek aan de wijnbar van het jaar 2016? Afgelopen maanden zijn er twee wijnbars bekroond tot de beste wijnbar van Nederland door twee verschillende jury’s. Restaurantgids Grootspraak (Perswijn) liet Rotterdam in de prijzen vallen, een maand later (tijdens de Horecava) gaf Pitch Pr  de voorkeur aan Utrecht. 

Twee organisaties claimen dus de titel wijnbar van het jaar. Maar hoe is de keus tot stand gekomen, wat zijn de verschillen en wie wijzen ze aan als winnaar?

Werkwijze Pitch Pr

Op de website www.wine-bars.nl vind je de leukste wijnbars in Nederland. Deze website is een initiatief van Pitch Pr, hét PR bureau gespecialiseerd in marketing en promotie van wijngebieden, horeca en food. Zij organiseren elk jaar de ‘Wine bar of the Year’-verkiezing. Afgelopen jaar was dit voor de derde keer.

Hoe gaat deze wedstrijd in z’n werk?
Via hun website kan iedereen meedoen, en stemmen op zijn of haar favoriete wijnbar. Vervolgens is er een vakjury bestaande uit Sharon van Lokhorst, hoofdredacteur van WINELIFE Magazine, Robert Verhoeven, oprichter van www.wine-bars.nl, Ron Vermeulen (Hospitality expert en www.food-market.nl), Robert van Dijk (Coravin) en Hans van de Meeberg (Misset Horeca en www.specialbite.nl). Zij bezoeken, onaangekondigd, de twaalf wijnbars met de meeste stemmen. En beoordelen de genomineerden op wijnkaart, vakkennis, sfeer, wijn/spijs combinaties en gastvrijheid.

In 2014 won Wijncafé Lefebvre (Utrecht), het daaropvolgende jaar viel Bouzy Wine & Food (Den Haag) in de prijzen. Dit jaar bleek VinVin uit Utrecht hun onbetwiste nummer één.
Het juryrapport over VinVin luidt:

Ieder jaar wordt de bar mooier en de ondernemer beter. De wijnkaart is geweldig en de sfeer is relaxed. Julian heeft een paar specials die hij serveert met de Coravin, zoals een St. Aubin en een Bourgueil, prachtige keuzes. De passie en bevlogenheid waarmee hij meer over de wijnen uitlegt maakt, samen met de heerlijke happen, dat je hier de hele WIJNbeleving ervaart. Een topzaak!”

Werkwijze Grootspraak

Bij restaurantgids Grootspraak werken ze op een andere manier. Daar gaan de ‘inspecteurs’ van de gids onaangekondigd op bezoek bij alle wijnbars die in de gids staan vermeld. De inspecteurs geven punten, en de redactie kiest dan de winnaar. Dit jaar kreeg wijnbar Het Eigendom uit Rotterdam de felbegeerde titel. Het afgelopen jaar was dit Wijncafé Lefebvre uit Utrecht.

Waarom hebben ze gewonnen?
Grootspraak zegt: “Het Eigendom onderscheidt zich door een prachtige, zeer uitgebreide wijnkaart, met originele flessen, afkomstig van elf verschillende importeurs. Focus ligt op kwaliteit. Er is keuze uit zo’n 35 open wijnen die per glas besteld kunnen worden.”

Dus waar moet je naar toe? Utrecht of Den Haag? Ga kijken en oordeel zelf

 

 Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Eén reactie op “Wie is de echte wijnbar van het jaar?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *