Metamorfose

Hotspot Mauve in Laren

Hotspot Mauve in Laren heeft een kleine metamorfose ondergaan. Reden voor ons om ze met een bezoekje te vereren. Benieuwd om zien wat er is veranderd. Nieuwsgierig of de keuken hier de moeite waard is? I Love Food & Wine-schrijver Anita Ootjes ging op stap. Zij was hier ooit kind aan huis en kan de verandering uit eigen ervaring dus goed beoordelen…

De schilder Anton Mauve is een Nederlandse kunstschilder (1838-1888). Zijn meest productieve jaren bracht Mauve door in Laren (Noord-Holland), waar hij één van de oprichters was van de Larense School. Veel van zijn schilderijen heeft hij in de omgeving van Laren geschilderd. Door veel toeristen en kunstkenners werd het Gooi ook wel ‘Het land van Mauve’ genoemd. Tot in Amerika was de streek onder deze naam bekend.
Sinds 1996 zit Restaurant Mauve op de hoek van de Brink in het hart van het mooie Laren. Bijna ging de mooie Saksische boerderij geheel in vlammen op (2002), maar werd gelukkig weer geheel in stijl opgebouwd.

Op uitnodiging van de nieuwe uitbater gingen we afgelopen week kijken in het deels verbouwde pand. De bar werd namelijk onlangs gerestyled anno 2017 (veel groen, zwart en marmer) en het terras werd vergroot en voorzien van een mooie nieuwe look. Daarnaast werd ook de kaart aangevuld met internationale gerechtjes.

Culinair ontvangst in de bar

Na ontvangst in de nieuwe bar met een heerlijke welkomstcocktail met limoncello en munt begon een heerlijke serie van hapjes die ook op de vernieuwde kaart staan.

Mauve, vernieuwde bar

Zo kregen we een kleine Flammkuchen met parmaham, rucola, ui, Parmezaan en crème fraiche (zalig!), een Ceviche zeebaars met avocado, quinoa en zoete aardappel, Pekingeend in een flensje met hoisin, komkommer, wortel en lente ui en een Steak tartare op een noodle burger met taugé, komkommer en ponzumayonaise (heerlijk!). Tot slot nog een zeer verrassende Doughnut met pulled veal, komkommer kimchi en spiced sugar, een pittig maar zeer verrassend gerechtje!
De bar is een heerlijke plek, vreemd eigenlijk dat deze ruimte slechts een paar dagen per week open is, en dan alleen ’s avonds, een beetje zonde van de investering zou je zeggen.

Goede keuken

Vervolgens verhuisden we naar het grote restaurant (nog niet gerestyled maar wel de hele week open) voor een selectie uit hoofdgerechten en desserts. We werden getrakteerd op een werkelijk perfecte Angus steak, geserveerd met een chimichurri (mag iets pittiger), Ravioli gevuld met artisjok en pecorino en vis dat gepresenteerd werd als Bijvangst.

Gerecht bij Mauve

Wat de vissoort is dat als ‘Bijvangst’ op de kaart staat is iedere keer anders, afhankelijk van wat vissers als bijvangst aanbieden (eerder gooiden ze dit weg, maar het wordt nu verkocht). Het zijn vissoorten die we vaak niet meer kennen, net zoiets als de vergeten groentes dus. Het geheel ging vergezeld van dikke friet en koolsla (eens niet aangemaakt met mayonaise maar met olie).

Ten slotte nog een plank met kleine stukjes dessert als Cheesecake (heel goed!), Snick-ker (inderdaad met heel veel chocolade, pinda’s en caramel) en een Tiramisu met aardbei (lekker en leuk bedacht, maar noem het dan geen Tiramisu denk ik dan).

Kortom: voor herhaling vatbaar

Mauve heeft getoond dat het over een goede keuken beschikt. Leuk is dat sommige gerechtjes ook gemakkelijk kunnen worden gebruikt voor het moderne principe van shared dinning. En dat is op een terras met een lekkere gin-tonic erbij natuurlijk heerlijk. Dat de bar nu een fantastisch moderne uitstraling heeft, legt direct weer een druk op het designteam: volgend jaar is er weer iets anders in. Maar Mauve zal al deze trends wel overleven: het blijft een plek om zien en gezien worden daar aan de Brink.

Op de hoogte blijven van de laatste hotspots in Nederland? Geef je op voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *