Lekker Italië

Op vakantie in Toscane? Dit zijn de beste foodtips!

Toscane is niet voor niets een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders. Hier vind je werkelijk alles voor zowel jong als oud. Bovendien is het ook nog eens een absolute topbestemming voor de foodies onder ons. Je vindt hier niet alleen de heerlijkste gerechten, maar ook nog eens de lekkerste wijnen. Ben jij al klaar voor een beetje voorpret of wil je alvast de nodige voorbereidingen treffen voordat je één van de fantastische campings, denk bijvoorbeeld aan camping Park Albatros, in deze streek bezoekt? Dan zijn dit de beste foodtips om jouw vakantie compleet te maken!

 

Zoete lekkernijen in Toscane

Waar denk je aan als je aan Italië denkt? Wijn, pizza, pasta en de lekkerste ijsjes natuurlijk! Maar wist je dat je in Italië nog veel meer kunt vinden? Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat je hier werkelijk de lekkerste zoete lekkernijen kunt kopen bij de bakker.

Ontbijten in Toscane doe je met een Italiaanse Cornetto
Ontbijten in Florence doe je met een Italiaanse Cornetto

De cannelloni met room of een gevulde cornetto is een absolute aanrader. Heerlijk als ontbijt, tussendoortje of zelfs als toetje. De bakker mag dan ook zeker niet overgeslagen worden tijdens jouw trip.

Ook in taarten bakken zijn de Italianen echte meesters. Goede voorbeelden zijn: Italiaanse chocoladetaart met aardbeien, of deze Italiaanse appeltaart zonder bloem.

Italiaanse appeltaart uit het kookboek Brutto van Russell Norman
Italiaanse appeltaart zonder bloem

Bezoek een wijngaard

Zit je op een camping in Toscane? Dan zit je misschien wel in hét absolute paradijs voor wijnliefhebbers. Daarom is een bezoek aan één van de prachtige wijngaarden absoluut onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan het Chianti wijngebied. Het mooie is dat je op de Chianti route ook nog eens heel veel andere pareltjes tegenkomt. Onderweg vind je namelijk talloze Middeleeuwse dorpjes, architecturale schoonheden en meer.

De Chianti-route begint van origine van Greve in Chianti naar Panzano (bezoek bijvoorbeeld topdomein Fontodi), vervolgens rij je naar Castellina, Radda (bezoek Val delle Corti) en Gaiole. Let op: maak van tevoren een afspraak zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan!

 

Chianti route door Toscane is oogverblindend
Chianti route door Toscane is oogverblindend

 

Als je deze route volgt, ben je niet alleen in staat om de prachtigste wijngaarden te volgen, maar dus ook de nodige cultuur te snuiven én nog meer van Toscane te zien en te ontdekken. Zeker de moeite waard dus!

 

Ga eens een andere kant op dan andere toeristen

Vaak zien we in Toscane dat er een aantal toeristentrekpleisters zijn op culinair gebied. Meestal zijn dit restaurants waar werkelijk voor iedereen wel iets te vinden is. Van hamburgers tot pasta. Helaas leert de ervaring ons ook dat de kwaliteit hier meestal lager ligt dan in de authentieke Italiaanse restaurants. Daarom is het slim om eens een andere kant op te trekken dan de andere toeristen. Sluit niet aan in de overvolle restaurants, maar volg de lokale bevolking. Hier vind je vaak de lekkerste authentieke Italiaanse smaken.

Bistecca tagliata liggend
Bistecca tagliata; staat in 10 minuten op tafel

A casa mia

Een goed voorbeeld van een authentiek restaurant is deze dorps-osteria in het stadje Montefiridolfi. Hier serveren ze zogenaamde huiselijke maaltijden zoals tagliatelle met porcini en Bistecca tagliata.

Bekijk verder mijn culinaire tips voor Florence of blader eens door het boekje Lekker Italië.

 

Cover Lekker ItaliëTitel : Lekker Italië
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 8882 2
Prijs : € 22,99