Culinaire Toppers

13x de beste restaurants van Gent (2)

Gisteren stond de Belgische stad Gent al in de spotlights op I Love Food & Wine (lees hier deel 1). Vandaag het lijstje met de 13 culinaire toppers in Gent uit het kookboek XIII Gent van Femke Vandevelde.

Welke restaurants komen langs in het boek? Ik zet ze op een rijtje. Elke keer met een kleine omschrijving en (hier en daar) een persoonlijke touch/mening van een paar Nederlandse  restaurantrecensenten; Ad Wijgerde (lees nog even zijn tips over culinair, maar betaalbaar Parijs), Carla van Schelven (dit is haar top 12 over 2019) en mijzelf.

1. Gilles Bogaert: Taxi’s & Upper

Chef Gilles Bogaert (29) opent in juli 2018 twee nieuwe restaurants in Gent: vleesrestaurant Upper en het gastronomische visrestaurant Taxi’s. Inmiddels is Upper alweer gesloten. Zijn levensmotto is ‘Vandaag beter zijn dan gisteren’ en hij ontspant zich door een ritje op de moter. Signatuurgerecht: citroentaart met vlierbloesem. Maar die is niet snel gemaakt.

Historisch Gent op een zonnig dag in december

2. Anthony Snoeck: Volta

Gentenaar (en vlees liefhebber!) Anthony Snoeck (32) harkte een Michelinster binnen voor het vleesrestaurant Carcasse in Sint-Idesbald. Stapte in september 2018 over naar restaurant Volta omdat hij niet langer de lokroep van zijn geboortestad kon weerstaan. Helaas heeft hij afgelopen december, vroeger dan verwacht meldt hij op zijn Instagram-account, alweer afscheid genomen vanwege een nieuwe uitdaging die hij niet kon laten liggen. Wat dat is? We blijven hem volgen…

3. Tom Van Lysebettens: Cochon de Luxe

Ravioli uit blik van Cochon de Luxe uit het boek XII Gent
Ravioli uit blik; een jeugdherinnering van Tom Van Lysebettens

Tom Van Lysebettens (32) droomde als tiener al van een carrière als chef in een sterrenzaak. Samen met zijn partner Alison Roels opent hij in 2015 hun restaurant Cochon de Luxe. En ook al is het restaurant gesitueerd in een herenhuis (ze wonen erboven), het is hier zeker niet chic en klassiek, maar een plek waar ‘eten een feest is’. Zijn signatuurgerecht? Ravioli uit blik; een restaurantversie van zijn jeugdherinnering! En als nagerecht bestel je hier een Spaghetti Bolognese, gemaakt met witte chocolade, frambozen en vanille. Zoals je ziet, een man met humor.

4. Marcelo Ballardin: Oak*

Braziliaan Marcelo Ballardin (38) droomde aanvankelijk van een carrière als muzikant, maar gastronomie bleek toch zijn grootste passie. Hij opent in 2014, samen met zijn partner Dominik, het restaurant Oak in Gent. Drie jaar later bemachtigt hij een Michelinster. Ze serveren bij Oak een vastgesteld menu, en zijn alléén doordeweeks open.

Twee maanden geleden opende hij een tweede, wat informeler,  restaurant met een ‘sharingdinner’-concept: DOOR73.

Restaurantrecensent Ad Wijgerde ging onlangs bij Oak eten. Ik heb hem om zijn mening gevraagd. Hij vertelt mij dit: “Oak stond al even op de “to do” lijst. Een restaurant speciaal voor foodies, ofwel de meer ervaren eters. Een verfijnde moderne keuken met originele gerechten in verteerbare stijl die er prima uit zien. Wel was onze verwachting net iets te hoog gespannen waardoor deze net niet helemaal werd waargemaakt. Prijzen zijn fair en begeleidende wijnen zijn goed gekozen.

5. Thomas De Muynck: Karel de Stoute

Tom Kha Kai van Langoustine van Karel de Stoute uit het boek XIII Gent
Tom kha kai

Selfmade man Thomas De Muynck (37) kookt puur op smaak en zonder compromissen. Opent de deuren van zijn restaurant Karel de Stoute in 2008. En heeft inmiddels een Gault& Millau-bekroning van 15/20. Met chef Tom Van Lysebettens van restaurant Cochon de Luxe organiseert hij regelmatig four-hands-dinners. Signatuurgerecht: Tom kha kai van langoustine.

6. Lore Moerman: Bodo:

De enige vrouw in dit gezelschap is chefkok Lore Moerman (34). Ze kookt simpel zonder ingewikkelde bereidingen in haar restaurant Bodo en heeft een voorliefde voor de Scandinavische keuken. Bovendien is zij in het bezit van een Bib Gourmand. Extra bijzonder: ze schenken hier alleen natuurwijnen. In december ging ik hier met mijn gezin aan tafel en we waren blij verrast door de warme sfeer. Onze ervaring?

Op haar kaart vind je een aantal klassiekers, zoals Bistecca Tagliata en Coq au vin, maar wel met een twist. De kaart opent met een aantal appetizers om te delen en wij kozen voor de rillette van varken en eend en haar Bouchotmosselen in groene curry (recept staat ook in het boek!). Topper van de avond: Terriyaki van rund met Aziatische dressing. Lekker mals vlees met een heerlijk pittige dressing. Daar kom ik zeker voor terug!”

Restaurant Bodo in Gent
Restaurant Bodo in Gent

7. Kim Devisschere: Roots

Volgens Gault&-Millau is Roots een gastrobisto, maar chef Kim Devisschere (35) omschrijft zijn keuken zelf als volgt: “Onze keuken is eerlijk en seizoensgebonden. Niet te veel tierlantijntjes. We gaan niet voor #instagramworthy gerechten, maar voor de lekkere!” Nou dat zegt genoeg, lijkt mij. Ze serveren een steeds wisselend seizoensmenu voor een vaste prijs: € 29 voor de lunch, en € 59 voor een driegangendiner. Net als restaurant Oak en Souvnir alleen open op doordeweekse dagen!

8. Michaël Vrijmoed: Vrijmoed**

Restaurant Vrijmoed in Gent
Restaurant Vrijmoed in Gent

Chef Michael Vrijmoed (39) heeft zijn sporen reeds verdiend. Deed o.a. ervaring op bij sterrenzaken als Hof van Cleve***, De Librije*** Le Louis XV*** (Monaco) en Vendôme***. Opende in 2013 zijn eigen restaurant, inmiddels in het bezit van twee sterren. Toch staat hij met beide voeten op de grond.

Voor restaurantrecensent Carla van Schelven is Vrijmoed een van haar favorieten. Zij omschrijft het als volgt:

Ik eet heel graag bij Vrijmoed. Allereerst natuurlijk vanwege de werkelijk geweldige (groente)gerechten en de elegantie, creativiteit en complexiteit ervan, maar ook de zwarte brigade onder leiding van Benjamin is fantastisch. Je voelt je er thuis, je wordt in de watten gelegd en in ieder geval verlaat ik altijd heel erg tevreden het restaurant.”

9. Matthias Devos: Vos: inmiddels gesloten!

10. Jason Blanckaert: Aroy Aroy 

‘Ik gooi liever alle regels overboord en volg mijn gevoel’, deze uitspraak typeert chef Jason Blanckaert (39) ten voeten uit. Werkt al twintig jaar in Gent. Eerst in de keuken van C-Jean  waar hij een ster bij elkaar kookt, vervolgens opent hij in 2013 zijn eigen ‘bistronomisch’ restaurant J.E.F (Jason en Femke), en nu kookt hij, samen met zijn broer Michaël, Thaïs met een Belgische twist in hun ‘Aroy Aroy’ (betekent: Lekker, Lekker in het Thai). Hun motto luidt: ‘We love Thai food, so we make it’. Inmiddels hebben ze hun recepten vastgelegd in een kookboek: Aroy Aroy, twee broers koken Thais; Thaise recepten met bijpassende bieren’. Het boek is te koop in het restaurant. Wow, daar wil ik eten, want de Thaise keuken is my favorite. Behalve bier, serveren de broers ook natuurwijnen. Evenals Oak en Roots is ook dit restaurant alleen doordeweeks geopend!!!

Tot slot: in het boek van Femke Vandevelde vertelt chef Jason over zijn fascinatie voor de band Khruangbin. Meteen Spotify aangezet. En inderdaad: ik ben ook meteen gegrepen.

Jason Blanckaert (m) van Aroy Aroy
Jason Blanckaert (m) met zijn broer Michael (l) van Aroy Aroy

11. Kobe Desramaults: Chambre Séparée* 

Kobe (39) beschouwt Sergio Herman als zijn grote broer en mentor. Werkte indertijd bij driesterrenrestaurant Oud Sluis, maar inmiddels heeft hij geleerd om volgens zijn eigen identiteit te koken. Dat doet hij anders dan anderen. Met passie, open vuur, Japanse gevoeligheid en respect voor de ziel van een product.

Met andere woorden Chambre Séparée staat op eenzame hoogte in Gent. Bovendien moet je hier echt diep in de buidel tasten. Ze koken een 20 gangen sterrenmenu dat elke dag anders is. Het restaurant heeft een maximum van 16 personen, en je kunt maar met 4 personen tegelijk reserveren. Hiervoor betaal je € 240 per persoon. Wil je er wijn bij? Dat betekent € 95 extra. Dat is dus niet voor iedereen weggelegd. En ga je hier eten, dan verwacht Kobe dat je je volledig overgeeft aan zijn culinaire impulsen, tempo en ritme. Hier wordt à la minute gekookt met een beperkt aantal ingrediënten op het bord. Kortweg: een ware hemel voor echte foodies!

Kobe Desramaults aan het werk in zijn restaurant Chambre Séparée
Kobe Desramaults aan het werk in zijn restaurant Chambre Séparée

12. Olly Ceulenaere: Publiek*

Samen met Kobe Desramaults (Chambre Séparée) en Jason Blanckaert (Aroy, Aroy) vormde hij jaren lang het rebelse trio ‘Flemish Foodies’. Ook Olly Ceulenaere (40) voltooide een driesterren-opleiding (o.a. bij Hof van Cleve*** en Maison Troisgros ***), maar startte in 2014 zijn eigen restaurant Publiek dat bekend staat als een moderne bistro. Hij kookt zo lokaal mogelijk, heeft een eigen moestuin en streeft de uitstraling na van een volkscafé. Bij Olly draait het om meer dan enkel lekker eten, een ontspannen sfeer is misschien nog belangrijker! Toch verovert hij  in 2015 een Michelinster! Dat spreekt mij aan, daar moeten we heen, denk ik meteen. Lunchmenu € 35, dinermenu € 68.

13. Vilhjalmur Sigurdarson: Souvenir 2.0 

Het citaat op de gevel van Souvenir
Het citaat op de gevel van Souvenir

In maart 2018 opent de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson zijn restaurant Souvenir 2.0 in Gent. De focus ligt hier op de zogenaamde nordic cuisine, met een passie voor pure kwaliteitsingrediënten. Duurzame Noordzee-vis en seizoensgebonden groenten voeren hier de boventoon. En Zero Waste is een belangrijk mantra in zijn keuken. In december stonden we hier voor de deur en bewonderden zijn spreuk op de gevel: ‘Le souvenir des joies perdues vaut mieux que les désirs inassouvis‘ (Verloren vreugden onthouden is beter dan onvervulde verlangens)! Mocht je hier willen reserveren? Ook restaurant Souvenir is gesloten in het weekend (en op woensdag).

Sfeerbeeld Gent uit het boek
Gent bij nacht!

Behalve deze 13 restaurants staan er nog heel veel meer culinaire tips in het boek, genoemd door de diverse chefs die hun favorieten prijsgeven. Dus…, met andere woorden je komt echt tijd te kort als je afreist naar Gent (net als wij). Zeker na het schrijven van dit uitgebreide verhaal, weet ik het helemaal zeker.

IK MOET HEEL SNEL TERUG NAAR DEZE GASTRONOMISCHE EETSTAD!!!

 

Het kookboek

Met bijna 40 recepten en 13 culinaire adreslijstjes is dit kookboek een onmisbare gids voor je volgende bezoek aan de gastronomische stad Gent.

Bestellen kun je hier:

Cover XIII GentTitel : XIII Gent
Auteur : Femke Vandevelde
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 940 1452 878
Prijs : € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *