Nieuwe pannen nodig?

Goede pannenset maakt koken makkelijker

Heb je nieuwe pannen nodig? Sta je op het punt om je keuken goed in te richten? Dan zijn een aantal dingen van levensbelang (nou ja, voor een foodie dan!). Goede messen, en de juiste pannen zijn onmisbaar keukenmateriaal voor als je graag in de keuken staat. En als de kwaliteit dan top is, gaan ze levenslang mee. Maar welke pannen heb je echt nodig en waarom kies je voor een handige pannenset?

Een goede pannenset is onmisbaar in elke keuken. Of je nu een beginnende of ervaren kok bent, kwalitatieve pannen maken het koken niet alleen makkelijker, maar ook leuker.

Welke pannen heb je echt nodig?

Om lekker te kunnen koken heb je verschillende soorten pannen nodig die geschikt zijn voor diverse bereidingswijzen. Maar welke pannen heb je echt nodig? Ik zet ze even op een rijtje.  

 • Koekenpan om in te bakken

  Deze pannen zijn plat en hebben een lage rand. Je kan er van alles in bakken. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen, zoals met of zonder antikleeflaag of een roestvrijstalen koekenpan.

Gebruik: ideaal voor het bakken van eieren, pannenkoeken, en het dichtschroeien van vlees.

Koekenpan ideaal voor het bakken van eieren en dunne lapjes vlees
Koekenpan ideaal voor het bakken van eieren en dunne lapjes vlees
 • Steelpannen voor kleine hoeveelheden

Deze pannen zijn klein en hebben een lange steel. Het is een zeer functionele en praktische pan die als het ware tussen een kook- en sauspan inzit. Ze zijn ideaal voor het koken van kleine hoeveelheden voedsel. Meerdere formaten in de kast is handig.

Gebruik: perfect voor het koken van sauzen, smelten van boter of het koken van eieren.

 

 • Sauspan voorkomt klontjes

Dit zijn kleine pannetjes die lijken op steelpannen, maar hebben een bolvormige vorm en zijn dieper, zodat je er met de garde overal bij kunt. Soms hebben ze een schenktuitje.

Gebruik: geschikt voor het maken van sauzen, het koken van groenten, en het opwarmen van voedsel.

 

 • Wokpan om te roerbakken

Deze pannen hebben een ronde bodem en hoge randen. Je kan hiermee op zeer hoge temperatuur gaan roerbakken. Door de vorm van de pan kan de hitte goed langs de wanden omhoog stijgen, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de hele pan. We kennen verschillende soorten wokpannen. Zo is er de ‘normale’ wokpan, zoals we de pan allemaal in de keuken kennen. Ook zijn is er een Aziatische wok en de Indonesische Wadjan.

Gebruik: perfect voor het roerbakken van groenten en vlees, en het bereiden van Aziatische gerechten.

 

Wokpan voor roerbakken en Aziatische gerechten
Wokpan kan tegen hoge temperaturen
 • Braadpan om te kunnen stoven

Deze pannen zijn diep en hebben een deksel. Met een zware deksel blijft de binnenkant goed warm, en zo kun je gaan stoven. Er zijn braadpannen van verschillende materialen verkrijgbaar zoals gietijzer, keramiek maar ook RVS.

Gebruik: ideaal voor het stoven (of braden) van vlees, het bereiden van stoofschotels, en het maken van soepen. Tip: het is handig als zo’n pan ook in de oven mag.

 

 • Kookpannen: multifunctioneel

Onmisbaar item in je pannencollectie.Deze pannen zijn diep en hebben een deksel. Er past vaak een ruime hoeveelheid water in, deze hoeveelheid kan verschillen omdat er veel soorten maten zijn van kookpannen.

Gebruik: geschikt voor het koken van pasta, aardappelen en groenten.

 

 • Hapjespan voor grotere hoeveelheden

Dit is een zeer handige pan die lijkt op een koekenpan, maar dan met een hoge rand. Meestal heeft deze pan ook een deksel. In feite zit zo’n pan tussen een koekenpan en wok in. Verkrijgbaar in verschillende materialen, net als een koekenpan.

Gebruik: ideaal voor het bereiden, bakken en stoven van gerechten in wat grotere hoeveelheden. Voor kleinere hoeveelheden gebruik je een koekenpan of steelpan. Ook handig voor het maken van risotto.

Hapjespan zit tussen koekenpan en wok in. Ideaal voor stoofschotels
Hapjespan heeft een hoge rand

 

Welke pannen zitten in een pannenset?

Veel verschillende merken bieden pannensets aan en per merk kan het aanbod anders zijn dan de anderen. Er staat dus niet vast welke pannen er in een pannenset zitten, dit kan dus verschillen per merk en de prijsklasse.

Wat zijn de voordelen van een pannenset?

 • Met een pannenset ben je in één klap klaar. Je hebt alle pannen die je nodig hebt in hetzelfde design. Naast dat het dus heel handig staat het ook nog eens mooi.
 • Kies je meteen voor een kwalitatief goede pannenset, dan ben je verzekerd van verschillende pannen gemaakt van duurzaam materiaal.
 • Koop je een pannenset, dan heb je meteen pannen in verschillende maten, zodat je voor elke maaltijd de juiste pan in huis hebt.
 • Ook bespaart een pannenset je tijd en geld, want als je losse pannen koopt, ben je vaak duurder uit!

 

Waar let je op bij aankoop van een pannenset?

Een goede pannenset is essentieel voor elke keuken en het is belangrijk om een set te kiezen die past bij jouw behoeften en kookstijl. Een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een pannenset is het materiaal en de kwaliteit van de pannen.

Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals roestvrij staal, gietijzer, aluminium en koper. Het is belangrijk om te kiezen voor een materiaal dat duurzaam is en goede kookresultaten oplevert. Op deze manier kunnen de pannen langer mee.

Naast het materiaal is het ook belangrijk om te controleren of de pannen geschikt zijn voor de kookplaat die je thuis hebt. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie- of keramische kookplaten. Het is daarom belangrijk om te controleren of de pannen geschikt zijn voor jouw kookplaat, om te voorkomen dat je later problemen krijgt tijdens het koken.

Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van een pannenset is het aantal en de grootte van de pannen. Kies een set met het aantal en de grootte van de pannen die je nodig hebt. Overweeg hierbij hoeveel mensen je meestal kookt voor en wat voor gerechten je vaak maakt.

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken naar het comfort en gebruiksgemak van de handvatten. Controleer of de handvatten van de pannen comfortabel zijn om vast te houden en niet te heet worden tijdens het koken. Een goede pannenset is niet alleen functioneel en van goede kwaliteit, maar ook comfortabel en veilig in gebruik.