Granada Wijnen Dick & Nelleke

Het gezicht achter...
Granada Wijnen onder de loep

Het aantal online wijnwinkels groeit gestaag! Misschien zie je soms door de bomen het bos niet meer. Maar hoe maak je je keus, bij wie moet je zijn? I Love Food & Wine biedt de helpende hand, en scheidt het kaf van het koren. Wij geven importeurs met een online webshop een stem. Zo krijgt de webshop een gezicht. Vandaag aan het woord: Nelleke Maris en Dick Speelpenning van Granada Wijnen.

1.Vertel in het kort iets over jullie zelf.

‘Wij zijn Nelleke Maris en Dick Speelpenning van Granada Wijnen. Sinds 5 jaar importeren wij verrassende wijnen uit Zuid-Spanje. Met name wijn uit het authentieke en hooggelegen wijngebied rondom de Sierra Nevada bij Granada. Onze wijnkennis hebben we in de praktijk geleerd van onze wijnboeren. Daarnaast hebben we privéles gehad van vinoloog Hans Meijs van Vinos wijncursussen.’

2.Waarom wijn importeren? Wat is jullie meest memorabele ervaring met wijn?

‘Eigenlijk bij toeval. Tijdens een diner in een Spaans restaurantje in de buurt waar wij een huis hebben , kregen we een witte wijn van muscat d’alexandrië-druiven bij het hoofdgerecht, afkomstig van bodega Horacio Calvente. We wilden eigenlijk de wijn teruggeven omdat het qua geur aan een dessertwijn deed denken, maar werden totaal verrast door de droge afdronk.  De wijn bleek op de wijnkaart van het vermaarde toprestaurant El Bulli te staan. De wijn was zo mooi dat we meteen daarna op zoek zijn gegaan naar de bodega die de wijn maakt. Daarmee was onze belangstelling voor mooie wijnen gewekt en zijn we gaan zoeken naar mooie pareltjes die de wijnstreek nog meer te bieden heeft.’

3.Waarom een wijn(web)winkel? Wat drijft jullie?

‘Vanwege de positieve reacties van vrienden en bekenden op de witte en rode Calvente Guindalera die we mee naar Nederland namen. De doorslag gaf het telefoontje van een bevriend vinoloog die tevergeefs in Nederland had geprobeerd om voor zijn proeverij verschillende wijnen uit Granada te vinden. Wij vonden het jammer dat deze mooie wijnen niet in Nederland verkrijgbaar waren, terwijl ze wel bij restaurant El Bulli en Noma op de kaart staan! “Dan gaan wij het doen!”, riepen we toen. Voor ons is de wijn bovendien een mooie link tussen Nederland en ons geliefde Zuid-Spanje.’

4.Hoe lang ben je er al mee bezig?

‘Als Granada Wijnen nu zo’n 5 jaar.’

Wij vinden het een uitdaging om onbekende wijn in Nederland op de kaart te zetten

5.Waarom dit segment?

‘Wij komen al 20 jaar regelmatig in het midden en oosten van Zuid-Spanje, kennen het gebied zeer goed en zijn inmiddels bij veel wijnmakers kind aan huis. Wij vinden het een uitdaging om onbekende kwaliteitswijnen uit een nog onbekende streek in Nederland op de kaart te zetten. Daarom organiseren we samen met Cazebonne ook vier verschillende individuele wijn/culi reizen naar het gebied.
We zouden het leuk vinden als we over 10 jaar bekend staan als dé leverancier van verrassende Zuid-Spaanse wijnen.’

6.Wat is jullie inkoopbeleid? Hoe kiezen jullie de wijnen uit?

‘De wijnen moeten uit Zuid-Spanje komen, en dan het liefst met een bijzonder verhaal. Bijvoorbeeld vanwege gebruik van autochtone druiven (vijiriega en jaen blanco) of een bijzondere productiewijze. Zoals hoe onze Flor van Pagos de Indalia wordt gemaakt: een blend van vermentino en viognier, ’s nachts geoogst en met behulp van zwaartekracht geperst. Als we de keuze hebben, geven we de voorkeur aan biologische – en natuurwijnen. Zo hebben we een aantal prachtige sulfietvrije natuurwijnen in ons assortiment.’

7.Wie is de doelgroep?

‘(Avontuurlijke) wijnliefhebbers, wijn-speciaalzaken en horeca die openstaan voor bijzondere wijnen.’

8.Wat is jullie favoriete wijn?

‘De zwoele elegante Pagos de Indalia Pinot Noir, hoog uit de Sierra Nevada.’

9.Wat is jullie favoriete wijn-spijservaring met wijn uit jullie assortiment, en waarom.

Gegrilde sardientjes met grof gemalen zeezout met een glas Veleta Vijiriega.
Tijdens één van onze eerste bezoeken aan bodega Dominio Buenavista maakte de wijnmaker himself dit in zijn buitenkeuken voor ons klaar. De setting droeg ook zeker bij aan deze bijzondere ervaring: met de hele familie aan tafel aan het zwembad onder een knalblauwe lucht en een stralende zon.’

10.Met welke BN-er zou je graag eens een glas willen drinken? Welke wijn staat er dan op tafel en waarom? 

Nelleke: “Met Thérèse Boer een glas Tinaja, een droge PX, van bodega Lajar La Primilla uit de Montilla-Moriles streek. Een prachtige gastronomische wijn waar een creatieve kok zoals Jonnie Boer wel raad mee weet.”
Dick: “Met Youp van ’t Hek de krachtige, pure Crianza van Garcia de Verdevique, een klein familiebedrijf waar men nog met muilezels werkt vanwege de steile hellingen. Omdat ik van die wijn ook vrolijk wordt.”

11.Wat is jullie favoriete restaurant, en waarom?

Hacienda Señorio de Nevada, in de buurt van Granada. Een prachtig vormgegeven wijnhotel met een restaurant en een bodega. Heerlijk verfijnde en mooi opgemaakte gerechten met lekkere wijnen uit eigen huis, die we zelf ook importeren. Tijdens het eten kijk je uit over de wijngaarden met de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada op de achtergrond. Een prachtplek! Te boeken bij één van onze vier individuele wijnreizen die we samen met Cazebonne organiseren.
In Nederland hotel/restaurant Nobel op Ameland, waar sommelier Egbert Reining samen met de kok zeer geslaagde wijn-spijscombinaties creëert. En met het fraaie wad onder handbereik!’

Op de hoogte blijven van Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *