Vernieuwde kaart

Cornelis rakelt het vuur op!

Cornelis heeft een warm plekje in mijn hart. Dit hippe barbecue-restaurant op het Rotterdamse Stadhuisplein is inmiddels een culinair begrip geworden. En sinds de opening (2016) ben ik kind aan huis. Dus toen ik een persuitnodiging ontving om de vernieuwde kaart te komen ontdekken, was mijn agenda snel gevuld. Tegenwoordig staat de BBQ in nog meer gedaanten op de voorgrond. En daar weet chefkok Karim Aggoun absoluut raad mee. 

Eerst even terug in de tijd. Horeca-ondernemer/eigenaar Marcel Maan wil zijn imperium uitbreiden. Hij kent het Stadhuisplein als zijn broekzak. Al meerdere jaren bezit hij diverse restaurants en café’s, zoals Café ’t Fust, Café Plein, Mexicaans restaurant Amigo en Coconuts. In 2016 opent hij, heel gewaagd, restaurant Cornelis Bar & Kitchen op de hoek van de Coolsingel, een grillrestaurant met allure. Chef IJsbrant Wilbrenninck, jarenlang de rechterhand van Herman den Blijker en chef-kok van Mama Kelly, helpt hem daarbij. Groots en uitdagend prijken hun portretten op de gevel. De toon is gezet.

Stoer & Cosy

Chefkok Karim Aggoun
Chefkok Karim Aggoun

Inmiddels heeft Cornelis zijn plek veroverd. En dat is niet zo gek. De inrichting van het restaurant is heerlijk eigentijds en stoer. Beneden is er een terras en grote bar. Boven zetelt het mondaine restaurant met veel hout,  beton en een industriële uitstraling. Grote open keuken waar chefkok Karim Aggoun, voorheen chef-kok van Wine & Dine, en zijn team koortsachtig aan het werk zijn.  De sfeer is levendig , maar toch cosy en warm. Je voelt je meteen thuis.

Fine-dining met BBQ

Tegenwoordig zwaait Karim alleen de scepter in de keuken (zonder IJsbrant). Zijn stokpaardje is hoogwaardig vlees bereiden op de Big Green Egg en houtskoolgrill. Was Cornelis voorheen een gewoon steakhouse, Karim tilt het restaurant naar een hoger level. Hij combineert de klassieke Franse keuken met de stoere BBQ-keuken uit Amerika. Grillen, slow cooking en ‘smoken’ is waar het in zijn keuken om draait. Uiteraard altijd op houtskool. Zo ook tijdens dit persdiner. We proeven met heel wat foodbloggers  de vernieuwde kaart (o.a . met mijn vrienden Jody Mijts van Ongewoon Lekker en Carin Leenders de Vries van PassionforFood). Wat kwam er zoal op tafel? En wat in het glas? Kijk maar: bij Cornelis Bar & Kitchen weten ze waar Abraham de mosterd haalt.

Huisgerookte zalm liggen LR (1 van 1) Huisgerookte zalm

Lichtgerookt stukje zalm met frisse appel en een hangop van mierikswortel. Mooi in balans qua smaak, niet overheersend. Erbij: een heerlijke Verdejo uit Spanje van wijnhuis Naia.

Gazpacho met aardbeien en tomaat (staat niet op de kaart)

Fris en aromatisch met mooi stukje gegrilde langoustine en espuma van rabarber. Erbij: pinot grigio van Bolla.

Shortrib met watermeloen en gamba (staat niet op de kaart)Shortrib met watermeloen

Mooi stukje rundvlees van de smoker (Low & Smoke), mals met een krokant laagje. Gecombineerd met frisse watermeloen en gerookte paprika. Erbij: Sauvignon Blanc van Raupara uit Nieuw Zeeland. Deze combinatie is niet top. Mijn idee: mooie rosé uit de Provence.

Tortilla gevuld met pulled pork

Homemade tortilla van maismeel gevuld met licht gerookte pulled pork (tacos de carnitas). Aangevuld met ijsbergsla en tomatensalsa. Prima in balans: pittig met frisse limoen en zoete tomatensalsa. Erbij: heerlijk kruidige Spätburgunder van Emil Bauer. Mooie combi!

Black Angus liggend LR (1 van 1)Black Angus entrecote

Op houtkool geroosterde runder-entrecote met spinazie a la crème en béarnaisesaus. Basic gerecht, licht rokerig en zacht van smaak. Erbij: Don Jacobo Rioja Reserva 2010. Rond, veel hout en stevig. Past zeker bij het gerecht, maar voor mij persoonlijk to much.

Brisket van de Smoker

Sous-vide gegaard en daarna 36 uur  in de smoker (Low & Slow). Geserveerd met een hot vinegar saus, zoete rode ui en augurk. Mooi mals vlees, gekruid, en smeuïg. Heerlijk. Erbij: rood uit Veneto. Niet te zwaar, mooi kruidig en goede zuren.

Tot slot: als dessert krijgen we nog een mangodessert met merengue en een gegrilde baby ananas met passievruchtensaus. Erbij: een glaasje Sauternes.

Conclusie

Bij Cornelis Bar & Kitchen is het ongedwongen eten in een prettige wereldse sfeer waarbij de barbecue centraal staat. Zowel eten als wijn staan op hoog niveau. De bovenstaande gerechtjes zijn wat meer bijzonder dan de menukaart doorgaans brengt. Wij kregen ook mooi aangeklede borden, maar normaal gesproken bestel je alles apart.

Samengevat: vooral no nonsens, ongedwongen, zonder poespas en puur. Voor mij blijft het een heerlijk adres om altijd terug te komen.

 

Op de hoogte blijven van de beste culinaire adressen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book