Wat is duurzame wijn?

Fairtrade, biologisch óf CO2 neutraal?

Steeds vaker kom je op dit moment de term ‘duurzaam’ tegen. Mijn eigen woonplaats Gouda wil bijvoorbeeld een van de duurzaamste gemeenten van het land worden.

Maar hoe zit dat op het gebied van wijn? Wat betekent duurzaam eigenlijk in wijnland en hoe herken je dit? Verschillende termen kun je dan tegenkomen. Ik zet ze even op rijtje!

Fairtrade

Dit staat voor eerlijke handel, met name de handel vanuit arme landen naar rijke Westerse landen. Wijnproducenten krijgen een eerlijke prijs voor hun product; er mag ook geen dwangarbeid aan te pas komen. Heeft dus eigenlijk niet direct iets met duurzaam te maken.

Biologisch

Dit is, kort samengevat, wijnbouw die plaatsvindt zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en energievretend kunstmest. Ook heeft men oog voor een betere waterbeheersing en lokale omstandigheden. Daardoor is deze wijn meer duurzaam dan wijn gemaakt op een conventionele manier. Biologische wijn is herkenbaar aan een keurmerk op de fles.

CO2 neutraal

Dit zijn wijnbedrijven die extra letten op het milieu door de CO2 (koolzuur)-uitstoot van hun bedrijf te verminderen. Volgens de EU-regels moeten alle wijnbedrijven in 2020 hun CO2-uitstoot met 20% hebben verminderd. Dit doen ze door bijvoorbeeld geen elektrische maaiers meer te gebruiken, maar grazende schapen, ze slaan CO2 ondergronds op, gebruiken windmolens en zonnecollectoren, de flessen zijn gemaakt van gerecycled materiaal en ze maken gebruik van hybride auto’s. Soms wordt dit extra op de fles vermeld.

Vin Naturel

Wijn gemaakt van alleen vergist druivensap. Er wordt niets aan toegevoegd, hooguit een minimale hoeveelheid sulfiet. Deze wijn heeft geen keurmerk en is dus moeilijk te herkennen.

 

Op de hoogte blijven van Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

2 reacties op “Fairtrade, biologisch óf CO2 neutraal?”

    • Hi Jeanet,

      Inderdaad een interessante vraag.Zelf denk ik dat dit meestal wel zo zal zijn, gezien het feit dat deze producenten heel erg bewust met hun product bezig zijn. Maar dat het geen vaststaand feit is. Ik heb je vraag nog eens voorgelegd aan importeur Tjitske Brouwer van Vinoblesse, dé specialist op het gebied van biologische wijn. Zij verkopen ook veel Vin Nature. Zij zegt het volgende:

      “Veel vin nature producenten willen niet de rompslomp die biologische certificering met zich meebrengt. En sommigen zijn zo teleurgesteld in de ruime regels die er voor het maken van biologische wijn gelden dat ze er niet mee geassocieerd willen worden. Dat maakt de groep wat ondoorzichtig, en houdt de deur open om eigen regels te maken, die soms minder natuurlijk zijn…
      Maar om Vin Nature te maken moet je met natuurlijke gist werken. Schimmelremmers die tegen meeldauw en valse meeldauw worden gebruikt tasten de natuurlijke gistcultuur in de wijngaard aan. Dus je zou verwachten dat er in principe alleen met biologische druiven wordt gewerkt. Maar in de praktijk is dat helaas niet altijd zo… Dus jouw constatering is juist: het is niet een vaststaand feit.”

      Groet, Jolande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *